Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Здобувачі та викладачі УГСП підкорили Українські Карпати: хронологія поїздки

У період з 20 по 27 травня 2023 року на території смт Ворохта Надвірнянського району Івано-Франківської області відбувся довгоочікуваний захід – табірний збір, що проходив за ініціативи факультету фізичної культури, спорту та здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

До участі у даному заході долучилися здобувачі вищої освіти, а також науково-педагогічні працівники університету, зокрема: Ігор Палатний – кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент кафедри спортивних дисциплін, ігор і туризму (керівник заходу з організаційних питань); Віталій Поліщук – кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент, заступник завідувача кафедри спортивних дисциплін, ігор і туризму з навчально-виховної роботи (організатор сходження на Говерлу та координатор здобувачів вищої освіти); Лариса Харченко – кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І. П. Стогнія; Алла Рубан – кандидат філософських наук, доцент кафедри політології та Наталія Новородовська – провідний фахівець навчально-наукового відділу, викладач кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін. Вони відвідали Буковель, підкорили найвищу точку України – гору Говерлу (2061 м), здійснили туристичний похід до водоспаду Гук та продемонстрували свої туристичні навички, адже група проживала у самому серці Ворохти – на узбережжі річки Прут.

Хронологія поїздки:

  • 21 травня учасники туристичного збору прибули до смт Ворохта та здійснили досить складну і клопітку роботу – облаштували табір для майбутнього проживання. Це досить важливий етап туристичної подорожі, від якого у подальшому залежав комфорт туристів.
  • 22 травня здобувачі та науково-педагогічні працівники Університету Григорія Сковороди в Переяславі здійснили екскурсійну поїздку до Буковелю.
  • Найбільш очікуваною подією літнього туристичного збору було сходження на Говерлу. Під чітким керівництвом Віталія Поліщука 23 травня туристична група дісталася найвищої точки України за 2 год. 45 хв., спуск з вершини зайняв 1 год. 30 хв. Як зазначив Віталій Валентинович: «Ця подорож була восьмою, а сам туристичний збір на постійній основі проходив кожного року з 2013 по 2019 рр. Нажаль, у 2020-2021 рр. подорож не відбулася через пандемію COVID-19, а у 2022 р. на заваді стала повномасштабна російсько-українська війна. Варто відзначити, що за період проведення туристичного збору з нами була одна з найкращих та найслухняніших груп. Усі студенти та викладачі вміли розпалювати вогнище, готувати на ньому їжу, розкладати намети та мали дуже гарну фізичну підготовку». У 2023 р. після 3-х річної перерви Віталій Поліщук та Ігор Палатний (ініціатори табірного збору) вирішили відновити багаторічну традицію та провести справжню туристичну практику для студентів нашого університету.
  • 24 травня туристична група відвідала водоспад Гук. Супроводжуючим у цій подорожі був Ігор Палатний, який відзначив наступне: «Нажаль, через несприятливі погодні умови ми не змогли відвідати гору Хом̓як, проте, дощ не завадив нам помилуватися красою водоспаду. Подорожі – це моє життя! Кожного року я чекаю на проведення туристичного збору. Це дуже важка та колосальна праця, адже на мене покладена велика відповідальність за збереження життя та здоров’я наших студентів. Проте, коли бачиш їхні усміхнені та радісні очі, розумієш, що всі докладені зусилля були того варті! Хочу висловити щиру вдячність та повагу ректору нашого університету за підтримку туристичного збору. Адже для нас дуже важливо, щоб такі заходи проходили і надалі».
  • 25 травня здобувачі вищої освіти та науково-педагогічні працівники здійснили піший туристичний похід по смт Ворохта Надвірнянського району Івано-Франківської області та вкотре переконалися, що командна робота є досить важливою під час проходження туристичних заходів.

Своїми враженнями про табірний збір також поділилися науково-педагогічні працівники університету, які поєднали профорієнтаційну роботу з туризмом та здобувачі нашого ЗВО.

«Найскладнішим випробуванням для нашої групи було сходження на Говерлу», – згадує викладач кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін Наталія Новородовська. – «Саме під час цього завдання, ми проявили себе як справжній колектив, студенти підтримували викладачів, а викладачі студентів. На мить здалося, що всі ми дуже давно знайомі, і вже не вперше підкорюємо вершини разом. Мабуть, ця подія остаточно сформувала нас у справжній колектив, що діє чітко, зважено та допомагає один одному. Емоції після підкорення Говерли я не забуду ніколи, як і неймовірну красу Українських Карпат!».

«Чи доводилося нам проводити профорієнтаційну роботу з найвищої точки України? Однозначно так! Ми брали разом із собою буклети нашого університету», – посміхаючись, розповідають про отриманий досвід Алла Рубан, доцент кафедри політології та Лариса Харченко, доцент кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І. П. Стогнія. Днями ми вже розповідали про те, що сковородинівські викладачки завітали до Ворохтянського ліцею Ворохтянської селищної ради Надвірнянського району Івано-Франківської області з метою проведення профорієнтаційної роботи.

«На сьогоднішній день це моя четверта вершина, проте я планую не зупинятися на досягнутому і вже маю нові плани та кілька цікавих ідей», – додала Алла Олексіївна.

«Наша Україна неймовірна! Це надзвичайно мальовничий та прекрасний край. А Українські Карпати зачаровують своєю красою! Особисто для мене ця подорож навіяла спогади про шкільні роки, саме тоді я вперше піднялася на Говерлу. Це сходження для мене було другим, проте я планую не зупинятисята підкорювати українські вершини й на далі», – зазначила натомість Лариса Миколаївна.

«Мабуть, усіх нас об’єднала жага до пригод та бажання перевірити власні сили, адже не кожен хоче спробувати себе у ролі туриста, що проживає у палатці, спить на карематі, готує їжу на справжнісінькому вогнищі, п’є чисту джерельну воду та прокидається о 5-тій ранку, щоб зустріти схід сонця», – розповідають студентка І курсу, спеціальності 014 Середня освіта (Трудове навчання та технології) факультету технологічної і математичної освіти, Юлія Петрова та студент ІІІ курсу, спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування факультету фінансово-економічної і професійної освіти Владислав Гриненко.

Команда сковородинівців щиро вдячна ректору університету Віталію Коцуру за підтримку та надані можливості для проведення заходу. Науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти отримали неоцінений досвід та готові до підкорення нових вершин як у туристичній справі, такі в освітньо-професійній сфері!

 

Наталія Новородовська

Перейти до вмісту