У 2023 році Уповноважений з державної мови мав низку звернень щодо порушення законодавства про державну мову в закладах освіти: в УГСП вкотре наголошують на необхідності використання української в межах освітнього процесу та під час виконання службових обов’язків

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > У 2023 році Уповноважений з державної мови мав низку звернень щодо порушення законодавства про державну мову в закладах освіти: в УГСП вкотре наголошують на необхідності використання української в межах освітнього процесу та під час виконання службових обов’язків

Керівництво Університету Григорія в особі ректора Віталія Коцура та мовний омбудсмен закладу Максим Левченко вкотре наголошують на необхідності забезпеченням виконання вимог законодавства щодо застосування державної мови в межах освітнього процесу та під час виконання службових обов’язків педагогічними працівниками альма-матер.

Причиною занепокоєння є результати Річного звіту Уповноваженого із захисту державної мови про стан дотримання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у 2023 році, з якого стає відомо, що на розгляд Тараса Креміня, у означеному періоді, надійшло 96 звернень громадян, що стосувалися порушень законодавства про державну мову в закладах вищої та фахової передвищої освіти, що вдвічі більше показника за попередній рік, і становить 62% від усіх звернень, які стосувалися закладів освіти.

У звіті представлений ґрунтовний аналіз змін до нормативно-правових актів щодо функціонування державної мови, стану реалізації державної мовної політики на центральному та  регіональному рівнях, а також  ситуації в окремих сферах публічного життя, зокрема в діяльності державних органів, освіті, науці, культурі, медіа, у сферах обслуговування, книговиданні та книгорозповсюдженні, користувацьких інтерфейсів комп’ютерних програм та вебсайтів, транспорту, реклами та інформації для загального ознайомлення.

Також у документі представлені висновки та рекомендації щодо можливих шляхів розв’язання актуальних питань, які мають бути враховані в діяльності Кабінету Міністрів України, інших органів державної влади та місцевого самоврядування.

«Впевнено йдучи шляхом дерусифікації, деколонізації та деокупації, утверджуючи національні пріоритети та захищаючи кожного українця, все менше залишається того ворожого, нав’язаного і штучного, що століттями накидалося на голови мільйонів і було атрибутом громадського простору чи об’єктів топоніміки, складовою шкільних програм чи політики меншовартості, елементом сміхової культури або великодержавного шовінізму», – йдеться в документі.

Повідомляється, що найбільша кількість звернень стосовно діяльності закладів вищої освіти та інших освітніх закладів надійшла з Києва (42) Харкова (9), Одеси (9), Дніпра (6). Повідомлення про порушення в основному стосувалися використання російської мови під час викладання навчальних дисциплін та використання навчальних матеріалів.

Довідково. У 2023 році у Київській області кількість звернень громадян щодо порушення вищезгаданого Закону України зросла на 75%. Показовими є кілька випадків, зокрема щодо розгляду Уповноваженим скарги щодо застосування російської мови вихователькою комунального дитячого садочка в м. Бровари Київської області під час ігрового заняття з трирічними дітьми на подвір’ї закладу.

У 2023 році Уповноваженим проводився державний контроль за застосуванням державної мови в діяльності 16-ти закладів вищої освіти та 2-х закладів фахової передвищої освіти, що у 2,5 рази більше за показник попереднього року і складає 72% в загальній кількості закладів освіти, щодо яких здійснювався державний контроль у 2023 році.

У 2023 році відповідно до положень статті 188-52 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення вимог Закону щодо застосування державної мови у сфері освіти Уповноваженим винесено 16 попереджень та накладено 3 адміністративні штрафи у розмірі 3400 грн. науково-педагогічним працівникам ЗВО та ЗФПВО.

Також необхідно звернути увагу на те, що, відповідно до рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 14.07.2021 №1-р/2021, державна мова є чинником національної безпеки.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.

Держава гарантує кожному громадянину України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях (дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої), а також позашкільної та післядипломної освіти державною мовою в державних і комунальних закладах освіти.

Зважаючи на вищевикладене, керівництво Університету Григорія Сковороди в Переяславі в особі ректора Віталія Коцура та мовний омбудсмен закладу Максим Левченко вкотре наголошують на необхідності забезпеченням виконання вимог законодавства щодо застосування державної мови в межах освітнього процесу та під час виконання службових обов’язків педагогічними працівниками альма-матер.

Державна мова має використовуватися в рамках освітнього процесу, під час проведення навчальних занять (крім занять з навчальних предметів, які згідно з освітньою програмою закладу освіти викладаються іноземними мовами або мовами корінних народів і національних меншин), у спілкуванні викладачів, іншого персоналу закладів освіти як зі здобувачами освіти, так і між собою.

Під час організації освітнього процесу незалежно від його форми (лекція, практичне, семінарське заняття, гурткова робота тощо) необхідно використовувати навчальні матеріали, виготовлені державною мовою (крім занять з навчальних предметів, які згідно з освітньою програмою закладу освіти викладаються іноземними мовами або мовами корінних народів і національних меншин).

Представникам корінних народів і національних меншин України гарантовано право навчатися рідною мовою поряд із державною мовою в класах (групах), створених відповідно до частини першої статті 7 Закону України «Про освіту» та частини першої статті 21 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Нагадуємо, що згідно зі статтею 54 Закону України «Про освіту» педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники зобов’язані: виховувати у здобувачів освіти повагу до державної мови та державних символів України, національних, історичних, культурних цінностей України, дбайливе ставлення до історико-культурного надбання України тощо.

У разі виникнення проблем у сфері надання освітніх послуг в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі українською мовою чи інших питань, що порушують чинне законодавство спрямоване на порушення прав державною мовою закликаємо вас звертатися до мовного омбудсмена з понеділка по п’ятницю, у робочий час, в аудиторії 102 (ІІ корпус університету, офіс Наукового товариства та Відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю), або написавши на електронну скриньку levmaksym@gmail.com чи зателефонувавши за номером (063) 727-59-87 або написавши за цим номером у будь-якому зручному месенджері.

Нагадаємо, у квітні УГСП особисто відвідав Уповноважений із захисту державної мови, випускник докторантури закладу Тарас Кремінь.

Лого університету Синє
ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту