Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Вітання > Вітаємо нову докторку філософії Дарину Мужель із успішним захистом дисертації

Уже вдруге за цей тиждень, учора, 14 листопада 2023 року у конференц-залі імені Василя Сухомлинського спеціалізованою разовою Вченою радою за спеціальністю  011 Освітні, педагогічні науки було прийнято до захисту дисертацію на здобуття ступеня доктора філософії Мужель Дарини Сергіївни на тему: «Підготовка майбутніх перекладачів у закладах вищої освіти Франції із використанням особистісно орієнтованих технологій навчання».

Науковим керівником роботи виступила Шапран Ольга Іллівна, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри освітології та педагогічної інноватики Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Повідомляється, що дисертацію присвячено актуальній проблемі підготовки майбутніх перекладачів у закладах вищої освіти Франції із використанням особистісно орієнтованих технологій навчання. Це компаративне дослідження пов’язане з переосмисленням зарубіжного досвіду організації особистісно орієнтованого навчання у вищих школах і університетах Франції та пошуком механізмів його адаптації до вітчизняних реалій сьогодення.

Мета дослідження передбачає виявлення змістових й технологічних особливостей особистісно орієнтованої професійної підготовки майбутніх перекладачів Франції, обґрунтування моделі і науково-методичних рекомендацій упровадження прогресивних ідей французького досвіду у вітчизняну систему вищої освіти.

«Практичне значення дослідження полягає у розробці й реалізації змістовно-технологічного забезпечення професійної підготовки майбутніх перекладачів із використанням особистісно орієнтованих технологій навчання; науково-методичних рекомендацій щодо підготовки фахівців у сфері перекладу в організаційному (на державному та університетському рівнях) та технологічному планах (на викладацькому й особистісному рівнях); у написанні розділу монографії «Вища освіта різних країн світу» («Особливості вищої освіти Франції»), словника («Педагогічна інноватика: термінологічний словник»); у застосуванні теоретичного та практичного матеріалу, джерельної бази дисертації у змісті таких навчальних дисциплін як «Інноваційні технології навчання», «Педагогіка вищої школи», «Порівняльна педагогіка», «Розвиток університетської освіти». Результати дослідження можуть бути використані при розробленні освітніх програм, підручників і посібників, робочих навчальних програм із педагогічних дисциплін», – серед інших йдеться в анотації до дисертації.

Наукова спільнота високо оцінила актуальність дисертаційної роботи та її важливе теоретичне і практичне значення в умовах розвитку сучасної системи освіти в Україні.

Шановна Дарино Сергіївно!

Сердечно вітаємо вас з успішним захистом дисертації на здобуття ступеня доктора філософії. Це величезне досягнення, яке свідчить про вашу високу кваліфікацію та наполегливість. Бажаємо вам подальших наукових звершень, творчих злетів та невичерпного натхнення у вашій діяльності. Успіхів у всіх ваших майбутніх зусиллях!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту