Ще два доктори філософії PhD захистилися в УГСП у останній робочий день тижня: вітання Олександру Іваненку та Катерині Сідіропуло

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Вітання > Ще два доктори філософії PhD захистилися в УГСП у останній робочий день тижня: вітання Олександру Іваненку та Катерині Сідіропуло

У останній робочий день тижня, 23 лютого 2024 року у конференц-залі імені Василя Сухомлинського спеціалізованими разовими Вченими радами за спеціальністю 011 Освітні, педагогічні науки (01 Освіта / Педагогіка) було прийнято до захисту дисертацій на здобуття ступеня доктора філософії Іваненка Олександра Олександровича на тему «Формування готовності до професійної діяльності майбутніх учителів фізичної культури у процесі змішаного навчання» та Сідіропуло Катерини Миколаївни на тему «Формування управлінської компетентності майбутніх викладачів вищої школи з використанням інноваційних освітніх технологій».

Науковими керівниками робіт, відповідно, виступили доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри природничих дисциплін і методики навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі Юрій Петрович Шапран; доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри освітології та педагогічної інноватики Університету Григорія Сковороди в Переяславі Шапран Ольга Іллівна; кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри професійної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі Різник Вячеслав Володимирович.

Актуальність дослідження Олександра Іваненка обумовлена стрімким розвитком інноваційних технологій, появою моделей дистанційного й змішаного навчання, що доповнюють традиційне викладання у закладах вищої освіти новими моделями організації навчання.

«У процесі реформування і модернізації вищої педагогічної освіти базовим складником законодавчо-нормативних і кваліфікаційних вимог до сучасного вчителя, у тому числі й фізичної культури, стає здатність навчатися упродовж життя, адаптуватися до змінних умов суспільства, отримувати знання і навички цифрової грамотності. Ці зміни активізувалися у зв’язку з установленням карантинних обмежень в умовах пандемії COVID-19 та введенням воєнного стану в Україні. Тому професійно-педагогічна діяльність сьогодні вимагає від майбутнього фахівця фізичної культури послідовних дій, певної логіки мислення у новий і складний для України воєнний час реорганізації діяльності вищої школи», – обґрунтовує Олександр Олександрович у анотації до своєї роботи.

Натомість актуальність дисертаційного дослідження Катерини Сідіропулу зумовлена новизною тематики в системі освіти України, де відбуваються кардинальні зміни, пов’язані з необхідністю формування управлінської компетентності майбутніх викладачів вищої школи з використанням інноваційних освітніх технологій.

«У системі вищої освіти виникає потреба в створенні нового типу управлінця, який професійно-компетентний, володіє високою управлінської культурою, орієнтований на вимоги часу, відкритий для освітніх інновацій та нових технологій, здатний уміло поєднувати функції менеджера, модератора, фасилітатора. Управлінська компетентність стає складовою професійної кваліфікації майбутніх викладачів, визначальним чинником результативності їх управлінських дій», – йдеться у анотації Катерини Миколаївни.

Наукова спільнота традиційно оцінила актуальність дисертаційних робіт та їх важливе теоретичне і практичне значення в умовах розвитку сучасної системи освіти в Україні на належному рівні.

Шановні захищені, наукові керівники робіт!

Сердечно вітаємо вас із цим важливим, як науковців та особистостей, кроком життя. Бажаємо вам подальших успіхів й нових наукових досягнень, що сприяють успішному поступу української науки на теренах світу. Здоров’я, натхнення та прихильності долі!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: СЕРГІЙ КОВАЛЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту