Сковородинівці долучаться до ХХ ювілейного радіодиктанту національної єдності на платформі Microsoft Teams

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Анонси > Сковородинівці долучаться до ХХ ювілейного радіодиктанту національної єдності на платформі Microsoft Teams

9 листопада о 9:00 відбудеться ювілейний ХХ Радіодиктант національної єдності. Його транслюватимуть на «Українському радіо», радіо «Культура», «UA: Першому», всіх регіональних каналах, на сторінках Суспільного у соцмережах та на YouTube. Політики, представники влади, митці разом писатимуть радіодиктант у Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського. Попри пандемію і введення в місті червоної карантинної зони в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі не збираються зраджувати традиції, і пропонують професорсько-викладацькому та студентському колективу, співробітникам та аспірантам університету долучитися до його написання з допомогою платформи Microsoft Teams (посилання).

Як це відбуватиметься загалом? 9 листопада о 9:00 ведучі в студії «UA:Першого» розкажуть історію диктанту й дадуть змогу усім охочим підготуватися до написання. Сам радіодиктант почнеться о 9:15. Текст диктанту оприлюднять на сайті  «Українського радіо» 11 листопада об 11:00. Наразі текст уже готовий, і його бачили тільки троє людей.

Час для надсилання готового тексту – астрономічна доба. Його потрібно писати від руки на аркуші паперу, який можна сфотографувати і надіслати на електронну адресу  rd@ukr.radio.

Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада.

Результати оголосять упродовж 1-2 місяців, залежно від кількості отриманих листів. Ті, хто напише без жодної помилки, отримають подарунковий набір книжок від «Українського радіо».

Як це відбуватиметься в університеті? 9 листопада о 9:00 ранку усі сковородинівці у вже звичному для себе режимі переходять за посиланням, де сковородинівські співорганізатори – Відділ PR-технологій та зв’язків з громадськістю та Наукове товариство університету, ретранслюватимуть усе, що в цей час відбуватиметься в «Вернадці», залучать до диктанту провідних філологів університету, які по його завершенні радо поспілкуються зі сковородинівцями з приводу складнощів написання диктанту у 2020 році. Зокрема, спілкуватимемося з відомою українською мовознавицею у галузі філології та журналістики, зокрема в площині лексико-стилістичних процесів мови, заступницею завідувача кафедри документознавства та методики навчання з наукової роботи факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій нашого університету, доктором філологічних наук, професоркою Мариною Навальною.

Зазначимо, що автором тексту радіодиктанту у 2020 році став письменник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Іван Малкович та акторка з філігранною дикцією Римма Зюбіна (яка начитуватиме диктант – прим.авт.) розповіли, на що потрібно звернути увагу та що саме попрактикувати перед написанням радіодиктанту.

За словами Івана Малковича, він старався, щоб текст диктанту був зрозумілим усім, хто хоче долучитися до написання. «Треба читати популярних авторів, як правильно пишуться їхні прізвища», – зазначив Іван Антонович.

Організатори зазначають, що аби написати ХХ ювілейний радіодиктант національної єдності без помилок потрібно звернути увагу на пунктуацію та читати популярних авторів.

Закликаємо всіх долучитися до акції написання радіодиктанту, бо це те, що нас усіх об’єднує. Головне не написати без помилок, а об’єднатися навколо рідної мови та традицій нашої альма-матер.

Перейти до вмісту