Засідання ректорату від 18.02.2019: про новий семестр, наукові плани, ліквідацію академзаборгованості та вартість навчання

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Засідання ректорату від 18.02.2019: про новий семестр, наукові плани, ліквідацію академзаборгованості та вартість навчання

         У понеділок, 18 лютого 2019 року о 10:00 в залі засідань ректорату (№ 106) відбулося чергова засідання ректорату. На порядок денний було винесено питання організаційно-методичного забезпечення освітнього процесу у ІІ семестрі, забезпечення участі студентів університету у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, підсумки ліквідації академічної заборгованості студентами і впорядкування контингенту студентів, механізм формування індикативної собівартості надання освітніх послуг.

         У зв’язку із початком нового навчального семестру у студентів ректорат, логічно, розпочався з розгляду питання щодо організаційно-методичного забезпечення освітнього процесу під час нього. Керівник навчального відділу Анатолій Брехунець повідомив що робота у новому семестрі, що стартував цього дня, триватиме згідно Наказу №143 «Про організацію та проведення навчального процесу у 2018/2019 н.р.». Нагадаємо, що державна підсумкова атестація у цьому році пройде за трьома напрямами: бакалавр на базі повної загальної середньої освіти 2015 року вступу, бакалавр на базі «молодшого спеціаліста» 2017 року вступу та магістрів за освітньо-науковим ступенем. Анатолій Іванович акцентував увагу деканів факультетів на приведення їх роботи у відповідність до розпорядження №9 від 18.01.2019 року про заходи на виконання Наказу від 17.01.2019 р. №9 «Про організацію та проведення кваліфікаційної атестації здобувачів вищої освіти та виготовлення документів про вищу освіту у 2019 році». Йдеться про розробку факультетських заходів та забезпечення їх виконання і вищезгаданого наказу відповідно встановлених термінів з метою забезпечення проведення кваліфікаційної атестації здобувачів вищої освіти та виготовлення документів про їх вищу освіту. Керівник навчального відділу відмітив, що нині наш університет рухається у правильному напрямку, зважаючи на випередження акредитації освітніх програм.

         Резюмуючи виступ, ректор університету, академік Віктор Коцур відмітив, що окрім всього, велика увага повинна бути приділена явці студентів на заняття. Віктор Петрович переконаний, що ми повинні не допускати ситуацій, коли, попри відсутність академічної групи, викладачем записується відчитане заняття. Найближчим часом на факультетах відбуватимуться перевірки присутності студентів на заняттях, а викладачів які записуватимуть заняття без їх реального проведення понесуть відповідальність.

         Про забезпечення участі студентів університету у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт йшлося у виступі проректора з наукової роботи Сергія Рика. Сергій Миколайович повідомив, що нині завершується подача робіт на Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт, яка тривала до 10 лютого 2019 року, але була продовжена деякими закладами вищої освіти. Нашим університетом на конкурс було надіслано 45 робіт (левову частку з яких склали роботи природничо-технологічного факультету – 10 робіт, та фінансово-гуманітарного факультету – 22 роботи). Проректор з наукової роботи відмітив, що Всеукраїнський конкурс наукових робіт, насамперед, є чудовим приводом задля налагодження доброзичливої та лояльної співпраці між вітчизняними університетами та їх структурними підрозділами, тому ми повинні активно використовувати цю можливість.

         Крім цього, проректор нагадав що на Всеукраїнський конкурс наукових робіт з географії, що, вже традиційно, проходитиме на базі нашого університету з 16 по 17 квітня 2019 року, нині подано вже близько 50 заяв з понад ніж двох десятків закладів вищої освіти України. Оргкомітет прогнозує, що на конкурс найближчим часом буде надіслано ще не менше ніж п’ятнадцять наукових робіт. Сергій Миколайович сподівається, що всі поради МОН України щодо проведення конкурсу буде враховано, а помилки, у разі їх наявності, неодмінно буде виправлено.

         Про підсумки ліквідації академічної заборгованості студентами і впорядкування контингенту студентів йшлося у виступах деканів факультетів у ході розгляду третього питання порядку денного. Питання заборгованості студентів знаходиться на особистому контролі керівництва навчального закладу, але слід зазначити, що факультети незацікавлені у відрахуванні студентів, тому вони відбудуться лише у випадку крайнього саботування студентами своїх боргів протягом цього тижня.

Як і було обіцяно на минулому ректораті, його члени повернулися до обговорення механізму формування індикативної собівартості надання освітніх послуг. Перший проректор Валерій Хомич повідомив що Кабінетом Міністрів України затверджено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про деякі питання запровадження індикативної собівартості», яка визначає механізм формування індикативної собівартості надання освітніх послуг. Відрадно те, що всі педагогічні спеціальності не потрапляють під дію цієї постанови, тому формування вартості освітніх послуг відбуватиметься за рішенням адміністрації та Вченої ради університету. Поряд з тим, вісім спеціальностей потрапляють під дію цієї постанови. Йдеться про спеціальності філологія (переклад), економіка, політологія, психологія, облік і оподаткування, фінанси, менеджмент і публічне управління та адміністрування. Постанова вводитиметься в дію у 2020 році, тому на 2019 рік її дія не розповсюджуватиметься, а вартість навчання на наступний навчальний рік встановлюється в установлених раніше об’ємах. Доповідач наголосив, що нині триває обговорення цієї постанови на сайті МОН України, до якого може долучитися кожен охочий. Валерій Феодосійович ознайомив присутніх із алгоритмом дій нашого університету згідно дії цієї постанови, який буде впроваджено у майбутньому році. Передбачається, що тоді вартість навчання на бакалавраті зросте на 25%, а на магістратурі – на 30%.

У 2019 році університет має можливість спрацювати по визначеному раніше формату, тому планово-економічний відділ вже цього тижня запропонує ректорату проект Наказу про встановлення вартості освітніх послуг на наступний навчальний рік, які буде оприлюднено на нашому сайті вже найближчим часом. За попередніми розрахунками, на 2018/2019 рік, в середньому, вартість навчання в нашому університеті на денній формі зросте на 15%, а на заочній – лише на 5%.

У блоці обговорення «Різне» перший проректор Валерій Хомич наголосив на тому, що нині в університеті триває формування рейтингу викладачів університету, тому керівництво університету нині просить вносити пропозиції щодо його удосконалення. Приміром, ректор університету Віктор Коцур запропонував внести відповідальність за надання викладачами недостовірних даних про себе.

Наостанок, зичимо всім плідного та цікавого початку нового навчального семестру та наукових і творчих звершень, що сприятимуть успішності нашого навчального закладу на теренах України та світу. У добрий шлях!

Максим Левченко

[vcfastgallery columns=”4″ fg_type=”magnific-popup” size=”fg-masonry” fg_main_color=”#fc615d” fg_secondary_color=”#ffffff” fg_smartphone_l_columns=”2″ fg_tablet_p_columns=”2″ fg_tablet_l_columns=”3″ fg_desktop_medium_columns=”4″ fg_desktop_small_columns=”2″ images=”13830,13829,13825,13827,13826,13828,13824,13823″]
Перейти до вмісту