ФК «Матадор-Університет» зіграв товариський матч зі «Збірною коміків»: попри результат на полі, перемогли Збройні Сили України (відео)

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Головне > ФК «Матадор-Університет» зіграв товариський матч зі «Збірною коміків»: попри результат на полі, перемогли Збройні Сили України (відео)

Без жодних перебільшень, 22 травня 2024 року, увага найпалкіших вболівальників футболу в радіусі кількох десятків кілометрів була прикута до стадіону Університеті Григорія Сковороди в Переяславі. Тут відбувся благодійний футбольний матч ФК «Матадор-Університет» зі «Збірною коміків» – зірок гумористичного шоу «Ліга сміху». Попри результат на полі, перемогли Збройні Сили України, а наша команда підготувала для вас належний і повноцінний текстовий та відеоогляд цієї події.

Найперше варто зауважити, що ідея проведення такого поєдинку виникла у відділі інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю Університету Григорія Сковороди в Переяславі ще у квітні – коли сцена актового залу альма-матер стала майданчиком для імпровізації «Ветеранів космічних військ» та Ігоря Ласточкіна, що, нагадаємо, зібрала понад 200 000 гривень на дрони-камікадзе для ГУР. Знаючи про те, що гумористи мають безпосередню причетність до команди «Збірна коміків», яка від початку повномасштабного вторгнення практикує проведення благодійних поєдинків, хоч і все рідше виїздить змагатися у інші міста, сковородинівці запитали про можливість зіграти з університетським «Матадором» і почули попередню згоду. Слова не розійшлися з ділом, і за лічені тижні було погоджено дату товариської зустрічі.

Зважаючи на щільні графіки як і відомих людей, так і планів університету, на прикрість, з ряду різних причин, вийти на поле змогли далеко не усі, хто мав бажання. Врешті, збірна коміків складалася із 11 представників команд, які виступають у «Лізі сміху» і набула наступного вигляду: Антон Болдирєв (Театр імені Павлова), Владислав Томашевський (Супа Дупа, Харків), Павло Демченко (Одеські манси, Одеса), Ігор Ласточкін (Дніпро), Андрій Євстігнєєв (Назва, Місто), Максим Каминін (граючий тренер команди), Артем Дамницький (Ветерани космічних військ), Катерина Нікітіна (Жіночий квартал), Олександр Крючков (реквізитор Ліги Сміху) й Віталій Лимар (Команда Джокер). «Матадор-Університет» був представлений голкіпером, одним з тренерів дитячої команди Романом Рижиком, гравцями Віталієм Коцуром (ректор університету), Павлом Середнім, Вадимом Онищенком, Романом та Юрієм Кривенками (викладачі, тренери), Петром Коханцем (викладач, заступник декана ФФКСЗ), Сергієм Левченком, Віктором Куйбідою (декан ФФКСЗ),  Олександром Видолобом та Євгеном Коломійцем. Судили матч головний арбітр – випускник університету Максим Федоренко й бічні арбітри й бічні арбітри: Костянтин Лимар та Данило Багівський.

Звісно ж в умовах війни цей матч був не можливим без декларування поваги до живих, поранених і полеглих захисників. Найперше, кілька десятків з них перебувало у це надвечір’я на трибунах. По друге, перед початком поєдинку добровольці формування Переяславської громади №2 Дмитро Рибець та Олександр Нікітін підняли прапор України. Також усі присутні виконали гімн та хвилиною мовчання вшанували пам’ять про полеглих захисників.

Разом з тим, перший символічний удар у цьому матчі виконав заступник командира 118 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ полковник, кавалер Ордену Данила Галицького Руслан Батир. Цікаво, що цей кадровий військовий є не лише захисником чи депутатом Черкаської міської ради, а й членом футбольної команди в Черкасах.

Попри товариський і благодійний характер матчу сама гра виявилася досить «бойовою» – попри певний скепсис який, можливо, мали присутні командам вдалося видати на-гора чудовий, з погляду атмосфери й напруженості гри, поєдинок. Розпочався матч певною територіальною перевагою «Матадора» – вони прекрасно володіли м’ячем, непогано створювали загрози для воріт суперника. Ще до середини першого тайму переяславці зуміли відкрити рахунок – з передачі Віталія Коцура забив Сергій Левченко.

Надалі, з середини першого тайму, моменти так і «сипалися» біля воріт киян. Їм було достатньо тяжко перейти на чужу половину поля. Як зізналися вже в кулуарах, в знаки давалося природне покриття поля на якому вони не настільки звикли грати. Кількаразово «Збірна коміків» віддавала загострюючі передачі вперед, намагалася «зачепитися», проте їх зупиняли або впевнені дії Романа Рижика, або вміла нейтралізація від захисників «Матадора». Також у цей період, який супроводжувався неймовірною спекою, «ЗК» таки опанувала себе і створювала все більше моментів біля воріт переяславців. У ці моменти, радше, виручала майстерність і сейви голкіпера Рижика, якого направду, ще в той момент, охрестили «левом матчу». Належно відзначити, що й голкіпер коміків Євген Мурейко не поступався вмілим відловлюванням м’ячів у ворожих атаках. На перерву пішли з рахунком 2:0 на користь «Матадора».

Варто зауважити, що матч мав і вмілих коментаторів – фахівця відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю Максима Левченка та кандидата історичних наук, молодшого наукового співробітника відділу етнополітології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Валерія Новородовського. Хлопці професійно слідкували за перебігом матчу та закликали донатити, час до часу, закладаючи «благодійні парі» з вболівальниками, спонукаючи їх виправдовувати благодійну мету матчу.

У другому таймі ситуація діаметрально-протилежно змінилася – «Збірна коміків» «акліматизувалася» в Переяславі й почала забивати, здобуваючи перевагу. На полі одразу ж створили низку нагод, скоротили відставання й «зловили кураж». У якусь мить центральна зона захисту переяславців стала т.зв. «прохідним двором». У цьому компоненті активністю вразив Андрій Євстігнєєв – раз по раз він «розривав» захист суперника, віддавав кілька непоганих передач єдиній дівчині на полі Катерині Нікітіній. Щоразу вони були засильними, і, попри зберігання м’яча, не завершувалися гостротою. Варто відзначити й Максима Каминіна, який у цьому матчі досить ефективно працював у захисті. Йому частково, за винятком кількох епізодів, вдалося перекрити Романа Кривенка.

Згодом «Матадор» опанував себе та повернув рівновагу. Певна пауза після третього м’яча, видається, пішла їм на користь. З перших хвилин спрацювала ініціатива Кривенка – цифри на табло зрівнялися. Четвертий забитий м’яч, хоч  і відтермінований, реалізувався вже за кілька хвилин. Попри намагання «Збірної коміків» відновити паритет у цьому матчі, створити тиск (зокрема з боку Євстігнєєва), намагатися пробити здалеку і зробити навісні передачі й закидання, «вирвати» перемогу їм не вдалося.

Загалом товариський поєдинок завершився з рахунком 4:3. Серед переяславців відзначилися Сергій Левченко (двічі), Юрій Кривенко і Петро Коханець, серед столичних гостей – Віталій Лимар та Антон Болдирєв. Підсумовуючи, бій був досить рівним і чудовим. Очікувано, він виправдав сподівання вболівальників. Як це було і як прокоментували гру гравці – сковородинівці й коміки – дивіться у відеоогляді матчу:

Попри рахунок на полі, як і було обіцяно, перемогла 110-та ОМБР імені генерал-хорунжого Марка Безручка Збройних Сил України – завдяки матчу благодійний збір на потреби цього підрозділу зріс на понад 20 тисяч гривень. Донати продовжують надходити донині.

За найбільший донат у 2000 гривень переяславка Оксана Мельник разом зі своїм сином виграла ексклюзивний м’яч,  який підписала в улюблених коміків. Так само зробила й студентка Катерина Пипко, яка за «рандомний» донат виграла новенький комплект ігрової форми «Збірної коміків». Найактивніша вболівальниця Марина Прокопенко отримала вболівальницьку розу від «Матадора».

Наразі збір триває, а накопичена сума зростає. Підтримати збір можна за реквізитами:

Банка: https://send.monobank.ua/jar/A5K8ohCVEY

Карта: 5375 4112 1320 9153

PayPal: levchenkopaypal@gmail.com

Вдячні комікам, сковородинівцям і всім тим, хто, так чи інакше, зробив можливим проведення цього матчу. Граючи у футбол і підтримуючи військо чекаємо на перемогу у головній битві – за Україну!

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ, ВІДЕОГРАФ: ІРИНА СЕРЕДА

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту