Протягом двох днів благодійна акція «Одягни вишиванку – підтримай захисника» тривала в місті: які підсумки

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Вітання > Протягом двох днів благодійна акція «Одягни вишиванку – підтримай захисника» тривала в місті: які підсумки

18 і 19 травня 2023 року у сквері біля Вознесенського собору, біля фонтану і «Серця Переяслава» продовжувалася благодійна акція «Одягни вишиванку – підтримай захисника», яка почавшись в університеті, вже вдруге згуртувала все місто навколо гарного українського дозвілля та допомоги захисникам з нагоди Всесвітнього дня вишиванки.

Слід зазначити, що вже вдруге ініціатором заходу стала кафедра соціальних комунікацій, документознавства та інформаційної діяльності факультету гуманітарно-природничої освіти та соціальних технологій Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Традиційно він відбувався за підтримки міського голови Переяславської ОТГ Вячеслава Саулка й за активної участі фракції політичної партії «Слуга народу» у Переяславській міській раді, Відділу культури і туризму Переяславської міської ради, КЗ «Переяславського ЦКМ» й МЦ «Зустріч».

Долучитись до акції приходило чимало людей, одягнених у традиційні вишиті сорочки. Як у четвер так, і в п’ятницю програма стартувала о 13:00. Присутні фотографувалися біля двох фотозон від Лесі Тірбах та Переяславської художньої школи, ярмаркували, купували крам від майстринь і партнерів, приймали участь в майстер-класах. У п’ятницю вони смакували чудовий куліш від команди Університету Григорія Сковороди в Переяславі, у обидва дні – фірмові біляші від депутатки та громадської діячки Ірини Присіч та інші гастрономічні шедеври земляків.

18 травня 2023 року присутні асолоджувалися виступами вихованців Переяславського будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді – вокального гурту «Акорд» у складі Марії Литвин, Наталії Гайдучик, Софії Нагайко, Анни Коноваленко з піснею «Для матусі» та композиціями «Вишиваночка» і «Хмаринки» у сольному виконанні Софії та Анни; ансамблю «Little star» з піснею «Пісенька Джури; дуету Владислави Царини та Кіріла Дерябкіна з піснею «Їхали козаки». Гурт «Ейфорія» подарував присутнім пісню «Жальменіна»а їм на зміну прийшов віртуозний виступ бандуристів-вихованців  музичної школи імені Павла Сениці – Єлизавети Лазоренко, Поліни Левченко й  Вікторії Бойчури з піснями «Ой ти дівчино зарученая», «Українська лють», «Мамина сорочка» та «Я піду в далекі гори». Велика увага була прикута до виступу знаного у місті вокального ансамблю Переяславської гімназії №2 «Дівчата з України» під музичним керівництвом Владислава Брика, які подарували віночок пісень та згуртували присутніх навколо родинних цінностей, любові до України, наснажили на подальшу боротьбу з ворогом на фронті та в тилу. Хейдлайнером програми став вечірній виступ відомого переяславського гурту «Драбадан».

19 травня 2023 року на імпровізованій сцені-галявині відбувся флешмоб-танцювальна композиція «Вишиваночка моя, вишиванка» від вихованців ДНЗ №10 «Любавонька» під музичним керівництвом Наталії Романенко. Як і у четвер, гарного настрою присутнім додавав конферанс та авторські пісні й переспіви у виконанні Анастасії Петрової та Євгенія Карабанова.

Приємно вразив і «Відкритий мікрофон» який модерував Максим Левченко. Він відкрив містянам та гостям близько трьох десятків нових переяславських талантів – здебільшого з-поміж дітей, які співали, танцювали, читали поезії. Кожен вражав по своєму: наймолодший учасник концерту Данило Бойко зачитав уривок з «Катерини» Тараса Шевченка, юні Настя Наталуха та Вікторія Чернуцька продемонстрували дві абсолютно різні варіації виконання пісні «Ой, у лузі червона калина», вокальний колектив «Ейфорія» (Анастасія Харченко, Яна Кобильник, Єва Гущенко, Лілія Тертична, Лілія Новак) замилували публіку чарівними костюмами, граційними рухами й яскравими голосами. У свою чергу, поети й поетки Антон Саєнко, Наталія Толочко, Юлія Бойко, Ольга Шкира, Вікторія Левченко – проникливими авторськими рядками. Співачки Софія Кравченко, Анастасія Бобітко, Злата Гайдучок, Марина Бродова, сестри Забродські та інші учасники доводили, що українська пісня, – від народних витоків і до сучасності, розмаїта та може різними словами й відтінками мелодій у повні передати красу нашої країни, силу кохання, інші важливі речі.

Про важливість Дня вишиванки та цієї акції ми запитали у депутата міської ради, голови фракції політичної партії «Слуга народу» у Переяславській міській раді Михайла Шамрая, міського голови Вячеслава Саулка, ректора університету Віталія Коцура та мешканців міста:

Надвечір п’ятниці організатори підсумували акцію, а ми поспілкувалися з її координаторкою Аллою Зленко:

«У 2023 році наша благодійна акція набула іншого, більш ширшого формату. Навіть не тому, що відбувалась в 4 дні, а, найперше, більшим різнобарв’ям заходів та інформаційним наповненням. Прикметно, що в цьому році до участі в благодійній акції, як в місті так і в університеті, залучилось багато молоді. Приємно констатувати, що вони не стоять осторонь війни в країні, підтримують захисників, дбають про відродження української культури і традицій. Наступного року, маємо надію, що вже будемо проводити цей захід під іншою назвою «Одягни вишиванку – подякуй захиснику», бо, хочеться вірити, ми вже незворотно наближаємось до нашої перемоги. Кожен з нас зробив від себе усе належне в плані організації та підтримки акції, але, водночас, усі ми розуміємо що вона  навряд чи відбулася б якби не ті, хто вже десятий рік боронить нашу землю від ворога – наших захисників, які виборюють переможний мир і щасливе майбутнє України. Саме завдяки їх мужності і звитязі у нашому місті та громаді, не гуляє ворожий чобіт російських військовослужбовців – ми можемо проводити таку акції, підсилювати волонтерські фронти. Дякуємо живим, схиляємо голови у пам’ять про полеглих», – розповідає пані Алла та додає, що разом за 4 дні акції організаторам вдалося зібрати 74 658 гривень, 30 копійок. Загальна сума по місту за два дні 18 і 19 травня – 45 418 гривень 30 копійок, по університету 16 і 17 травня – 29 240 гривень.

За повідомленням Proslav, серед тих, хто зібрав найбільші суми за підсумками двох днів – Ірина Прісич, смачні біляші, капусняк і солодощі якої зібрали 10 000 гривень,  куліш та інші смаколики від команди УГСП та кафедри  соціальних комунікацій, документознавства та інформаційної діяльності – 8 307 та 1 375 гривень відповідно. Центр надання соціальних послуг та соціальної інтеграції зібрав 4 500 гривень, заклад дошкільної освіти № 10 «Любавонька» – 4 003 гривні, майстрині з Переяславського БХТДЮ – 3 155 гривень, майстрині Університету Григорія Сковороди в Переяславі (Інна Рубан, Ірина Гагаріна, Анна Самолюк, Тетяна Носаченко) – 2 509 гривень, Надія Різник та «Kraft Cake»  – 1800 гривень, ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький Центр професійно-техічної освіти» – 1240 гривень. Поза тим у ярмарку брав участь сковородинівський інтернет-магазин «UHSP.SHOP» – 7% від продажу вони теж передали на потреби захисників. Також не можна не відмітити колективи Переяславської художньої школи, Переяславської мистецької школи імені Павла Сениці, Переяславської гімназії №2, творчої спілки майстрів Переяславщини «Мистецтво життя» та всіх тих, кого вже згадували у публікаціях протягом попередніх репортажів – зізнаємося, кількість людей які зробили цю важливу акцію такою масштабною та різнотематичною справді вражає.

Належне зазначити, що учасники зібрання не лише донатили, але й зголосилися до пропозиції в анонсах і принесли необхідні речі для захисників – це Алла Дереча, Олена Усик, Людмила Шимченко, Владислав Палатний (Kamik_shop), Алла Зленко та інші містяни. Речі були передані волонтеру Руслану Стародубу й ГО «4.5.0. Переяслав» і вже незабаром поїдуть до захисників.

Наостанок організатори висловлюють подяку тим, без кого було б не можливим проведення такої важливої і знакової акції – міському голові Вячеславу Саулку та Переяславській міській раді і співорганізаторам з фракції політичної партії «Слуга народу» у Переяславській міській раді Михайлу Шамраю, Лідії Оверчук, Ірині Прісич, Любові Томенко, Оксані Миколаєнко, ректору Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталію Коцуру та колективам кафедри соціальних комунікацій, документознавства та інформаційної діяльності, факультету гуманітарно-природничої освіти та соціальних технологій, соціально-гуманітарному відділу та відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю. Відділу культури і туризму Переяславської міської ради, КЗ «Переяславський ЦКМ» й МЦ «Зустріч», закладам та майстрам, фотографами та журналістам, технічним працівникам локацій які протягом цих днів так чи інакше долучалися до організації й проведення акції, надавали посильну та фінансову допомогу, дарували місту відчуття маленького свята у цей складний для нашої країни час.

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту