Сковородинців запрошено зголошуватися до участі в проєкті «Економіка мрії»: він дає друге життя речам що втратили свою цінність і підтримує захисників

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Допомога > Сковородинців запрошено зголошуватися до участі в проєкті «Економіка мрії»: він дає друге життя речам що втратили свою цінність і підтримує захисників

Викладачка кафедри професійної освіти факультету фінансово-економічної та професійної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі Марина Калашник вкотре демонструє рух еко-свідомості, який гуртує багатьох сковородинівців – найперше, керівницю відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю Оксану Луцик, керівницю волонтерського відділу Студентської ради УГСП Дану Махмудову й очільницю команди «Нескорених» Ольгу Дригу. Нині приєдналася до нового проекту друзів-волонтерів з міста Одеси під назвою «Економіка мрії» який, наразі, охоплює 10 українських населених пунктів. Переяслав став четвертим з них.

Ініціатором проєкту є волонтер, ветеран війни Семен з міста Одеси. Його мета –перетворювати різноманітні матеріали, зокрема пластик, картон, поліетилен, метал та інше на допомогу нашим захисникам. Себто речі які колись втратили свою цінність нині отримують другий шанс завдяки одеситам, переяславцям та всім однодумцям.

«Ми маємо спільних друзів та партнерів, які надали нам безкоштовне приміщення, де ми створили сортувальню та склад. Тут ми відсортовували сировину та передавали її підприємствам, які надавали нам ресурси для закупівлі тактичного обладнання для наших військових. Пройшовши цей неймовірний шлях, ми розуміємо, що це лише початок. Ми спостерігаємо за тим, як інші міста та громади, включаючи селища Херсонщини, приєднуються до нашої ініціативи. Наш шлях веде нас до масштабування соціального проекту «Економіка мрії» та створення соціального підприємства Recycling Dream», – кажуть волонтери додаючи, що їх метою є перетворення сміття на допомогу в кожному місті та селищі України, створюючи багато робочих місць для ветеранів війни та тих, хто постраждав від неї. Таким чином хочуть очистити нашу землю від різноманітного сміття та залишків «узкого міра». Подальше підприємство планує працювати на самозабезпеченні, розвиваючись та генеруючи ресурси для закриття різних потреб Збройних Сил України.

Також ініціатори підкреслюють, що першим напрямком, який їх цікавить є збір коштів на FPV дрони, євакуаційні багі та MINIHIMARS. Поза тим, волонтери відкриті до нових ідей та співпраці з усіма, хто поділяє їх місію. Наразі збирають такі речі та предмети:

  • РЕТ – зазвичай це пляшки – прозорий, блакитний, зелений, коричневий, з-під олії, білий непрозорий, інший кольоровий(червоний, чорний, жовтий тощо), для побутової хімії та косметики, розчинів.
  • HDPE – флакони з-під миючих засобів (кришки з-під миючих засобів лишати на упаковці щільно прикрученою), пляшки з-під йогуртів, кисломолочних продуктів.
  • LDPE – поліетиленові пакетики (майки та з супермаркетів), стрейч плівка та цупка плівка (для обгортання партії напоїв, з теплиць, меблів, матрасів)
  • PP – зазвичай стаканчики, контейнери – прозорий РР, білий РР, крупногабаритний РР (іграшки, тазики, відра, пластикові меблі), різнокольоровий РР, шуршик (упаковки з під батончиків, чіпсів, обгортки цукерок).
  • PS – прозорий корекс, білі стакани для йогуртів, сметани, тощо, пінопласт, вспінений полістірол (лотки для їжі, тощо, різнокольорове).
  • Кришечки: HDPE (напої, пиво), LDPE (бутильована вода), PP (Tetra Pak, деякі йогурти).
  • Папір: білий папір А4, картон (гофра), газети, журнали, все інше паперове (гільзи, упаковка для яєць).
  • Змішана упаковка: типу Tetra Pak, ELOPAK, SIG ,(з-під соку, молока), паперові стакани.
  • Метал: жерстяні бляшанки (консерви), алюмінієві бляшанки (пивні, газовані напої), аерозолі, інший побутовий метал (посуд, кухонні інструменти).
  • Скло: поворотна пляшка (пиво), вся інша скляна тара (також ліки та косметика).
  • Інша упаковка плюс полікарбонат: PS вкладання у коробку для цукерок, або упакування іграшок, одноразовий посуд, PVC, РЕТ упакування (для яєць, одноразовий посуд, для іграшок), вспінений LDPE.
  • Лед лампочки
  • Електронні цигарки

«Найкраще, якщо все буде розсортоване за видами; упаковка повинна бути чиста та суха: вимита з-під соку, олії, молока, інших залишків їжі. максимально компактна, стиснута; супер, якщо кришки будуть надані окремо», – кажуть представники переяславської гілки проєкту й нагадують, що є основним пунктом збору є мультмагазин «Студент +».

Як декларують активні й екосвідомі переяславці виручені кошти від сортування та здачі «сміття» буде спрямовуватися на потреби Збройних Сил України, зокрема збори для переяславців які перебувають на лінії фронту. За запитом допомагатимуть внутрішньо-переміщеним особам, підтримуватимуть реалізацію місцевих ідей та проєктів щодо покращення суспільних місць їх облагородження, встановлення контейнерів для сортування сміття та інше. За мету поставили й запровадження уроків еко-свідомості, навчання сортуванню й переробці сміття реалізацію проєктів щодо екологізації міста Переяслава та сіл громади, які братимуть участь у проекті «Економіка мрії». У планах вихід на самозабезпечення переробної станції, створення робочих місць.

Приєднуйтесь до сковородинівців у цьому захоплюючому шляху, або просто долучайтеся до руху, який може позитивно змінити майбутнє!

Нагадаємо, раніше команда УГСП разом з небайдужими переяславцями акумулювала 30 кілограм кришечок у рамках збору на БПЛА для ЗСУ.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту