Ректор УГСП Віталій Коцур та проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник долучились до роботи конференції воркшопу «Освітній менеджмент: культура доброчесності як чинник якісної освіти»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректор УГСП Віталій Коцур та проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник долучились до роботи конференції воркшопу «Освітній менеджмент: культура доброчесності як чинник якісної освіти»

З 12 по 13 квітня 2024 року у столиці відбувається конференція-воркшоп «Освітній менеджмент: культура доброчесності як чинник якісної освіти», яку організувала Києво-Могилянська бізнес-школа (Kyiv-Mohyla Business School [kmbs]) спільно з Могилянською стратегічною агенцією (Mohyla Strategic Agency), програмою U-LEAD з Європою та «Майбутні». У перший день до її роботи долучилися ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур та проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник.

Конференція має меті створення передумов формування у системі освіти культури, що заснована на чеснотах доброчесності, відповідальності, поваги, справедливості і сприятиме підвищенню довіри громадян до неї завдяки спільному пошук рішень освітніми полісімейкерами та управлінцями, педагогами.

Повідомляється, що зібрання присвячене освітньому менеджменту згуртувало полісімейкерів (представників законодавчої та виконавчої гілок влади); представників органів місцевого самоврядування й освітніх інституцій; педагогів та здобувачів освіти, а також NGO, які працюють у сфері освіти.

На початку зустрічі з вітальним словом звернулися представниця RMTeam International Маріам Симонова та декан Києво-Могилянської бізнес-школи Олександр Саврук. Привітавши учасників, промовці наголосили на важливості тематики заходу.

Перший день конференції був присвячений панельній дискусії з полісімейкерами та освітніми менеджерами, де основна увага приділена питанням культури доброчесності в освіті. Цій темі був присвячений виступ Голови Державної служби якості освіти України Руслана Гурака. Учасниками у цій панелі були: заступник голови Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин, очільник Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт, очільниця Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко, заступник голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Голова Апеляційного комітету Національного агентства Іван Назаров та інші.

«Академічна доброчесність є і етичним принципом, і основою державної освітньої політики. З 2017 року академічна доброчесність має законодавче тлумачення і втілюється на всіх рівнях освіти в Україні. Це невід’ємна складова внутрішньої системи забезпечення якості кожного закладу освіти, щоб підтримувати довіру до результатів навчання, гарантувати справедливе й об’єктивне оцінювання учнів і студентів, відповідальну педагогічну й управлінську діяльність», – зазначив Руслан Васильович.

Також у ході зустрічі заступник керівника апарату Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Стародубцев презентував модель «П’яти вимірів доброчесності». Після чого учасники продовжили роботу в групах та поспілкуватися на теми визначення та цінності академічної доброчесності; культурні зміни крізь призму спадщини та орієнтири в майбутнє; освітні політики та практики; технологічні виклики як бар’єри дотримання культури академічної доброчесності; обмеження ресурсів; психологічні фактори в умовах етичної дилеми; навчання освітян; створення кодексу честі.

Другий день конференції, приурочений практичним аспектам реалізації доброчесної культури в освітньому середовищі. Учасники заслухали виступ керівниці офісу доброчесності НАЗК Людмила Слива про важливість цінностей доброчесності у підготовці майбутніх громадян. Своєю чергою директорка Тернопільської школи No28 Лілія Вавринів розповіла про культуру доброчесності в освітньому закладі через інструмент авторської системи оцінювання.

Конференція стала платформою для обміну досвідом та ідей між учасниками, сприяючи подальшому розвитку освіти в Україні. Ідеї учасників заходу будуть систематизовані, описані та доступні громадськості для пошуку ефективних рішень задля розвитку освіти.

 

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту