УГСП традиційно долучиться до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності – цьогоріч він пройде 27 жовтня (оновлено)

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Анонси > УГСП традиційно долучиться до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності – цьогоріч він пройде 27 жовтня (оновлено)

День української писемності та мови – це свято розвитку державної мови, яке, донедавна, традиційно відзначалося в Україні 9 листопада на честь Преподобного Нестора-Літописця, наступника Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності. Проте, з 2023 року відповідно до трансформацій релігійного календаря і відповідних змін в українському законодавстві, це свято буде відзначатися дещо раніше – 27 жовтня.

Незмінною традицією пошанування української писемності та мови є традиційний Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який був започаткований командою Українського радіо у 2000 році задля єднання навколо мови. Відтоді він проводиться щороку і вже став найбільшим україномовним флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу.

Як і в останні роки, з ініціативи Наукового товариства університету та Відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю, усі сковородинівці також можуть долучитись до написання диктанту у п’ятницю, 27 жовтня  об 11:00 в конференц-залі Василя Сухомлинського Університету Григорія Сковороди в Переяславі або дистанційно Microsoft Teams.

Відомо, що у 2023 році, текст для диктанту був створений поетесою, перекладачкою та лауреаткою Шевченківської премії Катериною Калитко, а читати його буде актор і театральний режисер Олексій Гнатковський, відомий своєю роллю у популярному українському фільмі «Довбуш». Зазначається, що до методичної роботи над текстом долучали мовознавцю та докторку філологічних наук Ларису Масенко.

Якщо цього дня ви не будете на території кампусу і не зможете писати диктант разом з усією сковородинівською родиною, то пам’ятайте, що він звучатиме по всій країні на хвилях Українського радіо та радіо «Культура», наживо транслюватиметься в ефірі телеканалу «Суспільне Культура», на ютуб-каналі Українського радіо і на фейсбук-сторінках Суспільного.

Зголошуйтесь до участі, пишіть диктант у нашому колі! Головне не лише уникнути помилок у письмі, але й об’єднатися навколо нашої рідної мови та традицій УГСП.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту