Ректор університету долучився до презентації брошури «Афоризми Григорія Сковороди» від НІЕЗ «Переяслав». Її видання профінансував Іван Заєць

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректор університету долучився до презентації брошури «Афоризми Григорія Сковороди» від НІЕЗ «Переяслав». Її видання профінансував Іван Заєць

По обіді п’ятниці, 19 серпня 2022 року, у меморіальному музеї Г.С. Сковороди НІЕЗ «Переяслав» презентували брошуру «Афоризми Григорія Сковороди» та новий наклад путівника по меморіальному музею Г.С. Сковороди у Переяславі.  Це нові видання від НІЕЗ «Переяслав» видані за підтримки та фінансування борця за незалежність України у XX сторіччі, українського політика, народного депутата Верховної Ради України кількох скликань Івана Зайця, який, до слова, нещодавно побував у нашому університеті та дав інтерв’ю в рамках старту проєкту «Open University. Interwiev». Серед поціновувачів сковородинівської спадщини нашого краю, які відвідали презентацію, був і ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур.

«Університет Григорія Сковороди має великий досвід співпраці з НІЕЗ «Переяслав», з музеєм Сковороди – він вимірюється роками. Як ви знаєте, до 300-річчя Савича у нас заплановано дуже багато заходів, які ми втілюємо ще від кінця минулого року. Нині маємо ще один результат нашої багаторічної спільної творчої, наукової діяльності. Поза цим ми маємо серйозні здобутки як в музеї, так і в університеті. Зранку розмовляв з ректором Харківського університету Сковороди. Ви знаєте, що нині там тяжка ситуація, велика кількість часу і коштів піде на відновлення втраченої спадщини. Ворог прицільно б’є і, зокрема, як ми бачимо, намагається знищити артефакти сковородинівської історії. У цей складний час ми маємо докладати зусиль аби максимально зберегти та примножити її. І, як би складно не було, маємо гідно відзначити 300-річчя Григорія Сковороди. Збірка, яку ми сьогодні презентуємо, доєднається до нашої колекції. Приємно, що мали можливість її зробити» – сказав у своїй промові Віталій Вікторович.

У презентованому виданні упорядниками на основі аналізу двотомника творів Григорія Сковороди, виданого у 2005 році Інститутом літератури імені Т.Г. Шевченка, Національної академії наук України, зібрано понад 200 афоризмів мандрівного філософа, які тематично розподілені на 8 груп: про людину, про віру і Бога, про мудрість, про істину, про любов, про щастя, про дружбу та співпрацю. Воно розраховане на широке коло читачів.

Музейники розповідають, що з Іваном Олександровичем колектив НІЕЗ «Переяслав» познайомився напередодні Великодня під час чергової висадки дубової алеї у одному зі сковородинівських місць – селі Коврай на Черкащині, де певний час Савич працював домашнім вчителем. Згодом Заєць завітав у переяславський музей Сковороди, де з ним «поділилися болем» за те, що війна перекреслила плани щодо фінансування видань певних сковородинівських видань. Відомий політик виявив бажання профінансувати не лише брошуру, а й перевидання буклету музею. За попередніми підрахунками, кожне нове видання отримало близько тисячі примірників.

«Ми живемо в часі, коли розкодовуємо свою історію і своє письмо, свою національну культурну матрицю. Ми маємо розуміти масштаб тієї роботи, який нам потрібно здійснити не лише аби повернути своє автентичне, а й донести цю автентику до людей, донести національні сенси та ідеї. Російська імперія так «загорнула» наших інтелектуалів і все наше, що, подекуди, ми навіть не розуміємо, якими ми скарбами володіємо. Нам подавали наше велике як щось таке простакувате. Настав час розбурювати джерела нашої національної ідентичності, творити автентичну культурну матрицю, пізнавати себе глибше і активніше. Війна – це найбільше випробування, яке тільки можна було придумати. Але, водночас, це й нагода вдосконалитись, стати кращими. Нам слід нею скористатися. Не слід чекати закінчення війни, слід вже сьогодні рости над собою і змінювати лінію свого поводження, заглюблюватися у середовище нашого патріотизму. Я відношу Сковороду до наших іконостасних постатей, яких нам треба пізнати, збудити інтерес до їх праць. У цій праці ми навмисне дали менше тексту, але сконцентрували великі сенси, які можна «розкручувати». Я побачив у цьому виданні великий технологічний крок – познайомити широкого читача із квінтесенцією творчості Савича. Той, хто прочитає цю брошурку, згодом захоче прочитати і самі твори. Нам треба й надалі окреслювати свій духовний простір» – зазначив у вступному слові Іван Заєць, пояснивши значення цієї брошури.

А тим часом до дня народження великого філософа Григорія Сковороди (станом на момент публікації) лишилося 105 днів. Спільно з Фондом Миколи Томенка «Рідна країна» та НІЕЗ «Переяслав» у рамках марафону «Сковорода-300» наш заклад, від кінця минулого року, продовжує цикл заходів, серед яких уже відбулася низка форумів та конференцій. Попереду нас чекає презентація нових конкурсів та проєктів, видання посібників та створення порталу. Про все розповідатиме наш сайт, відтак слідкуйте за анонсами.

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ PR-технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту