«Під знаком Григорія Сковороди: зоряний час української культури»: делегація УГСП завітала у нескорений Харків та долучилася до IX щорічної міжнародної конференції в день 301-річчя видатного філософа

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Під знаком Григорія Сковороди: зоряний час української культури»: делегація УГСП завітала у нескорений Харків та долучилася до IX щорічної міжнародної конференції в день 301-річчя видатного філософа

З нагоди 301-ї річниці від дня народження видатного філософа, патрона нашого університету Григорія Сковороди, 3 грудня делегація Університету Григорія Сковороди в Переяславі на чолі з ректором Віталієм Коцуром й засновник благодійного фонду «Рідна країна», політик, громадський діяч Микола Томенко завітали до Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди для участі у IX щорічній міжнародній науково-практичній конференції «Під знаком Григорія Сковороди: зоряний час української культури». Поділилися враженнями з пресслужбою університету.

У перший день перебування делегації у Харкові організатори конференції ознайомили гостей з історією міста та провели екскурсію історичною його частиною, зануривши відвідувачів у культурні нашарування та воєнні реалії незламного Харкова. Учасники заходу побували й на території Харківського Покровського монастиря, де у ХVIII столітті була розміщена будівля Харківського колегіуму, у якому викладав і Григорій Сковорода, а зараз на місці будівлі якого встановлено пам’ятний знак. Вшанували делегати філософа і покладанням квітів до пам’ятника Григорію Сковороді у Покровському сквері.

Наступного дня, 4 грудня 2023 року, у Харківському національному педагогічному університеті імені Г.С.Сковороди відбулася IX щорічна Міжнародна науково-практична конференція «Під знаком Григорія Сковороди: зоряний час української культури», співорганізатором якої був і Університет Григорія Сковороди в Переяславі.

У ході конференції говорили на наступні теми: війна і мир у творчій спадщині Сковороди;  сучасні наративи війни та миру та їх медійні аналоги; морально-етичні стовпи незламності; консолідація нації у часи війни: політичне та педагогічне завдання; діти і війна: знищене і відновлене дитинство.

Перше пленарне засідання традиційно відкрив ректор Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, професор Юрій Бойчук. Він привітав делегацію науковців з Переяслава, наголосивши на плідній співпраці університетів, що носять ім’я Григорія Сковороди, на засадах договору про співпрацю та академічну мобільність, однією із сторін якої є вивчення та популяризація творчої спадщини Григорія Сковороди.

За багаторічну співпрацю, інтелектуальну підтримку у вирішенні проблем, з якими стикається вища школа в умовах сьогодення ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур відзначив орденом Сковороди ректора університету Юрія Бойчука та проректорку з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Світлану Бережну.

Як завжди жвавою, актуальною та змістовною була доповідь політика, громадського діяча, ініціатора просвітницької акції «Твій Шевченко» та засновника благодійного фонду «Рідна країна» Миколи Томенка на тему «Українізація, дерусифікація і деколонізація освітнього процесу: історичний досвід та реалії воєнного стану». О0собливу увагу доповідач зосередив на проблемі топоніміки, перейменування вулиць, встановлення пам’ятників культурним діячам та історичним постатям. Гостро і актуально була висвітлена проблема повернення національних героїв в освітній процес і лагідної українізації. Також політик презентував подарунки перинатальному центру в Харкові для новонароджених у День Святого Миколая.

Професорка кафедри української літератури та журналістики імені професора Леоніда Ушкалова Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди  Наталія Левченко зворушливо виступила із доповіддю на тему «Біблія очима Г.С. Сковороди». Далі виступили професор кафедри філософії та суспільних наук Харківського національного медичного університету Володимир Абашнік із темою «Український патріот Петро Кеппен та Григорія Сковорода», присвятивши свою доповідь науковцям іноземцям, що першими відкрили світу ім’я Сковороди як філософа, поета, і наголосив, що саме Харків став центром письмового сковородинознавства.

Як завжди актуально й неперевершено розповідала про те, як розуміти, потрактувати і розкодувати філософський заповіт Григорія Сковороди «пізнай себе» професорка, завідувачка кафедри філософії Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди, член-кореспондент НАПН України Марія Култаєва.  Підкреслила, що Григорій Сковорода – це провайдер між культурним полем України та Європою.

Кандидат філософських наук, доцент, доцент кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І. П. Стогнія, керівниця Центру Сковородинознавства в Університет Григорія Сковороди в Переяславі Наталія Юхименко виступила із темою «Особистісне становлення Григорія Сковороди: дух незламності і свободи (на матеріалі збірки «Сад божественных пѣсней»)», розповівши про перебування Григорія Сковороди у Переяславі й на Переяславщині, зосередившись на особливостях його особистісних трансформацій у цей період.

На завершення першого пленарного засідання харків’янами було презентовано  друге виправлене і доповнене видання біобібліографічного покажчика «Григорій Сковорода: філософія життя і творчості «українського Сократа», укладеного співробітниками довідково-бібліографічного відділу Наукової бібліотеки Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди. Ще відбувся традиційний обмін подарунками від творчих колективів університетів. Марія Култаєва презентувала колегам на добру пам’ять та подальшу плідну співпрацю нещодавно видану монографію «Просвітницька мобільність і романтичне прискорення: Г. Сковорода та М. Гоголь (філософсько-освітні та культурно-антропологічні розвідки)», написану у співавторстві із директоркою Інституту Григорія Сковороди у Харківському національному педагогічному університеті, професором, доктором філософських наук, професором кафедри філософії Наталією Радіоновою.

 

Інформацію надано Центром Сковородинознавства УГСП

Перейти до вмісту