Сковородинівці зібралися з нагоди Дня Гідності і Свободи: згадали Героїв, запалили свічки пам’яті, виконали Гімн

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Сковородинівці зібралися з нагоди Дня Гідності і Свободи: згадали Героїв, запалили свічки пам’яті, виконали Гімн

У вівторок, 21 листопада 2023 року, у головному корпусі Університету Григорія Сковороди в Переяславі вкотре вшанували День Гідності та Свободи. У холі головного корпусу університету зібралося сковородинівське товариство викладачів, співробітників, здобувачів та керівництва університету.

На початку зібрання ведучий, керівник соціально-гуманітарного відділу університету Андрій Іващенко наголосив на важливості пам’яті та підкреслив, що це зібрання є традиційним актом поваги й вшанування тих, хто боровся за українську волю.

«Уже вкотре ми з вами зустрічаємося з однією єдиною метою – вшанувати тих, хто боровся за нашу волю та незалежність. Наша нація пройшла великий відрізок часу під владою різних завойовників, і тепер ми пам’ятаємо та шануємо тих, хто встояв за наш європейський вибір», зазначив ведучий.

Історія нашого народу була переплетена з періодами владарювання різних завойовників, а відтак модератор висловив переконання у необхідності згадувати минуле, адже це є важливою складовою національної свідомості.

«Великий відрізок часу історії нашого народу припадав на період влади різних завойовників і загарбників, які тримали нас у своїх лещатах. Російська імперія та Радянський Союз руйнували квіт нації – тих, хто відстоював активну громадянську позицію», –  заявив він, підкреслюючи, що після революційних подій 1991 року нація знову й знову ставала свідком важливих випробувань.

Неабияк важливою в історії України стали Помаранчева революція 2004 року та Революція Гідності на порубіжжі 2013-2014 років. Вони, на думку модератора, були запалом для студентів, які вийшли на мирні протести, відзначаючи активну позицію та прагнення до вступу в європейську спільноту. Проте відсутність бажання влади й бажання російської федерації утримувати Україну в покорі призвели до трагічних подій під час Революції Гідності.

Ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур, як учасник обох революцій, у своєму виступі говорив про сучасний стан свободи та незалежності.

«Якщо ми не будемо відстоювати свої права, ми ризикуємо втратити свободу на десятиліття. Пам’ятаймо про Помаранчеву революцію та Революцію гідності. Кожен студент повинен знати свою історію, бо від неї залежить наше майбутнє», – закликав ректор.

Відзначивши той факт, що українці завжди визначали свою долю та боролися за свободу, Віталій Вікторович висловив вдячність студентам та випускникам університету за їхню активну участь в громадських справах та допомогу національним силам. «Будьмо нескореними, пам’ятаймо Героїв, цінуймо одне одного. Слава Україні!», – підсумував.

Наприкінці зібрання присутні вшанувати пам’ять загиблих хвилиною мовчання, запаливши свічки та об’єднавшись у спільному виконанні Державного Гімну України.

Сьогодні ми не лише вшановуємо минуле, ми обіцяємо продовжити свою боротьбу за вільну Україну. Гідність і свобода – це не лише слова, а цінності, які потребують невпинного захисту та боротьби.

АВТОР: СВІТЛАНА ГРЕСЬКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту