Засідання ректорату від 13.05.2021: про нові протиепідемічні заходи, підсумки ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт й підсумкову атестацію випускників

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини засідань ректорату > Засідання ректорату від 13.05.2021: про нові протиепідемічні заходи, підсумки ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт й підсумкову атестацію випускників

У четвер, 13 травня 2021 року о 10:00, у онлайн форматі за допомогою платформи Microsoft Teams, відбулося чергове засідання ректорату університету. Говорили про оновлені протиепідемічні заходи у закладах освіти, підсумки участі студентів університету у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт та хід підсумкової атестації випускників.

Перш ніж розпочати засідання, доктор історичних наук, професор, ректор університету Віктор Коцур від щирого серця привітав сковородинівців-ювілярів: кандидата історичних наук, доцента кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти Олександра Ковтуна, кандидата педагогічних наук, доцентку кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання Наталію Борисову та старшу викладачку кафедри професійної освіти Юлію Лукашевич. Віктор Петрович побажав їм сімейних гараздів, успіхів у професійній діяльності, натхнення у роботі та повсякденному житті.

У ході розгляду першого питання порядку денного, кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник доповів про оновлені протиепідемічні заходи у закладах освіти:

«Перед нами сьогодні наявні ключові поточні завдання з завершення ІІ семестру: організоване проведення сесії і роботи ЕК у дистанційному режимі (відповідно до наказів № 76-78 від 09.04); удосконалення освітніх програм на 2021-2022 н. р. (наказ № 96 від 28.04); формування ради стейколдерів ОП та дотримання принципів академічної доброчесності та норм академічного письма (кваліфікаційні роботи), нормативно-правових вимог освітньої діяльності (наказ № 80 від 12.04). Поза тим окремо стоїть питання по роботі з реєстрації потенційних вступників для складання ЄФВВ та/або ЄВІ (триватиме з 11 травня до 3 червня)

Щодо питання, анонсованого у порядку денному, 8 травня 2021 року з червоної зони епідемічної небезпеки було виведено останню, Сумську область. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Він зазначив, що наразі Україна вийшла з третьої хвилі пандемії, оскільки не залишиться жодного регіону з червоним рівнем епідемічної небезпеки. За словами міністра, найбільш піковими періодами пандемії виявилися кінець березня й початок квітня.

При цьому нагадуємо, що вихід з червоних карантинних зон не означає відміну чи завершення карантину. Наразі діючою є постанова КМУ від 9 грудня 2020 р. № 1236 (зі змінами та доповненнями) «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів…», відповідно до якої карантин продовжено до 30 червня 2021 року на всій території України.

Відповідно, університет отримав лист від МОН (від 07.05 №1/9-241) з нагадуванням про карантин та проханням використовувати у роботі оновлені МОЗ протиепідемічні заходи для закладів освіти. Відповідну постанову від 23 квітня 2021 р. №4 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» підписано головним державним санітарним лікарем України Віктором Ляшко.

Документом визначені обов’язки відповідальних за влаштування та утримання закладів освіти з забезпечення належних протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації.

Дія документа поширюється на усі заклади позашкільної, загальної середньої, професійної, фахової передвищої та вищої освіти. Відповідно, документ є обов’язковим до використання у діяльності університету.

Нова редакція постанови містить вимоги щодо організації освітнього процесу, покладених на керівників та працівників закладів освіти в період карантину, вимоги до поводження з використаними засобами індивідуального захисту та інші обмеження.

Попередня постанова МОЗ про протиепідемічні заходи у закладах освіти, що була ухвалена напередодні початку навчального року, визнана такою, що втратила чинність.

На виконання Постанови було підготовлено наказ по університету від 11.05.2021 р. №104 «Про затвердження протиепідемічних заходів в університеті на період карантину у зв’язку з поширення коронавірусної хвороби (Covid-19)».

Наказом закріплено відповідальних за різні види протиепідемічних заходів та визначено обов’язкові до виконання усіма учасниками освітнього процесу, співробітниками та гостями вимоги.

Перш за все, мова йде про те, що діяльність усіх структурних підрозділів університету має здійснюватися з урахуванням забезпечення належних протиепідемічних заходів спрямованих на запобігання поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) та відповідно до вимог постанови Головного державного санітарного лікаря України від 23 квітня 2021 р. №4.

Вхід до приміщень університету персоналу, усіх учасників освітнього процесу, а також батьків здобувачів вищої освіти, дозволяється за умови використання засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Водночас, захисні маски можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях. Під час пересування приміщеннями закладу освіти використання захисних масок є обов’язковим.

Відповідальною особою за організацію та виконання протиепідемічних заходів і надалі залишається начальник експлуатаційно-технічного відділу університету Олександр Столяренко. Покладено ряд обов’язків на проректора з навчально-методичної роботи, деканів, комендантів корпусів та гуртожитків, керівника соціально-гуманітарного відділу, чергових на постах температурного скринінгу, навчально-педагогічних працівників.

Якщо дозволите, я не буду зупинятися на деталях, адже ми розішлемо відповідний наказ усім структурним підрозділам. Він відповідає вимогам, оновленої постанови та є обов’язковим до виконання. Прохання до керівників ознайомити з наказом персонал структурних підрозділів, здобувачів та прийняти до використання у роботі до окремого рішення про скасування карантину» – вичерпно повідомив Вячеслав Володимирович.

У свою чергу, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності, кандидат історичних наук, доцент Василь Дудар проінформував членів засідання про підсумки участі студентів університету у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт:

«Для участі в ІІ турі було подано від університету 55 робіт. Факультет гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій – 17 (5 переможців), Фінансово-економічної та професійної освіти – 18 (4), Історичної і соціально-психологічної освіти – 2 (1), Технологічної і математичної освіти – 3 (1), Педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва – 6(0), Української та іноземної філології – 5(0), Фізичної культури, спорту і здоров’я – 4(1). Загалом 12 переможців (1 диплом І ступеня, 5 – ІІ, 6 – ІІІ). Поряд з цим, у Всеукраїнському творчому конкурсі для студентської молоді «Здорова дитина – здорова нація» студент 2 курс ФФКСЗ Криволап Олександр Вікторович зайняв ІІІ місце.».

У доповідях деканів факультетів йшлося про хід підсумкової атестації випускників. Зокрема, на факультеті педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва державна атестація, згідно із затвердженим проректором розкладом, розпочинається 18 травня, уже проведено всю необхідну підготовчу роботу, колектив готовий приступити до цього процесу.

Доктор історичних наук, кандидат політичних наук, доцент, декан факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій Віталій Коцур, насамперед, надав інформацію щодо державної підсумкової інформації. На факультеті гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій вона розпочалася 26 квітня – це заочна форма навчання. Ніяких проблем із організацією іспитів на платформі Microsoft Teams немає. Подальша атестація проходитиме згідно розкладу, тому на факультеті активно триває підготовка до організації подальших державних іспитів.

Кандидат філологічних наук, доцент, декан факультету української та іноземної філології Оксана Свириденко відмітила:

«Атестація на факультеті проходить на платформах Microsoft Teams та Bilink. Якщо у студентів виникають якісь питання, вони звертаються до керівниці відділу PR-технологій та зв’язків з громадськістю Оксани Луцик, яка приділяє дуже багато часу для консультування студентів».

На факультеті технологічної і математичної освіти, факультеті фінансово-економічної і професійної освіти, факультету історичної і соціально-психологічної освіти та факультету фізичної культури, спорту і здоров’я під час проведення державної атестації проблем також не виникало, оскільки алгоритм роботи в умовах пандемії відпрацьований ще з минулого року.

Професор кафедри загальної педагогіки і педагогіки вищої школи, кандидат педагогічних наук, завідувач відділу аспірантури та докторантури Антоніна Розсоха повідомила, що у аспірантів підсумковий контроль для денної форми навчання триватиме з 22 червня по 30 червня, ліквідація академічної заборгованості з 30 по 31 серпня. Для вечірньої та заочної форм навчання І-ІІ років навчання організація та проведення ще однієї сесії теоретичного і практичного навчання з 1 по 10 червня, а підсумковий контроль – 9-10 червня.

У блоці питань «Різне» керівник соціально-гуманітарного відділу, кандидат педагогічних наук, доцент Андрій Іващенко нагадав присутнім про те, що нині триває збір коштів на лікування колишньої працівниці наукового відділу нашого університету, членкині Спеціалізованої вченої ради К 27.053.02 нашого університету, кандидата історичних наук, викладачки циклової комісії Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І. Я. Франка Алли Шатковської, яка наразі знаходиться на лікуванні у медичному центрі сучасної онкології, а в скорому часі запланована її поїздка на лікування у Німеччину. Усі охочі мають можливість відгукнутися на цю біду – просимо вас не лишатися байдужими.

Крім цього, проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник сказав кілька тез з приводу роботи екзаменаційних комісій, акцентувавши увагу присутніх на тому,  що здобувачі (у разі об’єктивної підстави) мають можливість скласти підсумкову атестацію (колишній ДЕК) протягом усього періоду роботи ЕК, який визначений затвердженим розкладом (за умови дотримання процедури та ідентифікації). Тобто здобувачі можуть скласти ЕК з іншою підгрупою за обгрунтованої потреби.

«Також, відповідно до Положення про роботу ЕК у дистанційному форматі, ЕК має можливість та механізм зміни оцінки (у разі технічного збою чи інших об’єктивних причин виходячи з принципу студентоцентризму) шляхом усного опитування здобувачів та відповідної відеофіксації» – додав Вячеслав Володимирович.

Серед іншого було нагадано і про те, що 26-28 травня в Університеті буде працювати експертна група з акредитації ОНП PhD «Історія та археологія», а наостанок засідання проректор повідомив радісну новину щодо того, що Міністерством освіти і науки України було задоволено подання нашого університету щодо призначення стипендій Президента України двом студентам закладу – Владиславу Бухову та Аліні Ляльці, які, поміж іншим, є єдиними стипендіатами у Київській області.

Нехай завершення цієї весни принесе ще чимало перемог та приємних новин до стін нашого університету. Не хворійте і примножуйте свої здобутки, любі сковородинівці!

Перейти до вмісту