В УГСП відбувся І регіональний круглий стіл «Медична, фізична, психологічна реабілітація на Переяславщині: стан, проблеми, перспективи»: деталі зустрічі

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > В УГСП відбувся І регіональний круглий стіл «Медична, фізична, психологічна реабілітація на Переяславщині: стан, проблеми, перспективи»: деталі зустрічі

У п’ятницю, 22 березня 2024 року на базі Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбувся І регіональний круглий стіл «Медична, фізична, психологічна реабілітація на Переяславщині: стан, проблеми, перспективи». Особлива увага була приділена ролі Університету Григорія Сковороди в Переяславі у підготовці фахівців з фізичної та психологічної реабілітації, спрямованих на врахування  потреб ветеранів російсько-української війни.

Протягом двох годин зібрання, модератором якого виступив Олександр Молоткін,  учасники обговорювали загальні поняття та характеристику реабілітації, законодавчу базу в цій сфері, потреби населення Переяславщини у реабілітаційних послугах, необхідність в ресурсах, обладнанні та фінансуванні для забезпечення повноцінної реабілітації й багато іншого.

На початку зустрічі ректор УГСП Віталій Коцур, підкреслив досягнення університету у реабілітаційному напрямі:

«На базі УГСП створено Центр ветеранського розвитку, напрацьовано концепцію безбар’єрності. Ми встановили таблички шрифтом Брайля, пандуси та інклюзивні вбиральні. Маємо широке коло для співпраці та об’єднання зусиль і спільних дій, адже фізична і психологічна реабілітація дуже важлива».

Своєю чергою голова Бориспільської районної ради Антон Мотрич зауважив, що для  Бориспільщини надзвичайно важливо мати лікарів та науковців, які здатні забезпечити реабілітацію населення. Надалі цю тезу підтвердив і заступник голова Бориспільської РВА Андрій Синяков, який додав, що у Бориспільському районі збереглося три лікарні й всі вони готові долучатися до цього процесу.

Очільник Переяславської громади Вячеслав Саулко відмітив чудовий підхід університету до процесу реабілітації воїнів та підкреслив важливість такої роботи. Мер заявив про постійну підтримку керівництва громади у цьому процесі та закликав до дискусії, яка породить пропозиції для поліпшення та об’єднання зусиль у цьому напрямі.

Заступниця голови Київської обласної ради Тетяна Семенова, поділилася досвідом області у напрямі реабілітації та зазначила, що саме Університет Григорія Сковороди в Переяславі першим у регіоні відреагував на подібні виклики. Нині на Київщині реабілітаційним центром стала обласна лікарня, де працює понад півсотні фахівців. Тетяна Миколаївна розглянула проблеми, які виникають на цьому шляху в регіоні, зокрема «кадровий голод», недостатню готовність до таких викликів та потребу у переорієнтації для надання якісних і своєчасних медичних послуг. Також наразі є певні досягнення в освітній сфері, зокрема у підготовці фахівців у медичних коледжах. Спиратимуться у цьому процесі та на базу наявну в Переяславі. Цю думку підтвердила й керівниця департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації Любов Криклівець.

Блок доповідей відкрила доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри здоров’я і безпеки життєдіяльності Надія Коцур. Вона поділилася своїми думками щодо сучасного стану та попереднього вітчизняного досвіду підготовки фахівців у цій галузі, наголосивши на перспективах розвитку цього напрямку та чинних пересторогах.

«Фахівці оцінюють власні рівні підготовки по різному: добре ознайомлені з теоретичною частиною навчання, але відстають в практичній підготовці, що пов’язано переважно із низьким рівнем матеріально-технічногого забезпечення та недостатньої його кількості. Для покращення вище вказаних видів підготовки потрібно вдосконалити навчальні плани, робочі програми з різних дисциплін, підходи до засвоєння знань з використанням інноваційних технологій та інтерактивних методик навчання», – підкреслила Надія Іванівна, та додала, що серед таких перспектив, зокрема, й відкриття відповідної спеціальності на базі УГСП, до появи якої тут активно і всебічно готуються. Планується, що при підготовці до її відкриття будуть спиратися на подібний попередній досвід інших закладів вищої освіти України.

Наступним про досвід, проблеми та перспективи у медичній, фізичній та психологічній реабілітації на Переяславщині висловився кандидат медичних наук, лікар-реабілітолог, співвласник центру фізичної та реабілітаційної медицини «Я ваш лікар» Юрій Гріненко. Він запропонував створити єдину стратегію інформаційного забезпечення населення громад Переяславщини з питань реалізації комплексної реабілітації; сформувати єдиний підхід лікарів Переяславщини у розумінні доцільності та необхідності направлення на консультацію пацієнтів з питань реабілітації, до лікарів фізичної та реабілітаційної медицини; силами фахівців центру фізичної та реабілітаційної медицини проводити роботу в КНП «Переяславська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» щодо ранньої реабілітації в післяопераційний період починаючи з реанімації, післяопераційної палати, звичайної палати; наступність, реабілітаційного процесу між КНП «Переяславська БЛІЛ» та Центром фізичної та реабілітаційної медицини.

Обговорення продовжилось виступом  кандидата психологічних наук, доцента, завідувачки кафедри психології Оксани Руденко, яка відзначила важливість психологічної підтримки для людей, які пережили складні ситуації:

«Ми точно знаємо, що коли людина не бажає жити та не прагне до поліпшення свого здоров’я та життя, то це стає складністю для лікарів та фізіотерапевтів. Ми не припиняємо нашої роботи та продовжуємо працювати з військовослужбовцями. З моменту початку повномасштабної війни, ми розробили проєкт для надання підтримки військовим, ветеранам та їхнім родинам. На кафедрі був створений Центр консультативної ресурсної психології. Наразі до нас звертаються мешканці Переяславської та сусідніх громад,  ми співпрацюємо з нашим військкоматом за їхнім запитом. З нашого боку ми робимо все можливе, адже тільки разом ми зможемо досягти спільної мети».

Завідувачка кафедри менеджменту освіти і практичної психології Вікторія Вінс розповіла про підготовку фахівців за новою освітньою програмою:

«Ми маємо об’єднати свої зусилля заради того, щоб наша перемога настала якомога швидше. На початку повномасштабного вторгнення наші практичні психологи виявилася не готовими до надання психологічної допомоги людям зі складними клінічними випадками. У 2023 році Університет Григорія Сковороди в Переяславі зробив перший набір  фахівців за освітніми  програмами «Клінічна психологія» та «Психологія здоров’я». Співпрацюємо з військовими  в госпіталях, медичних закладах, реабілітаційних центрах та інших закладах відновлення здоров’я. Нині, перед нами стоять  надзвичайно важливі виклики. Усі ми маємо кожного дня робити щось для того, щоб перемога настала якнайшвидше».

Директор Комунального закладу «Переяславська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Ігор Гомонай розповів про свій досвід у цьому питанні та висунув пропозиції щодо співпраці задля покращення реабілітаційних послуг у регіоні.

У блоці обговорень свої думки та практичні пропозиції висловлювали співзасновниця медичного центру, в якому опікуються пораненими військовослужбовцями Алла Святенко, голова Студениківської громади Марія Лях, депутат Бориспільської районної ради Юрій Бобровнік та інші. Усе проговорене буде внесено до резолюції зібрання та враховано у концепції розвитку медичної, фізичної та психологічної реабілітації, зокрема на Переяславщині.

Обговорення стану, проблем і перспектив реабілітації на Переяславщині стало важливим кроком у розвитку цієї галузі. Учасники форуму виявили конструктивні пропозиції для розв’язання ключових проблем та продемонстрували готовність різних структур співпрацювати для поліпшення реабілітаційних послуг у регіоні, що відкриває дорогу до подальших позитивних змін у цій сфері.

АВТОР: СВІТЛАНА ГРЕСЬКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: СЕРГІЙ КОВАЛЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту