В УГСП експонують унікальну фотовиставку, яка показує місто з несподіваних історичних ракурсів

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Анонси > В УГСП експонують унікальну фотовиставку, яка показує місто з несподіваних історичних ракурсів

Відучора, 26 вересня 2023 року, у холі другого поверху головного корпусу Університету Григорія Сковороди в Переяславі з нагоди прийдешнього Дня працівника освіти експонують унікальну архівну фотовиставку «Старовинний і цікавий Переяслав». Її зібрали спільними зусиллями переяславців Миколи Богатиря, Вячеслава Лохи та Мар’яни Фурманової й Олексія Андрієнка. Свій фотоархів до неї долучив й Університет Григорія Сковороди в Переяславі, який після завершення експонування виставки в мистецькій залі КЗ «Переяславський ЦКМ» виявив бажання певний час поекспонувати її в альма-матер, аби добірку рідкісних фото змогло побачити ще більше охочих.

При вході очі одразу починають розбігатися від розмаїття кольорів, форм, ракурсів, ідей, несподіваного погляду на звичні пам’ятки архітектури, події які стали історією, персоналії які внесли чималий вклад в поступ нашого міста. Якісь із десятків направду історичних світлин можна побачити у великому форматі по два боки коридору, інші ж ховаються за сторінками експонованого старого альбому.

На світлинах наданих Олексієм Андрієнком із архіву його батька, відомого архітектора Миколи Андрієнка, показаний Переяслав у 1960-ті роки. Тут можна побачити світлини пристані або місця де згодом почав розбудовуватися історичний музей, старий Дніпро з лисими горами, будинок музичної школи чи один з корпусів нинішнього Переяславського ЦПТО у той час, комплекс Вознесенського монастиря у той час, простір між Михайлівською і Успенською церквою тощо. Усе це лише частина колекції.

Також на виставці є фото надані істориком Вячеславом Лохою. Багато з них, як от старі фото Борисоглібської площі чи Спасо-Преображенської і Борисо-Глібської й Покровської церков, увійшло до монографії «Переяславський соціум на перехресті епох: люди, події, факти», де дослідник є одним з ключових співавторів. Тут і світлини цілющої криниці на березі Альти, і базарної площі на нинішній території центрального парку й ще багато рідкісних, цінних для переяславської історії кадрів.

Незвіданими місцями вражають світлини надані Миколою Богатирем і ініціативою «Корінь нації» чи істориком Тарасом Нагайком. Натомість на світлинах з архіву Університету Григорія Сковороди в Переяславі, здебільшого авторства фотолітописця закладу Віктора Сокола, можна прослідкувати як на порубіжжі двох століть поставав заклад – будувалися корпуси та гуртожитки, зводився «Стогніївський шлях», формувалися перші традиції – хор та КВН-івський рух.

«Сковородинівці повинні знати і шанувати історію того міста та краю де навчаються, надихатися на власні фоторозвідки, цінувати кадри які є у їх родинах. Аби молодь яка приїхала сюди з інших міст вчитися до університету знала, що було тут раніше. Бо фотографії – це справжня машина часу, яка здатна перенести нас у просторі і часі, показати щось незвідане і цікаве. Світлини що чітко декларують той час коли цінність мав кожен новий кадр, який потім проявлявся з плівок і поставав у друкованому вигляді. Серед тих завдяки кому стала можлива ця виставка є Відділ культури і туризму Переяславської міської ради, Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю університету, Переяславська художня школа імені Петра Холодного, викладач Роман Мотузок і проєкт «МолодьТУТ» програми USAID «Мріємо та діємо», IREX Ukraine та ГО «Молодіжна платформа»», – додають організатори.

На виставці є не лише фотографії, які добірні поціновувачі могли бачити десь у виданнях, а й кадри які експонуються вперше і ніде не опубліковані. Впевнені, ця виставка не залишить байдужим нікого з тих хто побачить її у ці дні.

Планується, що фотовиставка експонуватиметься в УГСП до 9 жовтня 2023 року, а у п’ятницю, 29 вересня 2023 року о 13:00 усі охочі матимуть змогу прослухати історію світлин в ході екскурсії від краєзнавця Миколи Богатиря.

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту