УГСП вдруге розпочав навчальний рік в умовах повномасштабної війни: свято розділило півтисячі сковородинівців

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > УГСП вдруге розпочав навчальний рік в умовах повномасштабної війни: свято розділило півтисячі сковородинівців

Близько півтори тисячі першокурсників та майбутніх магістрів переступило поріг Університету Григорія Сковороди в Переяславі у 2023 році. Це лише початок, адже вступна кампанія ще триває.

Навіть ранкові примхи погоди та обмежене інформування про урочистості (у зв’язку з вже другим роком обмежень воєнного стану в Україні – прим.авт.) не завадили зібратися 1 вересня 2023 року на майданчику біля погруддя Григорію Сковороди близько півтисячі студентів, викладачів та співробітників, гостей закладу та чи не найголовніших осіб у цей день – першокурсників та їх батьків. Видається, цей День знань та початок 2023/2024 навчального року був найвелелюднішим із, щонайменше, доковідних часів.

Коли кожен з присутніх віднайшов своє місце на головній університетській галявині, зустрівся та наобіймався зі своїми колегами і друзями чи роззнайомився між собою (у випадку першокурсників – прим.авт.), фанфари сповістили про хвилюючу та таку очікувану мить початку урочистостей з нагоди початку нового навчального року. На імпровізованій сцені з’явився сковородинівський дует Анастасії Петрової та Мирослави Бровченко виконавши наснажливу музичну композицію – свято розпочалося. Ведучий урочистостей Андрій Іващенко провів традиційну перекличку факультетів, яка цьогоріч була як ніколи гучною та щедрою на оплески один одному. Усі разом сковородинівці подякували захисникам за можливість починати цей навчальний рік. Згодом підняли державний стяг, прапори університету, Студентської ради та волонтерського корпусу УГСП, виконали державний та духовний гімни України. Після цього хвилиною мовчання та щирою молитвою вшанували пам’ять тих сковородинівців та земляків-переяславців, що, починаючи з 2014-го року й донині, на прикрість дуже непоодиноко, повернулися додому «на щиті». Усіх згадали поіменно. До підніжжя пам’ятника учасникам АТО/ООС та, згодом, погруддя патрону закладу Григорію Сковороді лягли корзини перших осінніх квітів як свідчення нашої пам’яті та шани до славетного минулого українського народу, наших Героїв та натхненників.

Слід наголосити, що своїми вчинками і згуртованістю у надскладні часи, з 24 лютого 2022 року і донині, студенти та випускники, викладачі та співробітники УГСП гідно обороняють країну на збройному та волонтерському фронтах. Вони озброюють знаннями і вміннями, творять щасливе українське майбутнє на яке ми усі, безперечно, заслуговуємо і заради якого на всіх фронтах триває новий етап нашої національно-визвольної боротьби.

У цей святковий день сковородинівці почули багато приємних вітальних слів на свою адресу. Найперше, їх виголосив ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур:

«Щиро радий вас вітати у цей надскладний час, коли завдання адміністрації кожного навчального закладу – створити безпечні умови для навчання і праці. Саме завдяки Збройним Силам України, усім живим і полеглим, й завдяки зусиллям кожного з нас ми маємо змогу зібратися нині для початку очного навчання. Дорогі здобувачі, ви – майбутнє української нації! Саме вам випаде розбудовувати Україну після нашої Перемоги. У основі діяльності нашого університету є принцип студентоцентризму, тому я завжди відкритий до безпосередньої комунікації з Вами. Усі ми тут щирі, відкриті – завжди раді вислухати і допомогти кожному студенту, кожному викладачу. Допомогти усім, хто знаходиться на території кампуса університету. Хочу побажати аби усі першокурсники знайшли себе тут і стали успішними, а всі хто повернувся до очного навчання знайшли тут джерела успіху, знань, майбутнього карєрного зростання. Здоровя вам, витримки і перемоги!»

Прийшов цього дня привітати сковородинівську родину і Переяславський міський голова Вячеслав Саулко:

«Завжди і скрізь кажу, що УГСП – це гордість не лише нашої громади, а й гордість всієї України! Ми пишаємось вами і вашими успіхами! Я вдячний усім вам за рік що минув, коли саме сковородинівці зі зброєю в руках були одними з тих хто захистив нашу громаду. Коли ваш заклад став волонтерським хабом і прихистком для всіх людей, які його потребували. Ви були і є надійним тилом, і своєю ревною працею захищаєте нашу свободу, нашу ідентичність та майбутнє. Дякую за вашу незламність, високу відданість і наполегливість в роботі».

До інших вітальних слів приєднався і голова Бориспільської районної військової адміністрації Руслан Дяченко:

«Пригадую, як 28 років тому стояв на подібних урочистостях. Не пригадаю вже достеменно тих слів, які тоді казали промовці. Не закарбувалися вони мені в душі чомусь. Побажаю вам максимально ефективно використати час свого навчання, розібратися в собі і зрозуміти хто ви є в цьому світі, чого ви хочете досягти – закласти для цього максимальне підгрунтя. Розвивайте свої хобі і таланти, адже дуже імовірно що вони стануть частиною вашої майбутньої діяльності.  Пам’ятайте яку високу ціну нині сплачується за те, аби ви спокійно і мирно навчаєтесь на передових позиціях».

Слово тримав і магістрант-психолог, заступник з морально-психологічного забезпечення командира 137 батальйону, 114 бригади територіальної оборони Збройних сил України, фермер, волонтер, поет, автор і виконавець романсів Валерій Мартишко:

«Як здобувач не тільки не міг не приїхати сьогодні сюди, а ще й товариша привіз – теж вступатиме. Переяслав – це дитинець князів Київської Руси на берегах Трубежа. Здобувайте волю і знання – будете вільними завжди. Бо немає дорожчого за це. Нині мої побратими полишили сім’ї, стоять в окопах, тримають удар і бачать ворога вочевидь. Ми його не боїмося, ми поборемо його. Ми обов’язково переможемо. Вдячний вашому університету за підтримку, дякую добровольчому формуванню що згуртувалося навколо університету та стало в обороні рідної землі. Хочу аби отримали прекрасну країну, розбудували і звершили її. Згодом віддали у спадок своїм дітям і онукам, як колись нам гетьман Мазепа віддав у спадок храми які тут донині стоять. Як гетьман Богдан який виборював свободу нашого народу. Хочу аби усі ми залишили у спадок квітучу країну – Україну. Дай їй, Боже, перемоги! Зі святом Вас!».

Наостанок вітальне слово до сковородинівців промовив голова Вченої ради університету, академік НАПН України, професор Віктор Коцур:

«Пригадаю декілька повчальних прислів’їв з латинської мови. «Ibi victoria ubi concordia» – «Там де злагода, там перемога». Пам’ятаймо про це завжди. Але для студентства я побажаю, «Per aspera ad astra» – «Через терни до зірок знань». Прекрасна мить, прекрасний час студентського життя – не дивлячись на всі виклики війни. Пам’ятаймо свою ціль  і основну місію – отримати знання і реалізувати їх на практичній ниві. Успіхів вам, здоровя і натхнення».

Надалі настав невідмінний та такий очікуваний момент, коли усі першокурсники вийшли з натовпу і виголосили клятву студента Університету Григорія Сковороди в Переяславі – її зачитала голова студентського бюро університету Вікторія Власюк. На закріплення щирої клятви сотень першокурсників студенти І курсу факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій та факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Віталій Сушко та Христина Лех (відповідно) за давньою традицією університету отримали з рук ректора невід’ємні атрибути студентства – ключ та студентський квиток. Після цього з вітальним словом до першокурсників і студентів звернувся голова студентського саморядування закладу Роман Беркут.

І от традиційне спільне фото – навчальний рік стартував, а всі здобувачі поспішили на кураторські години та зустрічі на факультетах. Попереду на них чекає буремний рік, проте його неодмінно буде сповнено прекрасними нагодами, фаховими знаннями й нереальними можливостями для розвитку та дозвілля, і ще більше роботи задля приближення нашої спільної Перемоги, яку ми гідно і гучно відсвяткуємо усією УГСП-family!

Залишається вкотре від себе привітати усю сковородинівську родину із Днем знань і побажати, аби ні один день навчання не сплинув даремно, а у голові завжди вистачало місця для нових та цікавих знань й часу для дозвілля і відпочинку. Ми починаємо!

 

Р.S.: хочете отримати більше персональних фото пишіть нам на телеграм: + 38 (093) 98 61 1 43.

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: СЕРГІЙ КОВАЛЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту