«Студентські права та обов’язки. Командоутворення» – Студентська рада університету підвела підсумки серії партнерських вебінарів

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Студентські права та обов’язки. Командоутворення» – Студентська рада університету підвела підсумки серії партнерських вебінарів

 Від кінця квітня на базі нашого університету за ініціативи Студентської ради університету відбувається серія вебінарів «Студентські права та обов’язки. Командоутворення». Захід проводиться спільно із студентським парламентом Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка. Завдячуючи тому, що перша сесія вебінару відбувалася 28 квітня на платформі Zoom до заходу мали нагоду долучитися всі охочі сковородинівці та гості. 

У перший день учасники слухали Поліну Гомбалевську – експертку Національного агентства із забезпечення якості ВО з акредитацій освітніх програм, голову ОСС НУЧК імені Т.Г. Шевченка.  Після коротенького ознайомлення, відразу перейшли до розкриття теми – «Студентського самоврядування». Говорили про структуру органів студентського самоврядування: про конференцію студентів, виконавчі органи, відділ якості освіти, ЦВК студентів та контрольно-ревізійну комісію. Перше, що було на меті у Поліни – це познайомитись з учасниками для цього вона використала інтерактивну дошку від Google «Jamboard».

Перейшовши до виконання основних завдань тренінгу, пригадали чим регулюється діяльність ОСС. Видається, що цю інформацію дуже важливо знати не лише представникам самоврядування, а й студентам, які, при бажанні, можуть долучитися до самоврядування університету. Пригадали не тільки про закон України «Про вищу освіту», статтю 40 ЗУ «Про вищу освіту», статті 62, 63 ЗУ «Про вищу освіту», а й зосередили увагу на статуті закладу вищої освіти, положенні про студентське самоврядування та інші положення ЗВО.

З-поміж тем, які чи не найбільше зацікавили слухачів, було питання щодо того, які ж інструменти впливу має студентське самоврядування. Приміром, органи студентського самоврядування університету, виявили наступні: Вчена рада (10% впливу), загальні збори трудового колективу (15% впливу), вибори керівника ЗВО (не менше 15% впливу), засідання ректорату, робочі групи ЗВО, протести, окремо – залучення до ВСЗЯО, про що і пішла далі мова.

«Яким чином відбувається залучення ОСС до ВСЗЯО? Все досить просто. Є п’ять основних пунктів: 1. Через ОСС, які долучаються до системи внутрішнього забезпечення якості ВО процедурою, яку використовує даний орган. 2. Розроблення опитувань та обробки їх результатів. 3. Створення студентської комісії з питань якості вищої освіти та академічної доброчесності. 4. Інформування студентів про якість вищої освіти. 5. Створення групу експертів з якості освіти,які можуть долучатися до роботи ОП – зазначила Поліна Гомбалевська і запитала присутніх Що важливіше у діяльності студентського самоврядування: захист прав студентів чи культурно – масова робота?», на що наші студенти відповіли – «Культурно-масова робота – це і є наші права, але і про захист прав та інтересів студентів не потрібно забувати».

Уже друга сесія вебінару, яка відбулася 5 травня  на платформі Zoom, і на яку, без жодних перебільшень чекали здобувачі мала «Навички тайм-менеджменту в студентській та професійній діяльності». Спікеркою заходу стала фахівець психологічної служби, голова студентської ради Навчально-наукового інституту психології та соціальної роботи Тамара Велігоша. Найперше, розглянули технологію ефективного планування робочого та особистого часу. Розповідь про інструменти чергування часу – розстановку пріоритетів, планування, розподілення, постановку цілей справді отримала належний рівень уваги учасників, адже є актуальною у час підготовки до періоду здачі літньої сесії. Поза тим, говорили і про основні принципи тайм-менеджменту: узгодженість (єдність між баченням і місією), збалансованість (гармонійний розподіл часу), зосередженість (зосередження на вирішенні проблем), гнучкість та компактність.

Серед іншого не забули згадати й про можливості, які дає тайм-менеджмент: досягати результатів в житті, вміти виділяти пріоритети, бачити загальну картину, уникати стресів та забезпечувати високий рівень енергії, врешті – виконувати власні обіцянки. Відтак, слухачі запитували, – «Які ж основні принципи ефективної організації робочого часу?», на що спікерка відповіла, «Перш за все – це письмове планування часу – щоденник, наприклад. Далі визначення пріоритетів, не забувати звичайно про своєчасне блокування «пожирачів часу». Не слід забувати про розподілення завдань, та обмеження часу виконання кожного. Використовуйте час, який іде на чекання чогось із користю. Враховуйте свій ритм працездатності та контролюйте результативність використання часу».

Наприкінці вебінару встигли поговорити про універсальний принцип Парето та його основні тези (одна з яких – «80% ваших старань дадуть лише 20% результату; решта 20 % зусиль забезпечать 80 % успіху» – прим.авт), зокрема розглянули вправу Матриця Ейзенхаузера та піраміду планування Франкліна. Під час вебінару слухачі отримали корисну інформацію, відповіді на багато цікавих питань, проходили тести, а також цікаві ігри.

Своїми враження від тренінгів ділиться їх співорганізаторка, студентка групи ПО-31 педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва нашого університету Тетяна Демиденко: «Надзвичайно цікаві та пізнавальні тренінги. Завдяки Поліні та Тамарі особисто я зрозуміла цінність часу, який треба приділяти собі, а також, як ефективно планувати свою роботу в ОСС. Зазначу, що для мене ці дві теми були взаємопов’язані, мабуть, як і для всіх інших присутніх. Хочеться висловити слова вдячність за гарну можливість розвиватися в колі друзів, дізнаватися щось нове, не виходячи з дому. Так, саме друзів, адже за ці дві сесії ми вже стали гарними друзями, поділилися своїм власним досвідом, і плануємо співпрацювати й надалі і дедалі активніше».

Слідкуйте за нашими новинами на сайті та сторінках у соціальних мереж та не прогавте прийдешні цікаві проєкти, які ми вже готуємо для Вас!

Прес-центр Студентської ради університету

Перейти до вмісту