В Університеті Григорія Сковороди в Переяславі провели зібрання пам’яті з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > В Університеті Григорія Сковороди в Переяславі провели зібрання пам’яті з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні

В Університеті Григорія Сковороди в Переяславі провели зібрання пам’яті з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні, запалили свічки та згадали про тих, хто відкрив лік Героїв прийдешньої російсько-української війни. У 2024 році цей день співпав з 10-ми роковинами початку російського збройного вторгнення до України. Віддати шану Героям на великій перерві зібралося керівництво закладу, декани факультетів, викладачі та студенти.

У вступному слові ведучий зібрання Андрій Іващенко зазначив, що під час Революції Гідності Україна зробила свій європейський цивілізаційний вибір, продемонструвала всьому світу свою національну гідність, задекларувала те, що вона не є придатком російської імперії. Андрій Володимирович нагадав історичну хронологію нашої національної боротьби, революційних та інших подій в незалежній Україні, які вперше знаменували ознаки нової фази поступового поневолення українського народу росією.

Згадали у цей день і сковородинівців-учасників революційних подій, зокрема професорів Ярослава Потапенка та Миколу Корпанюка, які боролися й запалювали серця, робили значний внесок у пробудження українськості як серед здобувачів, так і, навіть, деяких викладачів та співробітників університету, жителів краю. Слід зазначити, що Університет Григорія Сковороди в Переяславі був одним із небагатьох закладів вищої освіти в Україні, де відкрито й активно підтримують події та учасників Революції Гідності.

Як зазначив у промові ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі, безпосередній учасник революційних подій Віталій Коцур, що трагічні події, які згадуємо у цій декаді лютого, й досі відгукуються в його серці болем. Зізнається, про них йому й досі складно говорити. Віталій Вікторович підкреслив, що, з-поміж інших народів, українців завжди вирізняє любов до свободи, загострене почуття свободи і готовність, у разі потреби, дати відсіч ворогу. Це супроводжує і Революцію на граніті, й Помаранчеву революцію (учасником якої ректор був у студентські роки – прим.авт.), і звісно ж, Революцію Гідності. Згадав Коцур і про те, що, на жаль, багато з випускників, тодішніх студентів і учасників російсько-української війни, загинули в горнилі військової агресії, що триває нині. Ректор закликав присутніх залишатися в рідній країні, підсилювати український опір, працею і гривнею допомагати війську.

«Розвивайте нашу державу – це основна цінність, бо територія без нації – це як пустеля. У такому разі вона нікому не потрібна. Коли ж країна наповнена розумними людьми, які об’єднані чіткою ціллю і спільною метою збереження України, то тут є сенс жити. Пам’ятаймо про Героїв Небесної Сотні, студентів і викладачів, яких вже немає поруч з нами. Цінуймо одне одного!», – завершив свою промову ректор.

Наостанок зібрання присутні запалили свічки пам’яті та вшанували хвилиною мовчання усіх Героїв, які полягли за Україну від початку Революції Гідності й донині внаслідок російсько-української війни.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: СЕРГІЙ КОВАЛЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту