Науковці УГСП на чолі з ректором Віталієм Коцуром долучилися до заходів з нагоди 100-річчя від дня народження Михайла Сікорського

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Науковці УГСП на чолі з ректором Віталієм Коцуром долучилися до заходів з нагоди 100-річчя від дня народження Михайла Сікорського

Сьогодні, 13 жовтня 2023 року, виповнюється рівно 100 років від дня народження видатного діяча культури України, музейника і пам’яткоохоронця, першого директора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», Героя України Михайла Івановича Сікорського.

Протягом дня у місті, за ініціативи музейників та міської влади відбулася низка заходів – відкриття пам’ятного знаку у Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, спільне відкрите засідання Вченої ради та Науково-методичної ради НІЕЗ «Переяслав» у ході якого відбулася презентація історико-біографічного видання «Михайло Сікорський: вшанування творця переяславських музеїв» та багато іншого. Врешті на території поблизу Просвітницького центру по вулиці Тараса Шевченка, навпроти Музею Заповіту Т.Г. Шевченка НІЕЗ «Переяслав» відкрили довгоочікуваний пам’ятник Михайлу Івановичу.

До усіх перелічених заходів долучилися активно долучилися науковці та представники Університету Григорія Сковороди в Переяславі, зокрема ректор Віталій Коцур. Події фіксувала й пресслужба нашого закладу.

Відкриття пам’ятного знаку. По 11:00 100-річчя Сікорського почали відзначати на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини НІЕЗ «Переяслав» – тут, за співініціативи НІЕЗ «Переяслав» та Фонду Миколи Томенка «Рідна країна», відкрили пам’ятний знак Герою України, фундатору музею просто неба та інших переяславських музеїв Михайлу Сікорському. Його спорудження профінансували музейники, безпосередньо Микола Томенко та інші залучені меценати.

Встановили пам’ятний знак біля так званих «верхніх» воріт – центрального входу до Музею просто неба. Створивши скансен, до слова, перший в Україні, Сікорський назавжди став легендою українського і світового музейництва. Тепер кожен відвідувач цього неповторного місця одразу згадуватиме його великого подвижника.

– Під час вшанування Михайла Івановича, ми з колективом заповідника подумали, що кожному, хто заходить на територію музею, хотілося б розповісти, хто був його засновником– сказав Микола Томенко, – Якби я був екскурсоводом, я б так і зробив: у першу чергу показував карту музею та ідеолога. Тому вирішили встановити пам’ятний знак саме тут, біля входу. Я завжди скрізь позиціонував Переяслав як місто Мазепи, Сковороди і Шевченка. Сьогодні той день, коли ми можемо додати у цей ряд четверте прізвище – Сікорський.

Автори пам’ятного знаку – відомі в Україні та Європі скульптори,  члени Національної спілки художників і Королівської британської спілки скульпторів Олесь Сидорук і Борис Крилов. Право відкрити пам’ятний знак надали працівникам заповідника Наталії Заїці та Олександру Братчику. Як розповів у кулуарах Томенко, для його створення використали зелений і білосніжний мармур який досить чітко передав риси Михайла Івановича.

«За словами Михайла Грушевського, у трикутнику Київ-Чернігів-Переяслав сформувалася українська народність. Можна сказати, що в трикутнику університет-музей-міська влада твориться життєдіяльність Переяслава. Університет повсякчас співпрацює із заповідником: спільні проєкти, конференції, творчі та культурні заходи дають нам можливість розвиватися разом. Такого роду заповідники є показником того, що країна має державність. Ми не уявляємо, наскільки важливим для держави є місто, у якому ми живемо»– сказав під час виступу у ході відкриття пам’ятного знаку ректор Віталій Коцур. Ведучий заходу, працівник університету Олександр Молоткін, надаючи йому слово, влучно підкреслив те, що Сікорський ніколи не був байдужий до розвитку освітньої сфери. З-поміж інших на відкритті були присутні й представники кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій Університету Григорія Сковороди в Переяславі, численні музейники які, свого часу, були працівниками або, бодай, є випускниками нашої альма-матер, поважні друзі нашого закладу.

Презентації та виставки. По опівдні вищеперелічених сковородинівців, музейників всіх поколінь, інтелектуалів міста та поважних гостей згуртувало спільне відкрите засідання Вченої ради та Науково-методичної ради НІЕЗ «Переяслав» у адміністративному приміщенні Заповідника по вул. Тараса Шевченка, 6. Вшанувавши хвилиною мовчання захисників та мирних жертв що полягли в горнилі російсько-української війни, поклавши квіти до могили Михайла Івановича, з вітальними словами та грунтовними промовами до присутніх звернулися – генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич; політик та громадський діяч Микола Томенко; політик та громадський діяч, народний депутат Верховної Ради України І, ІІ, III, IV та VI скликань, борець за незалежність України у XX сторіччі й член партії В’ячеслава Чорновола «Народний рух України» Іван Заєць; ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур; проректор з гуманітарно-виховних питань Черкаського державного технологічного університету Валентин Лазуренко, професор кафедри етнології та краєзнавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка Анатолій Коцур; перший заcтупник генерального директора Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Борис Глазунов; колега Михайла Івановича, яка працювала завідуючою фондами заповідника Лариса Годліна та інші. Понад годину промовці ділилися спогадами про Сікорського, оцінювали його вагомий внесок в українську культуру та музейну справу, наголошували на непересічності цієї постаті, її важливості як для Переяслава так і всієї нашої України. Принагідно даті Департамент культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України надіслав лист, текст якого зачитали на заході. Згодом світ побачить окремий матеріал про цей вагомий і пам’ятний захід.

Принагідно до 100-річчя Сікорського у приміщенні експонується дві виставки – «Ювілейний калейдоскоп. До 100-річчя Героя України Михайла Сікорського» яка вміщує світлини та листування Михайла Івановича й «Книга в житті Михайла Сікорського» яка увібрала в себе десятки книг із архівів особистої бібліотеки ювіляра з дарчими підписами Михайлові Івановичу від вдячних письменників, істориків, науковців з якими був знайомий або, свого часу, мав зустрічі зодчий переяславських музеїв.

Тут же відбулася презентація історико-біографічного видання «Михайло Сікорський: вшанування творця переяславських музеїв» – наукового дослідження яке репрезентує привітання (вітальні листівки, телеграми, грамоти та інші документи), адресовані Михайлу Сікорському з нагоди його ювілеїв та інших святкових дат (1973-2010 рр.), а також заходи із вшанування його пам’яті. Як розповіли серед іншого, в рамках презентації видання, його автори-упорядники – старший науковий співробітник НІЕЗ «Переяслав» Тетяна Грудевич; кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Заповідника Олена Жам й кандидат історичних наук, учений секретар НІЕЗ «Переяслав», автор макету й дизайну видання Ігор Гайдаєнко, при підготовці книги використали документи які є частиною фондового зібрання Заповідника та приватних колекцій – матеріали датовано 1973-2023 рр.

«Готуючи цю працю науковці НІЕЗ «Переяслав» мали на меті висвітлити аспекти, пов’язані з вшануванням людини-легенди, увічнити його внесок у створення комплексу переяславських музеїв, знаних в Україні та за її межами», – підкреслили промовці, кожен з яких поділився своїми спогадами про Михайла Івановича, роботу над виданням та іншими важливими речами, які зважили за необхідне сказати у цей день.

Книгу адресовану науковцям, музеєзнавцям, краєзнавцям, викладачам та студентам подарували бібліотеці Університету Григорія Сковороди в Переяславі – з наступного тижня з нею можна буде детальніше познайомитися там.

Відкриття пам’ятника Михайлу Сікорському. О 14:00 у Переяславі з нагоди 100-річчя Михайла Івановича Сікорського було урочисто відкрито встановлений  поблизу Просвітницького центру по вулиці Тараса Шевченка, навпроти Музею Заповіту Т.Г. Шевченка НІЕЗ «Переяслав» пам’ятник Михайлу Сікорському.  Кошти на його виготовлення та встановлення спочатку збирали за допомогою добровільних внесків мешканців Переяславської громади. Згодом, у зв’язку з повномасштабною агресією росії, вирішили перенаправити на потреби Збройних Сил України. Направду тривалий час реалізація запланованого проекту була «на паузі», а буквально незадовго до знаменної дати стало відомо, що пам’ятнику Герою України таки бути. Роботи з встановлення профінансували небайдужі меценати, яким подякували у цей день і обіцяють подякувати додатковою публікацією в медіа.

Безпосередньо у ході відкриття пам’ятника до присутніх звернулися міський голова Вячеслав Саулко, голова Бориспільської РВА Руслан Дяченко, генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич, ректор Університету Григорія Сковороди у Переяславі Віталій Коцур, колишній мер Переяслава Іван Якименко, державний діяч Владлен Ковтун, краєзнавець Микола Богатир та інші. Переважно у їх виступах йшлося про те, що Михайло Іванович своєю працею зробив вагомий внесок у сучасний вигляд Переяслава і його статус – місто-музей. Згадали й здобутки українських пращурів, які також були дотичними до його розбудови – Володимира Мономаха, Богдана Хмельницького, Івана Мазепу, Тараса Шевченка та інших.

«Ми пишаємось тим, що серед плеяди цих зірок є славетний Михайло Іванович Сікорський. Його праця, яку він залишив для Переяслава, для України має значення світового рівня. Ми завжди повинні пам’ятати і пишатись цим. Сікорський жив Переяславом, жив музеями», – зазначив міський голова Вячеслав Саулко додавши, що пам’ятник встановлено навпроти місця роботи Михайла Івановича. Тепер він буде «сидіти й зустрічати гостей з усієї України й запрошувати відвідати його музеї».

Принагідно мер подякував усім, хто долучився до реалізації цього проекту та зауважив, що наразі, з об’єктивних причин, проєкт завершений не до кінця.

«Головне, щоб ми пам’ятали про цю велику людину. Я пишаюсь ним і дякую за його працю, за те, що він зробив для майбутніх поколінь», – підкреслив голова Переяславської громади після чого спільно з Русланом Дяченком та Іваном Якименком урочисто відкрив такий довгоочікуваний пам’ятник Михайлу Сікорському.

У своєму виступі голова Бориспільської районного військової адміністрації Руслан Дяченко підкреслив важливість вшанування пам’яті основоположника переяславських музеїв й підкреслив, що міська влада знайшла можливість реалізувати проект без залучення бюджетних коштів. Натомість почесний житель Переяславської громади, колишній міський голова Переяслава (2006-2010 років), голова ГО «Відродження Переяслава» Іван Якименко нагадав, що питання будівництва пам’ятника Михайлу Сікорському було закладено ще у день його поховання. За його словами, ще у 2013 році відбувся перший збір коштів. Тоді вдалось зібрати невелику суму – 16 тисяч гривень, а з початком російської агресії цей процес зупинили. Згодом, зі слів Якименка, у 2018 році інша каденція міської влади також ініціювала це питання й оголосила про збір коштів. Однак й тоді це не вдалось реалізувати. Останній раз його громадська організація звернулась до міської влади у 2021 році, аби зібрати частину коштів через відділ капітального будівництва та ЖКГ і таки завершити роботу.

Якименко зауважив, що на заході мав бути присутнім ще й Степан Куций. Це почесний житель Переяславської громади, скульптор, який займався виготовленням пам’ятника Михайлу Івановичу Сікорському. «Він два роки у глині робив цю скульптуру. Ми затвердили. Знайшли підприємство, яке погодилось реалізувати відлиття пам’ятника», – поділився перипетіями процесу Іван Петрович зазначивши, що Сікорський був простою людиною, доступною й, за його словами, кожен міг поспілкуватись з батьком переяславських музеїв. Водночас колишній мер Переяслава подякував усім, хто долучився до створення пам’ятника.

«Цей куточок буде радувати і туристів, і жителів міста. І ті, хто з квітами буде приходити до Тараса Шевченка – перейде дорогу й вшанує пам’ять музейника, видатного земляка, Героя України Михайла Сікорського», – резюмував Якименко.

Ректор Університету Григорія Сковороди у Переяславі Віталій Коцур також долучився до урочистостей й, виголошуючи слово на відкритті, зазначив, що під час радянської тоталітарної доби було досить складно зберігати пам’ятки української історії та культури. Він розповів, що в університеті, навчаючи студентів ставлять у приклад найкращих. Одним з таких, за словами Віталія Вікторовича, був Сікорський.

«У відкритті пам’ятника є й виховний момент. Кожна молода людина повинна знати хто такий Михайло Іванович Сікорський і що саме він відстоював. Саме тут (у Переяславі – прим.авт.) історія фіксує початки нашої державності і саме тут вони продовжуються… Щиро вдячний усім організаторам й тим, хто долучився до створення пам’ятника для увіковічнення пам’яті Михайла Сікорського», – зазначив ректор й закликав наслідувати прикладу Героя України.

Нагадаємо, що у наступну середу цикл заходів до 100-річчя від дня народження творця переяславських музеїв продовжить XІІ Всеукраїнський історико-культурологічний форум «Сікорські читання». Програму заходів які відбудуться у цей день можна знайти тут.

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту