Університет Григорія Сковороди в Переяславі не зраджуючи своїм традиціям відзначив День знань у родинному форматі

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Вітання > Університет Григорія Сковороди в Переяславі не зраджуючи своїм традиціям відзначив День знань у родинному форматі

1 вересня – День Знань, завжди особливо урочистий і хвилюючий. У цьому році він далеко не схожий на свято усіх попередніх років. Не схожий, навіть, на карантинний формат проведення. Уже понад півроку ми живемо в умовах повномасштабної війни з росією, коли сковородинівці стали справжніми Героями освітнього фронту. Своїми вчинками і згуртованістю у надскладні часи, з 24 лютого і донині, вони гідно обороняють країну на збройному та волонтерському фронтах, озброюють знаннями і вміннями, творять щасливе українське майбутнє на яке ми усі заслуговуємо і заради якого на всіх фронтах триває запекла боротьба.

А втім, навіть війна не в змозі зруйнувати передчуття нового старту у незвіданий, цікавий світ знань. Бо жодні перешкоди не мають ставати на заваді прагненню молоді впевнено йти шляхом пізнання до нових звершень, та перемог. Відтак Університет Григорія Сковороди в Переяславі не зміг зрадити понад тридцятирічній традиції, і, з дотриманням вимог безпеки, зібрав на майданчику біля пам’ятника Григорія Сковороди всю університетську родину аби урочисто відзначити День знань та задати гідний відлік початку 2022/2023 навчального року.

По десятій ранку на головній галявині університету вже складно було злічити кількість здобувачів, викладачів, співробітників, гостей які прийшли розділити між собою одне з найголовніших свят у сковородинівському році, побачитися після довгої розлуки, обійнятися та разом почати писати історію нового навчального року. Найперше, ведучий урочистостей, керівник соціально-гуманітарного відділу університету Андрій Іващенко, наголосив на тому, що УГСП є форпостом знань і освіти. І навіть після 24 лютого, коли за кілька десятків кілометрів від нашого міста точилися кровопролитні бої за Київщину, викладачі та студенти не покинули альма-матер і, без жодних перебільшень, жили тут цілодобово. Належно відзначити, що у перші ж години війни з новою силою запрацював волонтерський корпус закладу, організувався рух військового опору: багато студентів та випускників взяли до рук зброю – патрулювали громаду чи вирушили на фронт. На прикрість, понад десяток сковородинівців загинули у цій боротьбі, куди більше зазнало поранень. Так чи інакше, наживо чи дистанційно, університетська родина разом переживала усі ті події, які випали на долю нашої країни за останні півроку.

«З нами увесь світ, і, щоб не говорила російська пропаганда, ми вистоїмо. Бо озираючись назад на усі наші кроки, на усі наші втрати, на заплаканих дітей і кілометрові черги на виїздах із міст, ми більше не будемо такими як були. Нині 1 вересня нових змін. Ви повинні розуміти, що бути зараз тут є цінність яку ми маємо завдяки нашим рідним і близьким, друзям і знайомим, нашим захисникам. Наші випускники не лишили заклад, і в складні хвилини приїхали сюди аби допомогти. Кожен з нас щоденно, своєю працею і навчанням, своїм старанням і підтримкою, робить внесок у нашу Перемогу. Наш університет жодного дня не зійшов зі своєї української дороги – він будує храми душ і майбутнє незалежної України» – підкреслив Андрій Володимирович.

Уже за мить, під кількасот-голосе виконання Гімну України на чолі з вокалістами Ганною Ляч, Анастасією Петровою та Андрієм Іващенком над університетським подвір’ям гордо замайоріли стяг України (який піднімали студенти Вадим Домарецький та Роман Беркут – прим.авт.), прапор університету (піднімав студент Данило Жолдак), прапор Студентської ради (піднімала студентка Марія Жилка) й прапор Європейського Союзу (піднімала студентка Марія Прокопенко). Ще за мить присутні згадали хвилиною мовчання усіх тих, хто поклав свої життя на усіх етапах національно-визвольної боротьби, зокрема у нинішній війні. Згадали кожного українця, який пролив свою кров у будь якій війні за мир і спокій у всьому світі.

Зважаючи на родинний формат проведення урочистого зібрання обійшлися без, як таких, запрошених гостей. Сковородинівців вітали ректор університету Віталій Коцур, проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Василь Дудар та проректорка з міжнародних зв’язків і проєктної діяльності Оксана Ковтун.

«Звісно, цей День знань є, дещо неповноцінним – ми не маємо змоги відзначати його разом з нашими першокурсниками, які по цьогорічним правилам вступу долучаться до нас трішки пізніше. Я вітаю усіх наших студентів, усіх викладачів і співробітників. У цей день ми завжди мали традицію запускати голубів миру, і ми неодмінно зробимо це у день нашої Перемоги. Ми доклали неймовірних зусиль, аби сьогодні почати цей навчальний рік у офф-лайн режимі. Я вдячний усім, хто долучився до того аби нам це вдалося. Наш заклад відповідає всім вимогам, і учора ми отримали дозвіл на проведення очного навчального процесу від військово-цивільної адміністрації. Ми сміливо входимо у навчальний процес, віримо у те що переможемо і що нам вдасться усе заплановане. Бажаю усім нам терпіння і усвідомлення, в який непростий час нам довожиться жити. Ми докладемо усіх зусиль аби наш університет був успішним, розвивався і рухався лише в правильному напрямку» – зазначив у своєму вітальному слові Віталій Вікторович.

«Вітати вас з Днем знань для нас як велика честь, так і велика відповідальність. Ми чітко усвідомлюємо, завдяки кому маємо можливість зустрічати цей день знань – це наші Збройні Сили, які боронять наше право на гідне життя та освіту. Дивлячись на наших студентів та викладачів, які воюють, ми не маємо права здаватися. Головне наше мобілізаційне завдання нині – забезпечення якісного освітнього процесу. УГСП завдяки усім викладачам і студентам був і буде осередком освіти, науки, культури. Бажаю усім нам наснаги, терпіння і перемоги» – додав проректор Вячеслав Різник.

«24 лютого змінило наше життя. Щоденно своєю діяльністю ми наближаємо нашу Перемогу і маємо якусь свою заповітну мрію. Нині вона на всіх одна. Тож нехай усі наші мрії збуваються. Гасло нашого закладу «Per aspera ad astra» (з лат. «Крізь терна до зірок» – прим.авт.) – адміністрація університету, наш колектив з радістю допоможе кожному з вас досягнути своєї зірки. Нині є запит на українську освіту, відтак я закликаю вас вчитися і бути провідниками України на світовому просторі» – сказав проректор Василь Дудар.

«У цей день ми дякуємо Богу і Збройним Силам України за відносно мирне небо над Переяславом. Я дякую сковородинівцям – за внесок, який ви робите в нашу перемогу, нашим міжнародним партнерам які допомагали і допомагають нашому університету, нашому місту та всій країні. Бажаю вам наснаги, здоров’я та терпіння, тілесних та духовних сил кожному з нас, усій нашій університетській родині» – зі свого боку підсумувала проректорка Оксана Ковтун.

Після традиційної переклички факультетів, усі добрі слова підсумував дует Ганна Ляч та Анастасія Петрова, у виконанні яких пролунала нова версія знаної стрілецької пісні «Ой, у лузі червона калина», що набула нової хвилі популярності після виконання Андрієм Хливнюком у перші дні російського вторгнення та кавер-версії культового гурту «Pink Floyd» під назвою «Hey, Hey, Rise Up!». Нині дівчата надихають цією та іншими піснями до боротьби й життя попри війну не лише на майданчику університету, а й в рамках численних виступів перед військовими та всіма тими, хто наближає нашу перемогу чи вимушено залишився без домівки.

У цей день з приємною місією до університету завітав його випускник, представник Київської обласної військової адміністрації Владислав Міранович. Він відзначив те, що нині альма-матер успішно долає усі виклики часу та залишається взірцевим освітнім закладом Київщини. Владислав Дмитрович привітав сковородинівську родину з початком нового навчального року, відзначивши що тут знову велелюдно, а також підкреслив, що молодь є рушійною силою України. Представник КОВА передав ректору відзнаки за участь у всеукраїнському комплексному освітньо-виховному просвітницькому заході «Головний табір країни. Київщина», де Університет Григорія Сковороди в Переяславі представляла велика кількість студентської, активної переяславської молоді. Про це на нашому сайті була окрема новина кілька днів тому.

І от традиційне спільне фото – навчальний рік стартував, а всі здобувачі поспішили на заняття, кураторські години, та зустрічі на факультетах. Попереду на нас чекає цунамі нових знань та вмінь, нереальні можливості для розвитку та дозвілля і ще більше роботи задля приближення нашої спільної Перемоги, яку ми гідно і гучно відсвяткуємо усією сковорода-family!

Дорогі сковородинівці!

Щиро радіємо, що наперекір війні ми розпочинаємо навчальний рік наживо. Переконані, що він буде безпечним для кожного учасника освітнього процесу. Знання роблять людину сильнішою, мудрішою, добрішою, допомагають відкривати нові істини, робити наукові відкриття і пізнавати таємниці природи.    

Нехай, попри усі перепони і віражі історії, у Вашому житті завжди буде можливість вчитися і знаходити знання не тільки в студентські роки, а й протягом усього життя – беріть приклад з ваших навчителів, сковородинівських наставників.  Зичимо вам за жодних обставин не втрачати прагнення до пізнання і мудрості.

Вдалого вам старту нового навчального року з вірою в Перемогу!

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту