Сковородинівці на чолі з ректором Віталієм Коцуром відзначали 210-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка на заході у НІЕЗ «Переяслав»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Сковородинівці на чолі з ректором Віталієм Коцуром відзначали 210-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка на заході у НІЕЗ «Переяслав»

Ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур разом з іншими представниками альма-матер долучився до відзначення 210-ї річниці від дня народження Кобзаря у Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав». Як це було бачила і пресслужба університету.

Як розповідає сайт Переяслав.City цей день видався щедрим на гостей та несподівані подарунки. Відзначити знакову для українців дату до Музею Заповіту Т.Г.Шевченка, крім ректора УГСП, завітали голова фонду «Рідна Країна» Микола Томенко, проректор НУБіП Сергій Кваша, знана журналістка та художниця Світлана Леонтьєва, українська співачка Жанна Боднарук та інші.

«Музей «Заповіту» має дискус вивчення Тараса Шевченка як людини, яка жила – це наш дискурс, який ми постійно актуалізуємо. Багато вже написано і досліджено, а ми продовжуємо цю роботу. Вітаємо усіх із цим святом, і хочемо надихнути військових на боротьбу», – зазначив у вступному слові генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич.

Про Шевченка як людину яка вирізнялася незвичною харизмою говорила надалі і Світлана Леонтьєва. До свята вона презентувала Заповіднику натюрморт власного авторства.

На цікавих сторінках біографії великого Кобзаря та тенденціях його нинішнього пошанування зупинився політик та громадський діяч Микола Томенко. Серед іншого він зауважив, що 1845 рік (часи перебування Шевченка в Києві та Переяславі) були найщасливішими в його житті, адже для нього були дуже важливими ці сакральні козацькі місця. Ці місця й донині мають особливу енергію.

«До слова, саме в Переяславі Тараса Шевченка назвали «батьком» – на вечорі у лікаря Козачковського. Йому був 31 рік тоді. Та й згадував шанований Пантелеймон Куліш «Шевченко навчив нас ненавидіти москалів, бо москалі – це грубіянська, не вихована, ні до чого не придатна нація. Ми їх ще називали кацапами, а Тарас Григорович знав про це багато жартів». Вивчаймо і не забуваймо, черпаймо від нього патріотизм», – серед іншого підкреслив Микола Володимирович та зачитав кілька найважливіших рядків з «Кобзаря». Також в рамках проекту «Українську книгу – українським дітям», який проводить Держкомтелерадіо під керівництвом Олега Наливайка, Томенко подарував книги та книжкові полички канівському (де був з делегацією у першій половині дня – прим.авт.) та переяславському заповідникам.

Також справжньою окрасою свята стала пісня на слова Тараса Шевченка «Не тополю високую вітер нагинає…» у виконанні співачки Жанни Боднарук.

«Я тут виріс і для мене це місце є визначальним. Коли ти ходиш по цій землі, то ти не можеш не бути патріотом і не виховуватися так, аби в подальшому це не визначало твоє життя. Для мене Шевченко став визначальним під час Революції Гідності, коли його рядки читали на барикадах, коли я звертався до нього як до класика. У такі моменти його творчість оцінюється і сприймається по інакшому, ніж в шкільні роки. Нині потрібно аби кожен розумів для себе і вивчав Тараса Шевченка. Там є ті речі і змісти, які визначають тебе як особистість і патріота. Думаю, не дарма Переяславщина притягує таких людей як Шевченко. Згадую як ми читали «Кобзаря» і проймалися цими рядками під час «Тарасової ночі». Усі ми згадуємо це й донині. Виховуймо почуття патріотизму через наших класиків – це насправді важливо!», – сказав у своїй промові ректор університету Віталій Коцур, згадавши про захід у форматі простору вільного спілкування «Духовний провідник українського народу», який напередодні відбувся в бібліотеці університету та про ті заходи які ініціює тріумвірат УГСП, НІЕЗ «Переяслав» та Фонд «Рідна країна».

Варто зазначити, що минулої суботи до Музею Заповіту Т.Г.Шевченка прийшов молодий військовик – уродженець Одещини, капітан Микола Олійник. Він замовив екскурсію, яку провела старший науковий співробітник Наталія Павлик. Вони роззнайомилися, поспілкувалися. З’ясувалося, що Микола не тільки є шанувальником поетичної творчості Кобзаря, а й сам пише вірші. Невдовзі парубок з’явився в Музеї знову, вже з бойовим побратимом Іваном Шевченком. Хлопці привезли портрет Тараса Шевченка, врятований зі зруйнованого будинку на Донеччині.

«Під час виконання бойового завдання біля Донецького аеропорту ми розмістилися в напівзруйнованому старому будинку в селищі Нетайлово. На тому місці, де звичайно висять ікони, висів портрет Тараса Шевченка у рушнику. Ми вирішили, що раз ми його так знайшли, то хай цей портрет буде нашим оберегом. Ми забрали його з собою і півтора року він завжди був з нами, на яких би позиціях ми не були. І до речі, дякувати Богу і Тарасу, з нами нічого не трапилося – напевно, він і справді нас оберігав, – посміхається Іван. – А коли ми проїжджали вашим містом, дізналися, що у Переяславі є музей Шевченка, вирішили завітати у гості і подарувати цей портрет вам. Також ми передаємо вам шеврон нашої 115 механізованої бригади, яка була створена в сусідній Золотоноші. Наша бригада вже написала свою славну історію, наші бійці звершили багато героїчних подвигів, тож думаємо, що цей шеврон теж має бути у переяславському музеї. У ці особливі дні бажаємо переяславцям натхнення, миру, щоб ви ніколи не здавалися, завжди йшли вперед. Не стомлюйтеся допомагати армії, адже ви, можливо, не сповна уявляєте, наскільки ваша допомога для нас важлива і потрібна», – зазначив у промові Олійник, який разом з побратимами теж завітав на урочисту подію. До слова, хлопцям та їх побратимам низько вклонялися і промовляли слова щирої подяки всі присутні, фотографувалися, дарували їм скромні подарунки.

У НІЕЗ «Переяслав» обіцяють, що портрет і шеврон займуть чільне місце в новій експозиції, присвяченій страшним подіям російської агресії, яку обов’язково створять науковці Заповідника.

Також у цей день в Переяславі в Музеї Григорія Сковороди, за підтримки Олексія Лукашевича та Віталія Коцура, відбувся запис просвітницького відео-проекту. «Байки Харківські Григорія Сковороди для школярів України» з нагоди 250-річчя написання «Байок Харківських» Григорієм Сковородою. Найвідоміші байки Великого Українця та їхню актуальну мораль сьогодні пропагували Микола Томенко, Жанна Боднарук, Вікторія Шевель та Інна Більченко. Незабаром до запису долучаться інші відомі особистості Києва та Переяслава, а ми більше розповімо вам про цей проєкт.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту