«Гідна освіта – Гідне життя»: у Переяславі відбувся онлайн-форум єдності і комунікації для здобувачів, викладачів, стейкхолдерів та партнерів

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Гідна освіта – Гідне життя»: у Переяславі відбувся онлайн-форум єдності і комунікації для здобувачів, викладачів, стейкхолдерів та партнерів

У минулу середу, 9 грудня 2020 року, на базі Центру інноваційного навчання та трансферу технологій Університету Григорія Сковороди відбувся онлайн-форум під назвою «Гідна освіта – гідне життя», який відкрив доступ до єдності і комунікації в умовах пандемії для близько шістдесяти здобувачів, викладачів, стейкхолдерів та партнерів нашого університету. Форум проводився в рамках проєкту «Гідна Україна» та програми «Гідність у дії», яка діє за сприяння USAID, Міністерства освіти і науки України, Освітнього Омбудсмена,  Уповноваженого України з прав дитини, Amnesty International, Global Dignity Ukraine та EdCamp Ukraine.

 «Особливо значимими є можливість і бажання молоді долучилися до реалізації даного проєкту у взаємодії з громадськими організаціями, до проєктування і реальних дій щодо покращення освіти, формування культури гідності в Україні і світі», зазначила модераторка заходу, керівниця університетського центру інноваційного навчання та трансферу технологій, завідувачка кафедри професійної освіти, доктор педагогічних наук, професор Ірина Доброскок, адже започаткований в університеті онлайн-форум «Гідна освіта – Гідне життя» ініційований у рамках проєкту Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) сприяння протидії корупції в Україні «Гідна Україна» може бути інноваційною комунікаційною платформою у справі розбудови й оновлення суспільства, формування гідного майбутнього, доброчесності і свободи.

Серед інших, у ході панелі «Гідність щодня», жваве обговорення викликали відеозвернення  освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби та фронтмена гурту «Океан Ельзи» Святослава Вакарчука, які були люб’язно надані партнерами всеукраїнського заходу.

Сама дискусія учасників видалася змістовною і хвилюючою: не зосереджуючи уваги на своїх професійних ролях, викладачі та адміністративний персонал університету, здобувачі й аспіранти, роботодавці у ході панелей, акцентованих за принципами Гідності, обговорили різні аспекти і прояви гідності. Проректор з навчально-методичної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент Вячеслав Різник (проректор з навчально-методичної роботи) у привітальному слові до учасників,  зазначив:

«Гідна освіта – запорука гідного життя. Основою гідної освіти є доброчесність. Наш університет працює заради створення культури академічної доброчесності. Зараз ми працюємо над Меморандумом про співпрацю з академічними радами. Університет долучається до 2-х річного  проекту академічної доброчесності та якості освіти».

Не залишили байдужими присутніх й роздуми керівника наукового відділу, кандидата історичних наук, старшого викладача Юрія Козубенка щодо значимості Гідності в особистісному і державницькому розвитку, у розбудові громадянського суспільства і ролі молоді. У свою чергу, керівниця центру забезпечення якості освіти, кандидат педагогічних наук, доцент Олена Усик зазначила, що в цей буремний період для країни і світу це потенційна можливість представляти Україну на національних та міжнародних теренах.

«Гідність це якість, що дана нам від народження людині, особистості. Хочеться всім нам побажати, щоб ми дійсно були гідними своєї країни, мобільними, креативними, репрезентаційними і дотримувалися всіх чеснот, які формують гідність. Творимо добро і гідно представляємо себе й Україну!» – переконана Олена Федорівна.

Надалі слово мали представники педагогічного колективу сковородинівської альма-матер: доктор педагогічних наук, доцент, професор кафедри української лінгвістики і методики навчаннядоцент кафедри професійної освіти (за сумісництвом) Олена Кулик; кандидат економічних наук, старший науковий співробітник, доцент кафедри професійної освіти Світлана Коваль та завідувач кафедри філософії імені професора І. П. Стогнія, кандидат філософських наук, доцент Лариса Харченко. Вони зазначили, що гідне життя починається з освіченості людини, її виховання, установок, цінностей. Освіта – це духовне обличчя людини та процес надбання цінностей, формування гідності. Кандидат педагогічних наук, викладач кафедри професійної освіти Наталія Ржевська відкрила панель про Гідність у повсякденному житті історією із власного досвіду.

Надзвичайно цікавою і змістовною була й дискусія здобувачів кафедри професійної освіти з роботодавцями й представниками партнерських установ про розширення взаємодії бізнесу й освіти у професійному становленні майбутніх фахівців. Скородинівські здобувачі вищої освіти Роман Романов, Інна Кудряшова, Іванна Самонюк, Олександра Кондраток,   акцентували увагу на необхідності забезпечення гідної освіти, подякували викладачам, які гідно представляють університет, підтримують високий рівень академічної культури, наставництва, сприяють професійній соціалізації в освітньому середовищі вишу та сприяють інноваціям. Студент-товарознавець Валентин Людвенко зазначив, що гідність – це відношення до інших. Він висловив побажання щодо систематичного проведення заходів в цій тематиці і такого ж онлайн-форуму як щорічного заходу. У свою чергу, Єлізавета В’язовська, здобувачка вищої освіти заочної форми навчання, зазначала, що поняття гідності є надзвичайно важливим як у повсякденному, так і академічному, і професійному житті, тому кожен повинен бути відповідальним за свої думки та вчинки.

Заступниця декана факультету фінансово-економічної і професійної освіти з навчальної роботи, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, обліку і оподаткування Юлія Городніченко у ході свого виступу наголосила на взаємодію кафедр зі студентством в процесі забезпечення якості освіти та зазначила, що представники деканату завжди намагаються підтримати, допомогти студентам, адже діють за принципом:

«Ми маємо бути людяними одним з одним заради досягнення спільної мети – якості освіти»  стверджує Юлія Вадимівна. Підсумовуючи, студентський декан фінансово-економічної і професійної освіти Яна Артеменко зазначила: «Гідність – вміння тримати думки чистими. Це відчуття відповідальності за себе, своїх близьких, рідних. Гідність – це свобода слова».

Відтак, у взаємодії здобувачів вищої освіти, випускників, викладачів, стейкхолдерів, представників громадськості нам вдалося актуалізувати основні принципи Гідності, визначити її координати у системі громадянських цінностей, поділитися історіями про Гідність і Свободу із власного досвіду і розпочати розробку дорожньої карти дій, що слугуватиме конструктивним змінам, удосконаленню освітнього простору, забезпеченню якості освіти як умови Гідного життя.

Зазначимо, що місією форуму, як однієї з всеукраїнських науково-практичних активностей, стало сприяння лідерству, яке ґрунтується на повазі й підтримці глобального діалогу про гідність, залучення молоді, стейкхолдерів до обговорень про значення і важливість гідності, плекання академічної, професійної гідності для благополуччя нинішнього та майбутніх поколінь.

Варто додати, що пропозиція проголосити цей захід першим і запропонувати до традиційних науково-практичних активностей університетської спільноти була визнана учасниками раціональною. На завершення зібрання команда центру, організаційний комітет заходу надав учасникам можливість взяти участь в експрес-опитуванні та рефлексії за формою та, за бажанням, отримати сертифікат учасника.

Прес-служба університету, за матеріалами Центру інноваційного навчання та трансферу технологій

Перейти до вмісту