Першокурсники розповіли про перші враження, знайомства та очікування від навчання у альма-матер

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Першокурсники розповіли про перші враження, знайомства та очікування від навчання у альма-матер

Без жодних заперечень, студентські роки залишаються в нашій пам’яті назавжди як роки юних мрій, нових знань, цікавих захоплень та незабутніх вражень. Як час, коли кожен день несе щось нове та незвичайне. Студентство – це відмінний шанс аби побачити світ, приєднавшись до численних програм обміну, це пора нових знайомств, й знаходження міцної дружби на довгі роки. Звісно ж, для тих, хто вперше переступає поріг закладу вищої освіти доросле й повноцінне життя починає поступово входити у колію буденності. Нашим першокурсникам можна по доброму позаздрити, адже у них все ще попереду. А поки вони поділилися своїми першими враженнями від ДВНЗ «Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди», сторони студентського життя у якому вони пізнають вже цілий тиждень.

Своїми враженнями ділиться першокурсниця соціоісторичного факультету спеціальності «Дошкільна освіта» Діана Лисенко: «Родом я з Переяслава, це місто для мене дуже рідне, тому навчатись тут я планувала ще з дитинства, тим більше, що я дуже люблю дітей і мрію стати вчителем. Перший тиждень в університеті пройшов насичено – нові знайомства, нові викладачі, нові враження. З групою мені пощастило – 30 дівчат й усі дружелюбні та вкрай приємні. Щоправда, поки не можу звикнути до того, що це не школа, а доросле життя, яке дуже відрізняється від того, що було до вступу. Проте мені все подобається, і я рада, що отримаю омріяний диплом саме тут, а далі – буду дарувати дітям свою любов та тепло».

А ось так пройшов перший тиждень навчання у Анатолія Кузьмича, новоспеченого студента природничо-технологічного факультету: «Мені дуже сподобався університет, а особливо те, що тут є читальні зали і дуже багато книг, що є необхідним для кожного студента. Приємно вразило те, що тут дуже чуйні старшокурсники, які допомагають нам освоїтися в цьому університеті й не почувати себе самотніми серед такої кількості студентів. Я народився і проживаю у селі Селище Сарненського району, на Рівненщині. Це дуже далеко від Переяслава, але в цьому університеті навчалась моя двоюрідна сестра, яка і порадила вступати саме сюди. Сподіваюсь, що я знайду тут нових друзів і гарно проведу студентські роки. Удома, в школі, я грав у футбол і часто був ведучим на різноманітних заходах, сподіваюсь, що тут я продовжу займатись улюбленими справами й університет подарує мені можливість розвиватись, допоможе стати гарним вчителем та просто хорошою людиною».

Першокурсниця педагогічного факультету Аполлінарія Веклюк зізнається, що досі звикає до відсутності дзвінків між парами: «Перші дні студентського життя – це дуже незвично для нас, як вчорашніх школярів, ще й тому, що довго доводиться сидіти без перерви. Але, переконана, пройде зовсім трохи часу й ми всі до цього адаптуємось. Тим більше, пари нам дуже сподобались, викладачі дійсно намагаються гарно викладати свої предмети, аби нас зацікавити. До слова, я знала, що вступатиму саме до цього університету ще коли закінчила 10 клас, адже я живу недалеко звідси, у селі Велика Каратуль. Мене приємно вразило те, що в університеті зацікавлені у спілкуванні між студентами та поза аудиторному дозвіллі – тут проводиться багато цікавих заходів. Але, на жаль, я поки не знайшла способу діставатись після них додому. Студентська рада університету відкрита до спілкування та зацікавлена у тому, аби першокурсники не почували тут себе як «не в своїй тарілці». Мені дуже сподобалось те, що у всіх студентів, незалежно від спеціальності, є можливість займатись у вокальній студії – про це я мріяла з дитинства. Взагалі я вступила до університету, аби отримати знання з образотворчого мистецтва. Хочу, у майбутньому, бути художником, подорожувати з майстер-класами та виставками. На жаль, заняття, які були у нас на цьому тижні змусили мене замислитись, чи це справді професія моєї мрії. Адже педагог – це приклад для учнів, а я не звикла триматися якихось рамок, тож, можливо, не зможу стати хорошим прикладом».

«Мені дуже сподобався університет і його викладачі. Порадувало те, що тут є багато секцій, це допомагає всебічно розвиватись студентам. Я, власне, планую записатись на бокс. Поки що не звик до того, що я староста, але, думаю, я впораюсь. Однією з причин того, що я вступив саме сюди, це доступна, оптимальна ціна на навчання. Оскільки я живу в Києві, де ціни на навчання в рази вищі, це стало оптимальним фактором при виборі саме цього університету. Мені дуже подобається спеціальність «Облік і оподаткування», тому після закінчення університету я планую працювати саме в цій сфері. Поки що намагаюсь долучитися до життя студентської родини. Наприклад, 17 вересня у нас буде студентська вечірка, де я братиму участь у танцювальному номері – зараз активно репетируємо, аби всіх здивувати. Найперше, що захопило мене у цьому місті це те, що воно дуже спокійне, тут чисте свіже повітря й дуже мальовничі пейзажі. Мені подобається жити у гуртожитку, тому додому планую їхати не раніше, ніж за місяць», – зізнається, у свою чергу, Олексій Біленький, першокурсник фінансово-гуманітарного факультету.

У свою чергу, ще одна студентка-дошкільник Віталія Хаймик додає: «Я приїхала сюди з Волині, мої перші враження від університету дуже гарні. Подобається те, що близько знаходяться гуртожитки, та і взагалі на території університету дуже гарно. Поки що не можу звикнути, що я так далеко від дому, але сподіваюсь, що тут я зможу себе реалізувати та гарно провести свої студентські роки. Я дуже люблю співати, тому постараюсь розвиватись тут у цьому плані, а взагалі хочу в майбутньому стати вихователем».

«Про цей університет я дізналась від своєї сестри, яка навчається тут в магістратурі. Поки що найбільше мені запам’ятався День знань у плані його організації – це було дійсно дуже круто й цікаво. Сподобалися викладачі. За ці кілька днів я уже з багатьма познайомилась, і всі вони дуже цікаві, багато у чому допомагають, навіть повільніше диктують лекції, щоб ми встигали записувати. Ще у нас чудовий куратор – кандидат педагогічних наук, старший викладач Інна Мисан, з якою нам дійсно пощастило. Загалом, враження від університету виключно хороші. Звісно, не відразу звикла до життя у гуртожитку, але з кожним днем все більше звикаю. Поступово він стає мені другим домом. Навіть коли розмовляю з мамою по телефону, кажу: «Я вже іду із пар додому». Можливо, про це говорити ще й зарано, але я вже планую продовжувати тут навчання у магістратурі. Очікую від університету цікавих вражень, здобуття нових знань, можливо, навіть залишусь тут працювати в майбутньому. Також дуже тішить те, що в університеті велику увагу приділяють відпочинку студентів. Наш факультет, наприклад, 10 вересня іде на куліш до річки, з нетерпінням чекаємо і на посвяту, адже старшокурсники говорять, що це все дуже цікаво», – розповідає студентка І курсу соціоісторичного факультету, Дарина Шуляк, яка приїхала до нас із Черкаської області.

Пам’ятайте, що студентське життя – це не лише постійні іспити й заліки, а й прекрасна пора, про яку мріє, мабуть, кожен школяр. Безперечно, вона повинна запам’ятатися на усе життя. Тож ми обіцяємо, що не дамо тобі сумувати, любий першокурснику!

 

Враження збирала Аліна Нестерук

Перейти до вмісту