«Громадянське суспільство в умовах повномасштабної війни. Кожен важливий!»: у п’ятницю до УГСП завітає важкопоранений ветеран ЗСУ Олег Симороз

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Анонси > «Громадянське суспільство в умовах повномасштабної війни. Кожен важливий!»: у п’ятницю до УГСП завітає важкопоранений ветеран ЗСУ Олег Симороз

Подій у рамках проєкту «Відкритий університет» забагато не буває. У п’ятницю, 10 листопада 2023 року об 11:00 у атмосферній авдиторії «Innovation Training & Tech Transfer Center» (корпус №1, 114 аудиторія) відбудеться зустріч із публіцистом, громадсько-політичним діячем, викривачем корупції, учасником російсько-української війни, важкопораненим ветераном Збройних Сил України Олегом Симорозом. Тема розмови – «Громадянське суспільство в умовах повномасштабної війни. Кожен важливий!»

Симороз – правозахисник та активіст, борець із незаконними забудовами в столиці – яскравий представник пасіонарної української молоді. Він був координатором руху захисників столичної Микільської Слобідки, Каштанового та Кирилівського гаю. Разом із іншими активістами перешкоджав забудовувати історичний ареал Реп’яхів Яр у Києві, виступав проти знищення 176 гектарів дикої природи – Екопарку Осокорки. У 2021 році на Симороза, навіть, скоїли через це замах – активіста побили невідомі.

24 лютого 2022 року Олег Симороз вже стояв у черзі добровольців до військкомату (там він, до речі, випадково зустрівся зі своїм татом, який теж прийшов записуватися до лав оборонців Києва. Згодом батько та син ще й служитимуть разом в одному підрозділі).

«Як би це пафосно не звучало, каже Олег, – але втратити державу, не вберегти своє місто – це лякало мене більше, аніж ймовірна смерть чи втрата кінцівок. Я добре знав, на що йду і чим ризикую. Яка перспектива жити в окупованому Києві, де ти не можеш захистити свою родину, свою кохану? Для чого тоді жити? Який сенс у такому житті?»

Під час оборони Києва Олег воював у складі 112-ї бригади тероборони ЗСУ на найважчому напрямі – Ірпінському. Брав участь у гарячих боях на Донеччині. І вже там, підірвавшись на ворожій міні, отримав надскладні поранення. Втратив обидві ноги, але не силу духу.

Наразі Олег Симороз проходить реабілітацію, планує й надалі брати участь у громадському житті міста та країни. Своїм досвідом, баченням та прикладом надихатиме, у ході зустрічі й сковородинівців.

«Я лише втратив ноги, а не мету в житті, – посміхаючись, каже Олег. А отже, боротьба триває!»

Незмінними організаторами зустрічі стануть Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю й Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених Університету Григорія Сковороди в Переяславі.  У 2023 році проведення цього проєкту є можливим ще й завдяки програмі «Мріємо та діємо», що впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту