«Домашнє насильство – це не лише про завдані побої»: сковородинівці зустрілися із представниками патрульної поліції Київщини

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Домашнє насильство – це не лише про завдані побої»: сковородинівці зустрілися із представниками патрульної поліції Київщини

У понеділок, 4 грудня 2023 року, у залі інформаційних ресурсів «Чумацький шлях» за співініціативи Наукового товариства університету та Відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбулась надважлива зустріч із поліцейськими відділу звʼязків з громадськістю патрульної поліції Київської області Євгенією Іванченко та Олександром Горошко. Говорили на тему «Запобігання та протидія домашньому насильству».

У ході зустрічі поліцейські висвітлили різні аспекти домашнього насильства, звертаючи увагу на те, що це не обмежується лише фізичними пошкодженнями, охоплюючи найрізноманітніші форми насильницької поведінки.

«Домашнє насильство – це не лише про завдані побої. Насправді ж воно включає десятки форм насильницької поведінки. Втім у жодному з випадків воно не є внутрішньосімейною справою чи особливостями родинного спілкування. Це протиправні дії, яким немає виправдання та про які не можна мовчати», підкреслила Євгенія Іванченко.

Учасники зустрічі обговорювали причини та прояви домашнього насильства, а також аналізували стереотипи, пов’язані із цією проблемою. Поліцейські наголосили на важливості психологічного виховання дітей, яке визначає їхнє майбутнє ставлення до власних партнерів.

«Якщо батьки сварилися і не поважали один одного, то у дітей потім буде таке ж ставлення до своїх партнерів. Якщо дитину принижували та били, то дуже ймовірно, що і вона в дорослому житті робитиме так зі своєю половинкою або своїми дітьми. Якщо дитину дуже контролювали та наказували їй робити лише так, як хочуть батьки, не пояснюючи чому потрібно зробити саме так, а не інакше, то у дорослому віці така дитина теж стане авторитарною і буде наказувати іншим. Саме тому батькам варто задуматися над тим, як виховувати дітей правильно, а не ростити агресорів», – наголосили поліцейські.

Завершуючи зустріч, Євгенія Іванченко висловила підтримку тим, хто стикається з домашнім насильством, закликавши не мовчати про це і активно допомагати тим, хто потребує підтримки.

«Ми обговорюємо це, оскільки такі ситуації можуть траплятися серед ваших знайомих, друзів чи родичів. Важливо надати  консультацію та допомогу, щоб показати, що ці люди не залишаються наодинці, і цей цикл можна припинити».

У світлі важливості обговорення проблеми домашнього насильства та висловлення підтримки тим, хто стикається з цією проблемою, залишається тільки одне: діяти разом. Історії та статистика свідчать про те, що тиша не є варіантом. Кожен із нас може зробити внесок, будучи обачливими, слухаючи і підтримуючи тих, хто потребує допомоги.

Інформаційні заходи та освіта грають ключову роль у формуванні свідомого підходу до домашнього насильства. Кожен може стати частиною змін, які призведуть до створення безпечного, підтримуючого середовища для всіх.

Ця зустріч та обговорення є лише початком спільної дії. Важливо продовжувати розмову, надавати допомогу та працювати над усуненням причин домашнього насильства. Спрямовані спільні зусилля можуть привести до суттєвих змін в усвідомленні та підході до цієї проблеми, роблячи наше суспільство безпечнішим для всіх його членів.

АВТОР: СВІТЛАНА ГРЕСЬКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: СЕРГІЙ КОВАЛЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту