Керівництво УГСП долучилося до засідання Громадської організації «Спілка ректорів закладів вищої освіти України»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Керівництво УГСП долучилося до засідання Громадської організації «Спілка ректорів закладів вищої освіти України»

У вівторок, 26 вересня 2023 року, об  12:00 в Київському  національному  університеті імені Тараса Шевченка відбулось засідання Громадської організації «Спілка ректорів закладів вищої освіти України»  на якому був присутній  ректор університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур та мали змогу приєднатися онлайн проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник та проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Василь Дудар.

Перше питання, яке було розглянуте  «Про завершення вступної кампанії 2023 року», представником якого був Олег  Шаров. Він доповів, що  вступ проходить без суттєвих проблем чи порушень,  окремо подякував за організацію роботи всім керівників закладів вищої освіти. Також, в обговоренні взяв участь народний депутат України Кириленко Іван,  акцентувавши увагу присутніх на оцінку ситуації з зареєстрованими законопроєктами щодо скасування звільнення від мобілізації окремих категорій здобувачів вищої освіти. У свою чергу  це викликало жваву дискусію. Документи  будуть доопрацьовуватися, щоб зберегти конституційні права вступників та водночас забезпечити виконання обов’язків громадянина.

Другим на розгляд був проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку галузей і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти».  Представник Спілки ректорів України, ректор КНУ імені Тараса Григоровича Шевченка Володимир Бугров в цілому виступив за підтримку пропонованого законопроекту,  але звернув увагу присутніх на певній дискусійності та доцільності укрупнення галузей та спеціальностей, а також втрати окремих спеціальностей чи рівнів відповідно до пропонованого переліку.  Було висловлено думку, що кінцева мета таких радикальних змін  потребує додаткового аналізу і вивчення, адже  надвелика ціна за представлену  гармонізацію із міжнародними стандартами. Також,  була запропонована  пропозиція крім громадського обговорення  долучити до консультації фахові групи спеціалістів. Від Міністерства освіти України доповідав   освітній і громадський діяч, заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький. Доповідач зазначим, що МОН отримало понад 1500 звернень щодо проєкту переліку галузей знань та спеціальностей, проте європейські зобов’язання вимагають гармонізації переліку з МСКО. Принциповою є позиція МОН щодо скорочення галузей знань з 28 до 10 + 1 військові науки (є специфічною для України). Також заступник Міністра зосередив увагу присутніх на тому факті, що більшість з 110 СВО бакалаврського рівня приймалися у 2017-2018 роках і наразі є застарілими. Підсумувавши ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП), колишній Міністр освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко, проголосив проєкт рішення Спілки ректорів – даний проєкт взяти до відома, але продовжити консультації по даному питанню.

Представником Міністерства освіти і науки та Спілки  Ректорів України в проєкті «Про ініціативу Міністерства освіти і науки України щодо впорядкування наукової роботи в закладах вищої освіти України та відповідних змін стосовно педагогічного навантаження» був ректор Київського національного економічного університету Дмитро Лук’яненко.  Доповідач зазначив про необхідність проведення додаткового моделювання впливу пропонованих змін, складності порівнюваності критеріїв наукової роботи у різних ЗВО, проблемі можливої подвійної оплати наукової роботи. Участь в обговоренні питання  взяв  народний депутат Іван Кириленко, попросивши спілку ректорів надати конкретні  пропозиції по прийнятті чи неприйнятті даного закону. У свою чергу ректор Одеського державного екологічного університету Сергій  Степаненко  висловив думку, що цей законопроект не може бути прийнятий, адже в такому вигляді він  суперечить Закону «Про вищу освіту», а  втручання в академічну автономію по формуванню навчального навантаження зменшує права науково-педагогічних працівників (НПП). На підтримку законопроекту виступили Михайло Винницький та Олег Шаров, які зазначили що Міністерство освіти працює над послідовним зменшенням навантаження НПП, які займаються наукою.

Далі на розгляд був представлений проєкт Закону України «Щодо створення передумов для модернізації мережі закладів вищої освіти України». Доповідав представник від закладів, ректор Національного університету «Запорізька політехніка» Віктор Грешта, він зазначив на необхідності в збереженні існуючої структури фахових коледжів, адже вони можуть існувати як окремо так, і в структурі закладів вищої освіти. Представник МОН Михайло Винницький, виступив на захист законопроекту, повідомивши, що у контексті європейських прагнень України принциповими є 2 речі: у ЄС чітко розмежована вища освіта та професійна освіта; ніде у ЄС немає філій ЗВО чи відокремлених структурних підрозділів у межах країни.

В питанні «Про хід збору підписів за петицію до Президента України та підготовку законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України щодо унеможливлення вилучення земель у закладів освіти» заступник голови Спілки ректорів України, ректор НУБіП Ніколаєнко Станіслав доповів, що робота  по збору підписів активно проводиться та подякував ректорам за активну участь.

В передостанньому питанні «Про актуальні питання сфери кваліфікацій в Україні» голова Національного агентства кваліфікацій Юрій Баланюк розповів про системи професійних кваліфікацій, нагадав законодавчу базу та розкрив можливості присвоєння професійних кваліфікацій за освітніми програмами.

Крайнім на розгляд був проєкт «Центри сертифікації викладачів: інноваційні підходи до досконалості викладання» організатором якого є Львівський національний університет імені Івана Франка, а безпосередню участь взяв Університет Григорія Сковороди в Переяславі та ще 12 університетів з різних країн та областей. Його мета – сприяти модернізації систем вищої освіти в Україні шляхом запровадження в університетах центрів педагогічної майстерності для просування європейських освітніх інновацій.

Відрадно, що Спілка ректорів, представники Міністерства освіти і науки України, Національного агентства кваліфікацій знайшли час і можливість для обговорення таких важливих соціально-чутливих питань на подібних засіданнях, адже лише у спільній взаємодії можливо віднайти рішення складних освітянських проблем – ректор університету Віталій Коцур.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту