Гібридна війна на Сході України та історія Переяслава: в ПХДПУ імені Григорія Сковороди відбувся круглий стіл та презентація книги

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Гібридна війна на Сході України та історія Переяслава: в ПХДПУ імені Григорія Сковороди відбувся круглий стіл та презентація книги

«Свою Україну любіть. Любіть її во врем’я люте…»

Тарас Шевченко

20 березня 2019 року за ініціативи Інституту історії НАН України та кафедри загальної історії, правознавства і методики навчання соціоісторичного факультету ДВНЗ «Переяслав-Хмельницького державний педагогічний університет ім. Григорія Сковороди» відбувся круглий стіл на тему «Агресія Росії проти України: воєнно-політичні, соціально-психологічні та інформаційні виміри», в ході якого, у конференц-залі ім. Василя Сухомлинського, обговорювалися питання гібридної війни, бойових дій на сході України і наслідки інформаційної пропаганди  на окупованих територіях. Відмітимо, що у рамках круглого столу були присутні спікери з Києва, Ізмаїла (Одеська область) та Переяслава-Хмельницького (Київщина).

Засідання круглого столу відкрив ректор нашого університету, дійсний член НАПН України, доктор історичних наук, професор, академік Віктор Коцур. У своєму виступі Віктор Петрович зазначив, що гібридна війна на території України триває вже давно, і питання впливу Росії на нашу країну нині залишається надзвичайно важливе.

Обговорення  в ході круглого столу стосувались найактуальніших та найгостріших тенденцій історичного поступу української нації протягом останніх кількох років, а також породили низку думок і питань у присутніх на ньому. Зокрема, кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник науково-дослідницького центру воєнної історії Національного університету оборони імені І. Черняхівського Валерій Грицюк поцікавився у аудиторії,  коли ж все таки розпочалась війна і вплив на нашу територію, у відповідь на що доктор філологічних наук, професор кафедри української та зарубіжної літератури та методики навчання філологічного факультету Микола Корпанюк висловив думку, що вплив країни агресора розпочався не у 2014, а ще у 1918 році.

У свою чергу, доктор історичних наук, професор, завідувач відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України Олександр Лисенко та кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України  Олександр Маєвський продемонстрували присутнім колекцію плакатів з Донецької та Луганської області за прикладом плакатів часів Другої Світової війни («Родина-мать зовет!», «А что ты сделал для фронта?»). Відомо, що пропагандистські плакати на окупованих територіях розповсюджує організація ОПА, яка була створена на початку АТО задля закликів на боротьбу і створення незалежної Донецької і Луганської республіки.

Як і було анонсовано напередодні, у другій частині круглого столу академік НАПН, доктор історичних наук, професор, ректор ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Г. Сковороди» Віктор Коцур, доктор історичних наук, професор, головний науковий співробітник відділу історії України середніх віків та раннього модерного часу Інституту історії України НАН України Олександр Гуржій та кандидат історичних наук, доцент кафедри географії, екології  та методики навчання, керівник навчально-наукового центру генеалогічних досліджень та історичної регіоналістики ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Г. Сковороди» В’ячеслав Лоха презентували книгу «Переяславський соціум на перехресті епохи: люди, події, факти».

Презентуючи книгу, автори зазначили, що над нею вони працювали протягом останніх 10 років. У монографії висвітлено склад і основні функції місцевого чиновницького апарату, а також соціальна структура та майновий стан міщан і купців Переяслава другої половини XVIII-XIX ст. Також окреслено містобудівну структуру та умови життя переяславців. Представлено старовинні плани Переяслава, рідкісні світлини людей тієї епохи. Велику увагу приділено діяльності видатних особистостей, які жили і вмирали заради Батьківщини і її світлого майбутнього, зокрема І. Мазепа, Т. Шевченко, С. Петлюра тощо.  Хочу відмітити, що у книгу також увійшли матеріали із приватних, сімейних архівів жителів нашого міста.

Презентуючи видання автор Віктор Коцур зазначив: «Ця книга дає змогу подивитися на події і людей протягом віків. Вона формує у читача соціокультурний погляд. Ця книга  – співпраця між авторами та інтелігенцією Переяслава і правдива історія нашої землі!»

У свою чергу, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української лінгвістики та методики навчання та методики навчання ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», літературний редактор книги, Людмила Довбня подякувала і наголосила: «Автори виконали колосальну роботу! Вони по краплинкам зібрали інформацію, світлини, історію нашого прекрасного Переяслава!».

Старший викладач кафедри мистецьких дисциплін і методики навчання ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет ім. Г. Сковороди» Роман Мотузок, коментуючи презентовану книгу, зазначив: «Ця книга – це скриня, яку потрібно поповнювати!»

Після привітань і подяк, доктор історичних наук, професор, завідувач відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України Олександр Лисенко нагородив грамотами учасників конференції за активну працю та вагомий внесок в історію рідної держави, зокрема ректора університету Віктора Коцура, кандидата історичних наук, старшого викладача Лесю Коцур, кандидата історичних наук, доцента Володимира Сіропола, кандидата історичних наук, доцента Олесю Ткаченко, декана соціоісторичного факультету, доктора політичних наук, професора Бориса Дем’яненка, кандидата історичних наук, доцента Віру Дем’яненко, кандидата історичних наук, доцента Оксану Тарапон, кандидата історичних наук, викладача Анастасію Ставицьку, кандидата історичних наук, доцента Людмилу Хмельницьку, кандидата історичних наук, старшого викладача Діану Животівську, кандидата юридичних наук, доцента Вікторію Грукач, кандидата історичних наук, доцента Ганну Непорожню.

Підсумовуючи роботу круглого столу та презентації книги батько нашої сковородинівської родини Віктор Петрович Коцур відзначив доктора історичних наук, професора, співробітника науково-дослідного центру воєнної історії Національного університету оборони імені І. Черняхівського Василя Шевчука та спікерів, які активно приймали участь у заході і відмітив: «Сьогодні ми охопили актуальні  питання сьогодення: гібридну війну і занурились у історію чарівного Переяслава. Ми не повинні забувати нашу історію. Я вважаю, ця монографія лише початок – один із томів нашої історії і ми разом з авторами продовжимо увіковічувати скарбницю нашої історії для нащадків»

Поліна Борисова

Перейти до вмісту
%d bloggers like this: