Сковородинівці долучилися до загальноміського заходу-реквієму до Дня пам’яті Героїв Небесної сотні

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Сковородинівці долучилися до загальноміського заходу-реквієму до Дня пам’яті Героїв Небесної сотні

20 лютого у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв провели захід-реквієм до Дня пам’яті Героїв Небесної сотні. Серед понад 200 осіб, що прийшли вшанувати події 10-річної давнини було чимало сковородинівців та багато школярів, яким важливо доносити правду про важливі сторінки новітньої історії рідної Батьківщини.

Ректор УГСП Віталій Коцур, який був активним учасником Революції Гідності, розповів школярам свою історію, про мотиви і переконання, які вмотивували його та ще багатьох викладачів і студентів університету боротися за європейські погляди, європейський вектор розвитку України.

«Революція Гідності об’єднала людей з усіх куточків нашої Батьківщини. Згадуючи ті часи, не можу не пом’янути добрим словом Ярослава Потапенка. Ще є одна людина, наш студент, який приїхав до нас навчатися із Півдня України, але був справжнім патріотом своєї країни – Олександр Підборіжний. Його шлях захисника почався саме з Революції Гідності, але так судилося, що завершився на полі бою. Та він лишився вірним сином незламної України», – зазначив Віталій Коцур.

Докторка філологічних наук, професорка кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання факультету української та іноземної філології Ганна Токмань також долучилися до заходу з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні. У своєму виступі перед молоддю зазначила:

«Революція Гідності – це початок битви за суверенну, демократичну європейську Україну, за це ми боремося й донині. Чому ми виходили на Помаранчеву революцію? Тому що були не чесні вибори, а ми хотіли демократичної, європейської України. Чому ми виходили на Революцію Гідності? Тому що ми не Азія, бо ж Азія починається за Уральським хребтом. Коли ми говоримо «національна ідея», ми маємо на увазі, що хочемо свою державу. Ми хочемо, щоб ця держава була демократична, вільна. Ми європейська нація і ми прагнемо зберегти свою ідентичність, українську мову, культуру і пам’ять про наших героїв. От за це ми боремося і сьогодні теж», – додала у своєму виступі Ганна Леонідівна.

Усіх полеглих воїнів, наше небесне військо, присутні вшанували хвилиною мовчання.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту