Завтра в університеті обговорять агресію Росії проти України та презентують книгу «Переяславський соціум на перехресті епох: люди, події, факти»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Анонси > Завтра в університеті обговорять агресію Росії проти України та презентують книгу «Переяславський соціум на перехресті епох: люди, події, факти»

Завтра, 20 березня 2019 року о 11:00 в конференц-залі імені Василя Сухомлинського відбудеться круглий стіл на тему «Агресія Росії проти України: воєнно-політичні, соціально-психологічні та інформаційні виміри».

У ході його роботи численними учасниками буде обговорено гібридну війну Російської Федерації проти України, її політико-правові наслідки та воєнні дії на Сході України, російську візуальну пропаганду в Донбасі та інформаційну війну в умовах сьогодення, інші теми. Співорганізаторами круглого столу виступили Інститут історії України Національної академії наук України та кафедра загальної історії, правознавства і методик навчання соціоісторичного факультету ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

По завершенню круглого столу буде презентовано результат 10-літньої праці переяславських науковців – монографія В. П. Коцура, О. І. Гуржія та В. А. Лохи «Переяславський соціум на перехресті епох: люди, події, факти».

Відомо, що у монографії висвітлено склад і основні функції місцевого чиновницького апарату, а також соціальну структуру та майновий стан міщан і купців Переяслава другої половини XVII-XIX ст. На основі грунтовного аналізу широкого кола архівних і опублікованих джерел, а також спеціальної літератури здійснено комплексне дослідження політики гетьманського управління стосовно городян; з’ясовано зміну основних прав і привілеїв міщанства на тлі загальнодержавних процесів, відображені основні етапи адміністративних реформувань тощо. Показані взаємовідносини магістрату, сотенної та полкової канцелярії із вищими органами влади та з’ясовано причини втрати Переяславом магдебурзького права. Описано господарства та характер зайнятості населення. Значну увагу приділено кількісному та етнічному складу городян. Окреслено містобудівну структуру та умови життя переяславців.

У книзі також розглядається історія створення й функціонування Переяславського колегіуму та інших навчальних закладів міста. Автори у світлинах знайомлять читача з видами давнього Переяслава та постатями жителів міста.

Початок реєстрації учасників круглого столу розпочнеться о 10:30 на ІІ поверсі ІІ корпусу університету (навпроти залу інформаційних технологій «Чумацький шлях»). Запрошуємо до участі у роботі круглого столу небайдужих містян, науковців, викладачів та поціновувачів історії, а також студентів нашого університету.

Прес-служба університету

1 Response
  1. […] Як і було анонсо&#1074… напередодні, у другій частині круглого столу академік НАПН, доктор історичних наук, професор, ректор ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Г. Сковороди» Віктор Коцур, доктор історичних наук, професор, головний науковий співробітник відділу історії України середніх віків та раннього модерного часу Інституту історії України НАН України Олександр Гуржій та кандидат історичних наук, доцент кафедри географії, екології  та методики навчання, керівник навчально-наукового центру генеалогічних досліджень та історичної регіоналістики ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Г. Сковороди» В’ячеслав Лоха презентували книгу «Переяславський соціум на перехресті епохи: люди, події, факти». […]

Перейти до вмісту
%d bloggers like this: