Держзамовлення й гранти, зменшення кількості заяв в виші й нові порогові бали НМТ та видатки на освіту: дайджест освітніх новин станом на нині

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Держзамовлення й гранти, зменшення кількості заяв в виші й нові порогові бали НМТ та видатки на освіту: дайджест освітніх новин станом на нині

Держзамовлення й гранти, підвищення порогових балів НМТ і збільшення видатків на освіту – до вашої уваги дайджест освітніх новин станом на нині підготовлений пресслужбою Університету Григорія Сковороди в Переяславі за матеріалами сайту «Освіта.ua».

Державне замовлення у закладах вищої освіти буде зведено до мінімуму з метою протидії структурному безробіттю. Натомість в українців з’явиться можливість отримати грант для здобуття бажаної професії.

За словами першої віцепрем’єр-міністерки – міністерки економіки Юлія Свириденко, таке рішення має вирішити кадровий дефіцит в країні, коли безробітних багато, ринок праці потребує інших фахівців. Реформу заплановано провести у 2024 році.

«У 2024 році Міністерство економіки планує реформувати підходи до державного замовлення, що допоможе протидіяти структурному безробіттю. Це такий вид кадрового дефіциту, коли безробітних багато, але в той самий час ринок праці потребує зовсім інших фахівців. Щоб розв’язати цю проблему, держзамовлення у вищих навчальних закладах буде зведено до мінімуму. Натомість в українців з’явиться можливість отримати грант та отримати бажану професію», – сказала Свириденко.

Кабінет Міністрів України погодив законопроєкт, який передбачає запровадження моделі державних грантів у сфері вищої освіти.

Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, документ передбачає зміни підходів у фінансуванні здобуття вищої освіти, які мають на меті охопити державною підтримкою якнайбільше студентів.

В уряді очікують, що модель державних грантів дозволить повністю або частково покрити витрати на навчання більшості здобувачів вищої освіти.

«Зараз 60% студентів навчається на контракті. Наша мета – щоб навпаки, понад 60% студентів отримували різні види державної підтримки», – наголосив прем’єр-міністр.

Також він зазначив, що розроблений законопроєкт передбачає, що в майбутньому студенти зможуть навчатись за рахунок держзамовлення, державних грантів, пільгових кредитів, а також на контрактній формі навчання.

Грант частково покриватиме витрати на навчання. Заклад освіти і освітню програму студент обиратиме за своїми вподобаннями.

«Мета такої системи – максимальна свобода вибору. Адже молода людина вступатиме в той навчальний заклад, куди хоче, а не де є бюджетні місця. У такому випадку шанси, що по закінченні він або вона працюватимуть за фахом – значно вищі, ніж за нинішніх умов», – підкреслила міністр економіки.

Також відомо, що розмір державного гранту на здобуття вищої освіти залежатиме від результатів вступника, отриманих під час національного мультипредметного тесту, та вибору спеціальності. Зокрема, грантове фінансування передбачатиме повне або часткове покриття вартості навчання.

При цьому на повне відшкодування вартості навчання зможуть розраховувати студенти, які матимуть найкращі результати ЗНО/НМТ та вибиратимуть спеціальності, які першочергово потребує держава.

Також повне покриття вартості навчання передбачається в разі належності студента до вразливої категорії, тобто йдеться про пільгове отримання місць державного або регіонального замовлення.

Часткове покриття вартості навчання зможуть мати студенти, які отримають високі або середні результати ЗНО/НМТ. Планується, що сума часткового покриття становитиме від 15 тисяч гривень на рік.

Міністерство освіти і науки планує зменшити загальну кількість заяв, які матимуть право подавати вступники до закладів вищої освіти у 2024 році, з 20 до 15.

Відповідну норму містить проєкт Порядку прийому на навчання до закладів вищої освіти, який нещодавно оприлюднили для громадського обговорення.

Зокрема, у попередні роки вступники мали право подавати до 20 заяв на вступ, з них 5 – на бюджетну форму навчання та 15 – на навчання за контрактом.

Кількість заяв на бюджет планують залишити незмінною, тобто вступники матимуть право подати до 5 заяв на бюджет, надавши кожній заяві пріоритетність від 1 до 5.

При цьому заява на ту спеціальність і до того вишу, де вступник хоче навчатись найбільше, повинна мати пріоритет 1, а найменш бажаному варіанту, відповідно, має бути присвоєний 5-й пріоритет.

Водночас вступник матиме право подати до 10 заяв на контракт, таким заявам пріоритетності не надаються.

Міністерство освіти і науки планує підвищити порогові бали з усіх предметів національного мультитесту для вступників до закладів вищої освіти, які складатимуть НМТ у 2024 році.

Про це свідчить Додаток 5 до проєкту Порядку прийому до закладів вищої освіти, оприлюдненого для громадського обговорення. Зокрема, планується на 1 тестовий бал підвищити порогові бали з математики, фізики та іноземної мови.

Приміром, щоб отримати у 2024 році право брати участь у конкурсному відборі до закладів вищої освіти, вступник має набрати з цих предметів 5 тестових балів, а не 4, як було у 2023 році. З інших предметів планується підняти порогові бали на 2 тестових бали.

Так, для участі у вступній кампанії учасникам НМТ потрібно буде набрати 7 тестових балів з української мови та біології, 8 тестових балів – з історії України та 6 тестових балів з хімії.

Щодо нововведених цьогоріч предметів НМТ, то з української літератури і географії пороговий бал планується встановити на рівні 7 тестових балів.

У 2024 році видатки державного бюджету на освіту становитимуть більш ніж 170 млрд грн.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль за підсумками засідання Кабінету Міністрів України. За його словами, показники фінансування зростуть на понад 20 млрд грн порівняно з минулим роком.

Серед основних статей видатків – виплати українським освітянам, які будуть підвищені на 21%. Також планується виділити кошти у розмірі 2,5 млрд грн на облаштування укриттів.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту