Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Випускники університету підкорюють українські фестивалі: на черзі «Тарас Бульба» та «Бандерштат»

Фестивальне літо в Україні у самому розпалі! А це означає, що від вікенду до вікенду у активних молодих українців є час та безліч нагод для незабутніх поїздок, нових знайомств, безсонних ночей біля багать, якісної музики, позитиву і безмежного драйву. Не може не тішити той факт, що для випускників Університету Григорія Сковороди цей час не лише означений відпочинком, а й можливістю вести просвітницьку роботу – доносити до молодих українців своє слово, позицію, мотивувати до змін в країні. У цій публікації ми розповімо про те, на яких фестивалях вже заявили про себе сковородинівці та куди планують завітати найближчим часом.

Уже не вперше чи не найактивніше на фестивальних сценах заявляють про себе представники Літературного товариства імені Ярослава Потапенка – молодого літературного угрупування, що у 2016 році зародилося на тодішньому історичному факультеті нашого університету та нині дає старт новій генерації письменників та поетів, публікуючи їхні творчі напрацювання у щорічних літературних альманахах, які презентують на впізнаваних українських фестивалях де є гутіркові та літературні сцени. Славну традицію заклали у 2019 році презентацією своєї збірки «Ліхтар» на фестивалі «Тарас Бульба» у Дубні, про яку ми розповідали на нашому сайті. Після цього був «Бандерштат», потім – традиційна жовтнева презентація в рідному університеті. Готуючи до друку свій перший міжнародний україно-білоруський альманах «Межа» лтяп-івці розраховували на міні-тур Україною та Білоруссю, і, звісно ж, звичне підкорення українських фестивальних сцен. Проте пандемія та події у сусідній країні вимушено поламали ці плани – у 2020 році сковородинівські літератори заявили про себе лише у форматі ексклюзивної радіопрезентації у прямому етері одразу двох помітних українських станцій – «UA: Українське радіо» та «Громадське радіо», а також, втиснувшись між карантинними обмеженнями не відмовили собі у задоволенні підтримати традицію презентацій у рідному університеті. Сплинув рік, і ось активні співзасновники-випускники університету Тарас Сафонюк, Єлизавета Томашевська та Максим Левченко акумулювали зусилля для друку п’ятого міні-ювілейного альманаху новел та поезій «Маяк» та вирушили з ним низкою українських фестивалів, які підтримують культуру, пропагують патріотизм та здоровий спосіб життя. Нині тур у розпалі, а розпочався він на фестивалі нескореної нації «Холодний Яр», який відлунав у позаминулі вихідні, з 2 по 4 липня 2021 року, у Суботові, на Черкащині.

«Завжди складно розпочинати щось наново після затяжної перерви, обмежень і карантину. Проте ми раді, що таки не побоялися, знайшли нагоди відродити наші фестивальні виступи і почали новий виток виступів.  Фестиваль «Холодний Яр», навіть попри два дощові вечори, був для цього старту чи не найпрекраснішим місцем – найперше, там дуже цільова аудиторія яку, переважно, складали наші добровольці і захисники на Сході України, здорові українські націоналісти. Ми не бачили аби ще якийсь фестиваль був настільки пронизаний такими сенсами. Багато фестивалів, які це декларують у своїх анонсах, насправді вже втратили свою гостроту. Тут же вона зберігається. Якщо говорити про сам виступ то приємно вразила аудиторія – вона була активна, жваво коментувала усе що відбувалося, була щедрою на оплески. Люди підходили після виступу, дякували, активно купували книжки. На разі вважаємо, що це був наш найкращий виступ за усю історію ЛТЯП. До слова, на фестивалі було багато драйвової української музики, цікавих зустрічей і презентацій, а також – трейловий забіг RunЯр на дистанцію у 11 кілометрів і турнір з ММА. Хедлайнерами фестивалю були відомі гурти «Кому Вниз», «Коzак System», «Тінь Сонця», «Вій», «Yurсash», «Чумацький шлях», «Karna», «Пирятин». У спілкуванні чи не з більшістю з названих музикантів, зокрема з фронтменом «Козаків» Іваном Леньо, виявилося, що нині українські музиканти мають запит до літераторів на гарні якісні україномовні тексти – відтак, на наступний рік взяли собі за мету допомогти їм з цим. Хтозна, можливо сковородинівська поезія вже наступного року залунає і з музичних фестивальних сцен у виконанні якихось відомих музикантів. А поки пропонуємо вам переглянути відеозвіт про цю подію, яку ми підготували на цих вихідних» коментують свій творчий поступ на Черкащині лтяп-івці та діляться відео:

Але не Літературним товариством імені Ярослава Потапенка єдиним. На гутірковій галявині фестивалю у 2021 році виступ мав Уповноважений із захисту державної мови, випускник докторантури нашого університету Тарас Кремінь. Він обговорив із учасниками дискусії теми, пов’язані з національно-визвольними змаганнями українців різних історичних періодів, політичною та геополітичною ситуацією в країні та світі. Учасники дискусії акцентували увагу на питанні необхідності  захисту української мови та обговорили  нові норми мовного закону, які набувають чинності з 16 липня 2021 року.

 «Мені дуже приємно, що серед організаторів цього фестивалю є люди, які першими в Україні на обласному рівні розробили й затвердили обласну програму розвитку української мови. Я хочу подякувати черкащанам за те, що вони це зробили! Я знаю, які непрості суперечки точилися всередині вашого депутатського корпусу. Та незважаючи ні на що, Черкаська область першою в Україні затвердила Комплексну програму розвитку та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на 2021-2025 роки. Дуже сподіваюсь, що й інші області візьмуть це за приклад», – наголосив Тарас Кремінь у ході зустрічі.

Принагідно, відомі сковородинівці поєдналися на цьому фестивалі у щирій розмові. Співзасновник Товариства, фахівець Відділу PR-технологій та зв’язків з громадськістю нашого університету Максим Левченко на бекстейджі фестивалю тепло поспілкувався з паном Тарасом, передав йому вітання від нашого університету та подарував одну із книг Літературного товариства. Поза тим – попередньо домовився про те, що вже восени Уповноважений із захисту державної мови завітає до нашого університету в рамках формату «Клуб випускників університету» слідкуйте за анонсами.

Активністю в плані фестивалів цього літа помітно вирізняється і випускниця нашого університету, відома реп-виконавиця Альона Савраненко (Alyona Alyona) – поза сольними виступами, які вона має у цей час містами України, минулої суботи вона запалила своїм сетом «North Stage» головного літнього фестивалю «Atlas Weekend. Friends Edition 2021». Найактивніша українська артистка, яка під час карантину створила кілька гучних колаборацій, записала нові треки і стала амбасадоркою цього фестивалю справді запалила кількатисячну публіку, яка зібралась під сценою на її виступ. Сотні сторіз та світлин з її виступу у соцмережах посвідчують те, що її виступ був як завжди на висоті.  Приємною несподіванкою був попередній вихід реперки Alyona Alyona на сцену на виступі Джамали. Разом виконавиці заспівали дві спільні пісні: «Жалі» і «Забирай». Про першу Alyona Alyona сказала, що це дебютне виконання наживо.

Відомо, що фестивальна публіка цього літа зможе почути відому випускницю нашого університету ще й з 6 по 8 серпня на пляжі «Піщанка» в Маріуполі, де відбудеться великий традиційний фестиваль «MRPL City 2021» та 28-29 серпня на локації Хортиця у Запоріжжі, де відбудеться музичний фестиваль «ZOUND». Не виключено що виконавицю буде оголошено ще на якомусь фестивалі, адже багато які з них ще не до кінця оголосили свої лайн-апи (списки виконавців-учасників зібрання – прим.авт.).

Наостанок ми приберегли для Вас ще кілька анонсів, адже у прийдешні вихідні, 16-18 липня 2021 року, вищезгадане Літературне товариство імені Ярослава Потапенка та ще одна випускниця університету Леся Рой та її гурт «Телері» матимуть виступи на ювілейному українському рок-фестивалі «Тарас Бульба» – 30 ROCK’ів!» у Дубні, що на Рівненщині. З 1991 року  цей фестиваль став «духовним» полігоном  української молодіжної культури останніх років. На сцені фестивалю виступало понад пів тисячі гуртів і виконавців з України та закордону.  Кілька років поспіль там функціонує літ-арт сцена, на яку ми пропонуємо завітати усім, хто долучиться до фестивалю, у п’ятницю, 16 липня о 18:30, коли там матиме майже годинний виступ ЛТЯП, та у суботу, 17 липня о 13:15, коли там матиме годинний виступ Леся Рой та гурт «Телері».

Поза тим, є новини й з фестивалю українського духу «Бандерштат – 2021», що відбудеться 6-8 липня поблизу Луцька, в Рованцях. Хоч серед програми музичної сцени ми не відшукали імен відомих сковородинівців, а гутіркова сцена фестивалю поки що наполегливо приховує свій лайн-ап ми можемо привідкрити вам секрет, що, як і в 2019 році, усі три дні гутірки вестиме та модеруватиме випускник нашого університету, фахівець Відділу PR-технологій та зв’язків з громадськістю Максим Левченко.

«Запрошення знову вести гутірки було для мене несподіваним. У 2020 році, коли світ накрила пандемія, фестиваль відбувався в он-лайні і мене замінив відомий телеведучий Роман Скрипін. Навіть формат отримав назву «Гутірки з Романом Скрипіним». Відтак, я вже не розраховував що мене знову запросять. Проте, волею долі чи випадку, у пана Романа щось там не виходить, тому, зважаючи на попередню співпрацю, знову погукали мене. Не буду приховувати, що це страшенно приємно і, водночас, відповідально – треба викластися на всі 100% і не підвести. Трансляція буде в інтернеті – дивитимуться тисячі глядачів зі всього світу. Яким буде лайн-ап гутірок я поки не знаю – він саме на етапі формування. Хочеться, аби там були сковородинівці. Є певні перспективи, що й будуть. Проте університет точно лишиться в плюсі – вже кілька років саме на «Бандерштаті» я знайомлюсь з цікавими спікерами, які згодом приїздять до університету в рамках наших форматів «Відкритий університет» та «Платформа можливостей». Певен, цей рік не буде виключенням з правил» коментує Максим.

«Наші люди всюди» це не лише назва пісні гурту O. Torvald, а й безперечний предмет гордості нашого університету за своїх творчих і активних випускників, які своїми виступами і просвітницькою місією на фестивалях ширять добру славу про університет. Тож якщо цього літа ви плануєте завітати на якийсь фестиваль уважно читайте програмку – можливо, серед безлічі імен будуть й імена тих, хто ходив з вами одними коридорами альма-матер, дихав одним сковородинівським повітрям. Не проминайте їх виступів, адже ваша підтримка для них на вагу золота. Гарного фестивального літа, дорогі друзі!

Перейти до вмісту