Подружжя письменниці Ірен Роздобудько та поета і барда Ігоря Жука стало гостями УГСП: про що спілкувалися

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Подружжя письменниці Ірен Роздобудько та поета і барда Ігоря Жука стало гостями УГСП: про що спілкувалися

У четвер, 21 березня 2024 року, в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбулася творча зустріч з відомими українськими митцями – письменницею Ірен Роздобудько та вченим-астрофізиком, художником, поетом-бардом, кінодраматургом Ігорем Жуком. Подія відбулася у рамках бібліотечного проєкту «Університетські зустрічі» і стала справжнім і довгоочікуваним святом слова і пісні для всіх шанувальників літератури та мистецтва.

Ірен Роздобудько є авторкою багатьох романів, про які детально розповідати на одній зустрічі було б неможливо. Проте, вона представила присутнім свої дві книги: «Прилетіла ластівочка» про композитора Миколу Леонтовича, творця всесвітньо відомого «Щедрика» та «Неймовірна» про поетку, діячку ОУН Олену Телігу.

Конференц-зала імені Василя Сухомлинського, де проходила творча зустріч, була переповнена охочими поспілкуватися з іменито-талановитими українцями, чия творчість славить українську культуру як в Україні, так і поза за її межами. Зустріч модерував ведучий науково-популярних заходів університету Олександр Молоткін.

Вітальне слово виголосили ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур та проректор з навчально-методичної роботи, доцент Вячеслав Різник висловивши слова великої приємності від зустрічі в альма-матер та задекларувавши свою повагу до творчості подружжя.

У ході безпосередньої зустрічі Ірен Роздобудько поділилася з гостями своєю творчою методикою, розповіла про важливість ретельної роботи з історичними документами під час написання своїх романів та висвітлила процес створення образів персонажів. Натомість Ігор Жук вразив присутніх своїми авторськими піснями на тему листування гуцульського подружжя Івана та Марійки та презентував декілька пісень на сюжети Старого і Нового Завіту. У своїх композиціях бард майстерно висвітлив проблеми соціально-політичного життя та високі морально-етичні якості українців.

Реагуючи на розповідь Ірен Роздобудько про роботу над книгою «Прилетіла ластівочка» професор кафедри музичного мистецтва і методики навчання, доктор педагогічних наук, доцент Анатолій Мартинюк розповів свою історію опосередкованої дотичності до родини Миколи Леонтовича. Він особисто знав та спілкувався з донькою видатного українського композитора, а також досліджував життя і творчість Леонтовича.

Зустріч завершилася автограф-сесією письменницею, спільними світлинами учасників зустрічі на згадку про спілкування з нею та її чоловіком. Приємністю для бібліотеки стала подарована письменницею книга «Знак потраплянців» з автографом, а також книги «Неймовірна. Ода до радості», «Ґудзик», «Райські яблучка» від видавництва «Нора-Друк».

Після зустрічі гості залишили свої підписи на стіні автографів у залі інформаційних ресурсів «Чумацький шлях», а також відвідали Меморіальний музей Григорія Сковороди, Музей кобзарства та Музей «Заповіту» Тараса Шевченка у Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав».

Зустріч з Ірен Роздобудько та Ігорем Жуком стала важливою подією для університетської спільноти, яка відкрила нові горизонти та надихнула на творчі досягнення. Їхні слова та творчість залишились у серцях гостей надовго, нагадуючи про важливість мистецтва та культури у сучасному світі. Ця зустріч стала не лише можливістю поспілкуватися з видатними митцями, а й важливим кроком у розширенні світогляду та розвитку творчого потенціалу присутніх. Нехай і далі подібні заходи сприяють нашій освітній спільноті у збагаченні духовного світу та поглибленні розуміння ролі мистецтва в сучасному житті.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту