Хронограф найяскравіших моментів та досягнень Університету Григорія Сковороди в Переяславі у 2023 році: згадати все

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Хронограф найяскравіших моментів та досягнень Університету Григорія Сковороди в Переяславі у 2023 році: згадати все

За кілька десятків годин, що лишаються до завершення 2023-го року, пропонуємо Вам поринути у хронограф подій, людей та досягнень, що, цьогоріч, визначали розвиток Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Згадаймо все, загадаймо бажання на рік прийдешній. Подейкують, у передноворічні дні світ неабияк відкритий до їх сприйняття та виконання.

Скільки нас?

Станом на 01 грудня 2023 року в університеті здобувають вищу освіту 7124 особи. Серед здобувачів вищої освіти 6867 студентів, 246 аспірантів та 11 докторантів. За результатами вступної кампанії 2023 року, на навчання до університету за різними освітніми рівнями вступило 3164 здобувачі, на 282 більше ніж попереднього року.

Які ми у рейтингах країни та світу?

У web-рейтингу університетів світу (Ranking Web of Universities) УГСП займає 139 місце серед українських та 13898 місце серед понад 30 тисяч університетів світу. У академічному рейтингу «ТОП-200 Україна» за проєктом ЮНЕСКО серед двохсот кращих університетів України Університет Сковороди посів 136 місце, а у щорічному рейтингу українських закладів вищої освіти за даними наукометричної бази «Scopus» – 156 місце.

Що з акредитаціями?

Упродовж 2023 року науково-педагогічним колективом університету успішно проведено первинну акредитацію однієї освітньо-професійної програми (за спрощеною процедурою) першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, двох програм за другим (магістерським) рівнем вищої освіти, однієї програми за третім (освітньо-науковим) рівнем, а також чергову акредитацію чотирьох освітньо-професійних програм другого (магістерського) рівня.

Скільки дисертацій захищено?

У 2023 р. аспірантами університету захищено 6 дисертацій (1 – достроково), з них 3 – науково-педагогічними працівниками університету.

Що нового в складі структурних підрозділів?

Щонайменше, новий факультет – факультет природничої освіти, що став окремим структурним підрозділом, що згуртував біологів, географів, представників природничих наук та фахівців з туристично-краєзнавчої роботи. Багато кафедр та факультетів увійшли в 2023-2024 навчальний рік з оновленими назвами, до яких, маємо надію, ви вже встигли звикнути.

Хто у 2023-му році приїздив на гостину до УГСП?

Рік що минає, попри воєнні виклики, незмінно збагатив УГСП численними «зірковими» зустрічами, зокрема в рамках проєктів «Open University» та «Платформа можливостей», що багато років поспіль втілюються відділом інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю й Науковим товариством студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених за підтримки партнерських організацій, зокрема в межах проєкту #МолодьТУТ програми USAID «Мріємо та діємо», IREX in Ukraine й ГО «Молодіжна платформа». Приміром, у рамках партнерського проєкту «Відкритий університет» до УГСП завітали український музикант, письменник, мислитель, фронтмен гуртів «Пирятин» та «Ukiez», ведучий світоглядного ток-шоу «Інструкція. Війна» на youtube-каналі «Антропологія» Іван Семесюк (2 березня); українська поетка, співачка, лідерка рок-гурту VLASNA, волонтерка, громадська діячка та засновниця літературно-мистецького проєкту «ІншіВірші», PR-директорка Одеського міжнародного кінофестивалю й Української кіноакадемії Тетяна Власова (21 березня); відомий український письменник Юрій Андрухович (6 квітня); український історик, публіцист, політик, громадський діяч та колишній директором Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович (27 квітня); письменник та співзасновник видавництва «ТаТиШо», український журналіст, автор відомого проєкту «Служба розшуку дітей», режисер-документаліст, волонтер, засновник мистецького проєкту «Так працює пам’ять», музикант та поет Руслан Горовий (1 листопада); журналіст та телеведучий, публіцист, колумніст видання «Українська правда», солдат Збройних Сил України, володар Премії імені Георгія Гонгадзе та Премії імені Юрія Шевельова Павло Казарін (7 листопада) й громадсько-політичний діяч, викривач корупції, учасник російсько-української війни, важкопоранений ветеран Збройних Сил України Олег Симороз (10 листопада). Поза тим, в рамках проєкту, з благодійним концертом у Переяславі виступив відомий український гурт Kozak System (5 березня).

У свою чергу, в рамках проєкту «Платформа можливостей» університет відвідали відеоблогер, актор, засновник молодіжного кіномистецького YouTube-каналу з понад півмільйонною аудиторією підписників «Загін кіноманів» Віталій Гордієнко (7 квітня), засновник та автор проєкту «Ukraїner», відомий блогер, журналіст, письменник, публіцист та мандрівник Богдан Логвиненко (11 квітня); поетеса, прозаїк, драматург, перекладачка, авторка численної кількості романів, збірок оповідань, книжок дитячої прози та збірки п’єс Анна Багряна (28 квітня);британський фотограф і волонтер Едвард Метьюс (3 червня) й українська журналістка, теле- та радіоведуча, відеоблогерка Катерина Соляр (2 жовтня).

Що по міжнародному співробітництву?

У 2023 році університет активно взяв участь у розвитку та реалізації проєктів міжнародного співробітництва. Зокрема, успішно завершивши проєкт Erasmus+ КА2 «Центри сертифікації викладачів», уклав договори про співпрацю з Туреччиною, Мукачівським державним університетом та Liverpool Hope University. Також,  став учасником проєкту NAWA «Солідарність з Україною – Європейські університети», підкреслюючи свою здатність до глобальної співпраці. Попри війну кордони дружніх сусідніх держав були відкритими для сковородинівців – влітку команда УГСП вирушила з робочим візитом до Туреччини де, під патронатом Стамбульського фонду науки і культури, стартував новий проєкт «Ісламська цивілізація. Історія і культура». Багато сковородинівців пройшли стажування в Університеті імені Адама Міцкевича (Познань), який, серед іншого, організував сьому «Літню школу «Interdisciplinary Study in the Humanities» й долучилися до програм студентської мобільності, зокрема з тематики Difficult neighborhood: Poles and Ukrainians in the 20th century». Також наші колеги читали лекції в польському Катовіце.

Що по інфраструктурі?

Цього року Університет Григорія Сковороди вклав великі зусилля у покращення інфраструктури. Зокрема, були виготовлені та встановлені пандуси до навчальних корпусів №1 та №2, що сприяє зручному доступу для всіх студентів, зокрема поранених військовослужбовців та ветеранів Збройних Сил України. Також, було проведено відремонтовання укриття навчального корпусу №1, створюючи комфортне навчальне середовище, що є надзвичайно важливих на третій рік повномасштабної фази російсько-української війни, в умовах щоденних повітряних тривог та обстрілів території України.

Поза тим, УГСП взяв на себе важливе завдання – створення безбар’єрного простору, тому був здійснений ремонт та облаштування туалету для людей з інвалідністю.

У рамках співпраці із Міністерством у справах ветеранів України створено Центр ветеранського розвитку. Цей інноваційний центр призначений для соціально-психологічної адаптації, конверсії та науково-професійної перепідготовки військових кадрів, ветеранів, їх родин і сімей. Це важливий крок у напрямку сприяння ветеранам та їхнім родинам у їхньому поверненні до цивільного життя.

Особисті досягнення сковородинівців:

У 2023 році сковородинівці вразили світ своїми значними досягненнями як у спорті, так і в наукових змаганнях. Про це свідчить, бодай, кілька історій тріумфу, які прославили альма-матер на теренах України та, навіть, світу:

  • Викладачка факультету фізичної культури, спорту і здоров’я, заслужений майстер спорту України Вікторія Царук виборола 5 місце серед 40 сумоїсток на Всесвітніх іграх з єдиноборств-2023, що проходили у Саудівській Аравії.
  • Український футболіст та студент університету Георгій Судаков, очолив список найкращих бомбардирів молодіжного Євро-2023.
  • Команда «SEMEX BULL», яка приставляла університет на чемпіонаті України з тріатлону виборола бронзу, а випускниця Аліна Грушина стала чемпіонкою рейтингового турніру в Бішкеку.
  • Дмитро Ловчинський, магістр-випускник, виборов бронзову медаль на міжнародному турнірі з боксу «Гран-прі» у Чехії, представляючи національну збірну України.

Важливим моментом у році стало закінчення навчання тут відомим українським футболістом Миколою Матвієнком, який залишив невиразний слід у історії нашого університету своїми тріумфами та внеском у футбольну сферу.

Що по допомозі захисникам?

Звісно ж, у році що минає, ми не забували про те, що триває російсько-українська війна, бо тільки факультет гуманітарної освіти і соціальних технологій налічує близько 200 здобувачів, що боронять Україну в лавах війська. Навесні місто вдруге згуртувала масштабна акція «Одягни вишиванку – підтримай захисника», де за 4 дні акції організаторам вдалося зібрати 74 658 гривень на допомогу захисникам.  На початку грудня зібрали понад 23 000 гривень в рамках благодійної акції «Миколайчик для сковородинівця-захисника». Варті уваги й окремі підтримані та організовані сковородинівцями та для сковородинівців волонтерські збори коштів і ресурсів, зокрема збір кришечок на безпілотні літальні апарати (БПЛА) у рамках проєкту одеської ГО «Місто Майбутнього – «Пластик рятує життя 2.0.» й мистецькі акції факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології, зокрема поїздки в Український державний медико-соціальний центр ветеранів війни.

У 2023 році УГСП продовжував бути прихистком для внутрішньо-переміщених осіб, а тому отримував допомогу від міжнародних організацій. Приміром, завдяки співпраці з Міжнародною організацією з міграції (МОМ) IOM Ukraine на територію студмістечка Університету Григорія Сковороди в Переяславі було завезено 13 балконних комплектів, які встановили в тринадцятьох кімнатах, де проживають переселенці. Також від відділу з управління і координації колективними центрами на баланс альма-матер надійшли чайники, фени й праски для побутових кімнат гуртожитків та ВПО. Початок літа ознаменувався новою допомогою від організації – тоді отримали сушильну машинку й гігієнічно-побутові набори для внутрішньо-переміщених осіб, що проживають на території студмістечка. Пізніше представники МОМ Україна привезли пральну машинку й два бойлери для побутової кімнати й, зокрема, потреб ВПО. На початку зими на територію Університету Григорія Сковороди в Переяславі завітали представники організації Van For Life. Вони передали 30 парт та 30 стільчиків для облаштування укриття, а днями наш заклад отримав ще й 40 LED-ламп від ГО «Ротарі клуб Київ Сіті» та КОО ГО «ВО «СОІУ» для облаштування укриттів.

Сподіваємося, кожен з вас віднайшов і свою частку роботи у тих згаданих і, можливо, не згаданих у цьому матеріалі, перемогах та досягненнях Університету Григорія Сковороди, якими ми завершуємо цей рік. Якщо ж, з якоїсь причини, ні, то Новий рік відкриває перед вами можливість надолужити це та внести свій вклад у історію нашого закладу, підсилюючи історію його успішного поступу. А поки – веселих свят, і до нових здобутків!

АВТОР: СВІТЛАНА ГРЕСЬКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту