У вівторок в УГСП вчилися зберігати та відновлювати ментальне здоров’я з допомогою глини: тут відбувся майстер-клас з гончарства

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > У вівторок в УГСП вчилися зберігати та відновлювати ментальне здоров’я з допомогою глини: тут відбувся майстер-клас з гончарства

Університет Григорія Сковороди в Переяславі рухається вперед і впроваджує нові методи підтримки ментального та фізичного здоров’я серед сковородинівців. Один із найцікавіших експериментів, який відбувся цього тижня – майстер-клас з гончарства «Гончарство як засіб збереження та відновлення ментального здоров’я». Його провів гончар-кераміст, майстер Творчої майстерні «Лавра», керівник Українського центру реабілітації гончарством  та голова ГО «Центр арт-терапії» Віктор Булгаков. Подія відбулася у вівторок, 19 березня 2024 року.

Як пояснив запрошений гончар-кераміст, робота з глиною сприяє стимуляції рецепторів дотику, розслабленню та заземленню, а також концентрації уваги та відволіканню від тривоги. Безумовно, що учасники майстер-класу отримали унікальну можливість доторкнутися до глини та відчути всі переваги гончарства як засобу збереження та відновлення ментального здоров’я.

«Через дотик до глини відбувається стимуляція рецепторів дотику, що дарує відчуття розслаблення та заземлення. У процесі формування глини зосередження на рухах рук під час ліплення сприяє концентрації уваги, відволікаючи від нав’язливих думок і тривоги. Через візуальне сприйняття та спостереження за перетворенням глини на форму може виникнути естетичне задоволення і відчуття досягнення»,зазначає Віктор Булгаков.

Також керівник Українського центру реабілітації гончарством відмітив, що гончарство – це ще й творчий процес, через який можна досягнути самовираження:

«Гончарство дає можливість висловити свої емоції та почуття невербально, що корисно для людей з емоційними проблемами. Цікаво й те, що через гончарство можна досягти розв’язання психологічних проблем: вибір глини, техніка ліплення та дизайн тренують гнучкість мислення та навички розв’язання проблем. А ще гончарство дарує відчуття контролю: завершення проєкту надає відчуття контролю та досягнення, що може допомогти людям з низькою самооцінкою».

Також майстер зауважив та виділив соціальний аспект користі гончарства:

«У першу чергу – це спілкування: заняття гончарством у групі сприяє спілкуванню та зв’язку з іншими людьми. У процесі творчості відчувається підтримка: спільна робота з іншими гончарами дає відчуття підтримки та розуміння. І звичайно, присутнє відчуття спільноти: участь у майстер-класах, психологічних тренінгах дає відчуття єднання з однодумцями. Надзвичайно важливим є також те, що гончарство сприяє покращенню фізичного здоров’я: відбувається розвиток дрібної моторики, зниження м’язової напруги, покращення координації та зниження рівня стресу».

У процесі майстер-класу учасники не лише відчули позитивний ефект роботи з глиною на своє ментальне та фізичне здоров’я, а й зрозуміли важливість творчості та спільної діяльності для загального самопочуття. Ця подія стала лише одним із кроків в напрямку розвитку нових методів підтримки здоров’я університетської родини.

Майстер-клас з гончарства в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі виявився успішним експериментом, який не лише надав учасникам нові знання та навички, а й став важливим елементом збереження та зміцнення фізичного та психологічного благополуччя.

 

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: СЕРГІЙ КОВАЛЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту