#Підсумовуючи 2020: про здобутки та досягнення кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > #Підсумовуючи 2020: про здобутки та досягнення кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання

У 2020 році, який ознаменувався пандемією, викладачі кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання факультету української та іноземної філології Університету Григорія Сковороди в Переяславі, окрім навчальної діяльності, активно займалися методичною, організаційною та науковою роботою: готували публікації, брали участь в Міжнародних та Всеукраїнських наукових конференціях, здійснювали керівництво науково-дослідною роботою студентів.

Відтак, у 2020 році було видано монографію доктора педагогічних наук, кандидата філологічних наук, професора Ганни Токмань «Українська версія художнього екзистенціалізму: Б. І. Антонич, В. Свідзінський, Т. Осьмачка в європейському контексті», яка є результатом 20-річного дослідження. Окрім цього, членами кафедри опубліковано наукові статті у виданнях, що входять до наукометричних баз даних Web of Science та SCOPUS (Panhelova M. Complex development of cognitive processes and physical abilities of children of preschool age in the process of motor activity // International Journal of Applied Exercise Physiology; Panhelova M. Effect of motion games on the psychoemotional state of children with intellectual disabilities // Journal of Physical Education and Sport).

Незважаючи на пандемію викладачі кафедри продовжували активно співпрацювати зі студентами. У лютому було організовано і проведено І тур Всеукраїнської олімпіади з української літератури та методики її викладання. У березні підготовлено студентів IV курсу Олександру Федорову та Юлію Кравченко до ІІ туру Всеукраїнської студентської олімпіади з української літератури та методики її викладання, яка відбувалася у Центральноукраїнському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка. У квітні кафедра провела студентські наукові конференції «Сучасне прочитання української та зарубіжної класичної літератури» і «Актуальні проблеми української та зарубіжної літератури ХХ-ХХІ століть» (27 квітня), матеріали яких було викладено в збірнику студентських наукових статей «Літературознавчі студії» (Випуск № 13). На Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з української мови, літератури (з методикою їх викладання), який відбувся в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини, студентка IV курсу Руслана Махіна під керівництвом завідувача кафедри, доктора філологічних наук, професора Галини Мазохи посіла 2 місце.

Упродовж року викладачі кафедри працювали у складі оргкомітету/журі студентських олімпіад та конкурсів. Зокрема, доктор філологічних наук, професор Галина Мазоха була членом галузевої конкурсної комісії ІІ туру Міжнародного конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю 035 «Філологія» в Кременчуцькому національному університеті імені М. Остроградського. Декан філологічного факультету, доктор філологічних наук, доцент Оксана Свириденко працювала у складі журі підсумкового етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з української мови, літератури (з методикою їх викладання) в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини.

Усі викладачі кафедри брали участь у відзначенні національних свят, пам’ятних дат, загальноміських заходах культурологічного характеру. Упродовж року науково-педагогічними працівниками кафедри було підготовлено і проведено низку виховних заходів. Так, у рамках святкування Шевченківських днів, 9 березня доктор педагогічних наук, кандидат філологічних наук, професор Ганна Токмань взяла участь у міському мітингу присвяченому пам’яті Тараса Григоровича Шевченка. А вже 10 березня викладачі та студенти філологічного факультету завітали до Музею Заповіту Т. Г. Шевченка і долучилися до культурологічного заходу «Літературна година з Шевченком», ведучою якого була українська поетеса, літературознавець, етнограф, член Національної спілки письменників України Наталія Павлик. Екскурс у життя поета провів доктор філологічних наук, професор Микола Корпанюк. Студентки Поліна Борисова і Неля Трухан продекламували поезії Тараса Григоровича, а Дарина Кириленко вразила всіх присутніх своєю власною поезією «Пам’ятаймо й нині». Кандидат педагогічних наук, доцент Надія Дига та кандидат педагогічних наук, старший викладач Наталія Черниш підготували та провели  літературно-музичну світлину з нагоди 206-річниці від дня народження Тараса Григоровича.

У вересні доктор філологічних наук, професор Микола Корпанюк брав участь у підготовці вітальної програми з бібліотекою університету до дня народження Л. Скирди та організації і проведенні заходів до дня народження М. Сікорського. Напередодні дня народження Григорія Сковороди, 2 грудня, Микола Павлович прочитав для всіх охочих студентів та викладачів університету онлайн-лекцію про творчість письменника-філософа під назвою «Григорій Сковорода – предтеча національного відродження XIX сторіччя». Викладачі кафедри взяли участь у загальноуніверситетському відзначенні 298 річниці від дня народження митця.

Варто відмітити, що навіть в умовах пандемії кафедра змогла долучитися до міжнародної співпраці. Із 19 по 26 вересня 2020 року заступник завідувача кафедри з наукової роботи, кандидат філологічних наук, доцент Марія Пангелова в рамках проекту DAAD Projekt «Ost-West Dialog. Demokratie und interkulturelle Kommunikation» пройшла стажування в Університеті Магдебург-Стендаль (Magdeburg-Stendal University of Applied Sciences) в Німеччині. Також кафедра була співорганізатором V Міжнародної науково-практичної конференції «Теоретична і дидактична філологія: надбання, проблеми, перспективи розвитку» (Переяслав, 1-2 жовтня 2020 р.), у якій взяли участь доктор філологічних наук, професор Галина Мазоха, доктор філологічних наук, професор Микола Корпанюк, доктор педагогічних наук, кандидат філологічних наук, професор Ганна Токмань, доктор філологічних наук, доцент Оксана Свириденко, кандидат філологічних наук, доцент Марія Пангелова, доцент Ганна Потапенко, кандидат педагогічних наук, доцент Леонід Козубенко, кандидат педагогічних наук, доцент Надія Дига, старший викладач Катерина Хома, кандидат педагогічних наук, старший викладач Наталія Черниш, заступник декана філологічного факультету з виробничих питань, заступник завідувача кафедри з навчальної роботи, кандидат філологічних наук, старший викладач Юлія Бродюк.

Відрадно і те, що викладачі кафедри упродовж 2020 року здійснювали профорієнтаційну роботу щодо залучення абітурієнтів до вступу на факультет української та іноземної філології, застосовуючи нові методи і підходи у зв’язку з карантинними обмеженнями.

Нині члени кафедри активно працюють над тим, щоб гідно відзначити 150-річчя від дня народження Лесі Українки та В. Стефаника. Із цією метою кафедра планує провести дві всеукраїнські науково-практичні конференції, круглі столи, прочитати онлайн-лекції.

Рік, який вже добігає кінця, був плідним на нові звершення та здобутки для кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання. Проте члени кафедри не планують зупинятися на досягнутому і в 2021 році на них, як і на решту сковородинівців, чекає ще багато роботи. Тож зичимо усім наснаги і невичерпної енергії у році Білого Бика!

Прес-центр кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання

Перейти до вмісту