«Турбота про психічне здоров’я у закладах вищої освіти»: ректор УГСП Віталій Коцур та проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник долучилися до зустрічі-наради в УКУ

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Без категорії > «Турбота про психічне здоров’я у закладах вищої освіти»: ректор УГСП Віталій Коцур та проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник долучилися до зустрічі-наради в УКУ

У понеділок, 26 лютого 2024 року, ректор УГСП Віталій Коцур та проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник завітали до Українського Католицького Університету у Львові аби долучитися до зустрічі-наради «Турбота про психічне здоров’я у закладах вищої освіти» організованої у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативи Олени Зеленської «Ти як?» за підтримки Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України.

Повідомляється, що основною темою заходу був психологічний клімат у закладах вищої освіти серед студентів, викладачів та працівників. Поза тим учасники обговорювали питання ролі закладів вищої освіти у посиленні системи ментального здоров’я з врахуванням компоненту ментального здоров’я у зміст освітніх програм, посилення практичних навиків для вузькопрофільних спеціальностей, підтримки ментального здоров’я працівників та сприяння їхньому психологічному благополуччю.

Участь в зустрічі взяли понад 30-ть представників закладів вищої освіти зі всієї України, зокрема заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко, який розповідав про місце і роль закладів вищої освіти в системі ментального здоров’я:

«Перший виклик – підготовка фахівців відповідного рівня, які будуть відновлювати людину. Друге важливе завдання – піклування про здоровʼя молодих людей, студентів. Світовий досвід показує, що проблематика психічного здоровʼя серед студентів є актуальною – 41% молоді отримує стрес після вступу в університет. Третій виклик – піклування про викладачів, вони є дуже важливими. Я дякую кожному за ту стійкість, яку ви продемонстрували в часі війни», серед іншого, зауважив Вітренко.

Також у першому блоці зустрічі модератор заходу, керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України Оксана Збітнєва знайомила присутніх із основними завданнями та цілями «Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативи першої леді Олени Зеленської»:

«Війна – це марафон, дистанція якого нам не відома. Плекати індивідуальну і колективну стійкість – основа Всеукраїнської програми ментального здоровʼя, ініційованою першою леді України Оленою Зеленською. Для України це велика соціальна трансформація, ключове послання якої “відновимо людину – людина відновить все»», – зазначила промовиця.

У свою чергу Олег Романчук, директор Інституту психічного здоров’я УКУ розповідав про міжнародний досвід та українські перспективи розвитку цілісної системи турботи про психічне здоров’я у закладах вищої освіти. Принагідно, розповів про 5 практичних рекомендацій:

  • У кожному навчальному закладі має бути цілісна програма турботи про психічне здоровʼя, яка інтегрована в ширшу мережу.
  • Освітні програми для студентів мають включати відповідні дисципліни, що стосуються психічного здоров’я.
  • У закладах мають бути відповідні сервіси психосоціальної підтримки.
  • Має плекатися спільнота та колективна стійкість.
  • Викладачі повинні мати спеціальну програму підготовки та підтримки щодо їхньої ролі у системі турботи про психічне здоровʼя студентів, і також підтримку щодо турботи про власний психологічний добробут.

Перший блок завершував ректор Українського Католицького Університету Тарас Добко з доповіддю про модель плекання цілісного людського розвитку.

У другому блоці зустрічі-наради ректори закладів вищої освіти України ділилися власним досвідом щодо розвитку програм плекання психічного здоров’я, розповідали про запровадження кращих практик та їх результати. Ректор УГСП Віталій Коцур у своєму виступі розповідав про 4 компоненти програми плекання психічного здоров’я в УГСП – просвіта, зменшення стигми, підтримка, співпрацястворення партнерства студентів, викладачів, адміністрації університету для створення середовища, що сприятливо впливає на психічне здоров’я.

«Університет Григорія Сковороди в Переяславі вже має певний досвід у реалізації програм з ментального здоров’я, застосовує чимало практик. Зокрема, варто наголосити на потужну роботу кафедр психологічного профілю, де не лише викладачі, а й студенти, щонайменше з кінця 2022 року й донині надавали підтримку тим, хто цього потребував, і, найперше, учасникам бойових дій та внутрішньо переміщеним особам. На базі УГСП діє психолого-медико-педагогічної консультація, Центр ветеранського розвитку, Центр психосоціальної підтримки та реабілітації «Резильєнс». Тому напряму психічного здоров’я ми приділяємо значну увагу водночас дбаючи й про комфорт як невід’ємну складову стабільного психічного стану. Ми ведемо активну роботу у напрямі програми «Безбар’єрність». Психічне здоров’я усіх учасників навчального процесу не має бути теорією. Питання ментального здоров’я має базуватися, в першу чергу, на взаєморозумінні та повазі між всіма учасниками освітнього процесу», – зазначив ректор Віталій Коцур.

Поділився своїми враженнями від зустрічі-наради й проректор з навчально-методичної роботи УГСП Вячеслав Різник:

«Участь у заході надихнула та розкрила нові можливості впровадження ефективних методик комплексної психологічної підтримки, створення інклюзивного освітнього середовища. Сьогодні на заклади вищої освіти покладається особлива роль та, водночас, відповідальність у плеканні національної стійкості та зціленні ран війни. Уся діяльність ЗВО має бути переформатована  на творення добробуту, в якому кожен здатен реалізовувати свій потенціал, долати щоденні стреси, щоби в подальшому мати моральну й емоційну стійкість для праці на благо країни».

Переконані, освітній події таки вдалося допомогти представникам усіх закладів у подальшій розробці ефективної системи піклування про психічне здоровʼя для студентів, викладачів, працівників та реагувати на виклики війни в цьому контексті.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту