«Релігійний чинник соціокультурних розколів в українській історії»: у п’ятницю в УГСП відбудеться презентації нової спільної праці наукового тандему Віктора Коцура, Василя Балуха й Миколи Шкрібляка

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Анонси > «Релігійний чинник соціокультурних розколів в українській історії»: у п’ятницю в УГСП відбудеться презентації нової спільної праці наукового тандему Віктора Коцура, Василя Балуха й Миколи Шкрібляка

У п’ятницю, 23 червня 2023 року об 11:00 у конференц-залі імені Василя Сухомлинського Університету Григорія Сковороди в Переяславі відомий науковий тандем голови Вченої ради університету, академіка Віктора Коцура та першого проректора, професора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Василя Балуха й завідувач кафедри культурології, релігієзнавства та теології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Миколи Шкрібляка презентує свою нову спільну працю «Релігійний чинник соціокультурних розколів в українській історії». Її присвячено комплексному дослідженню соціокультурних розколів, детермінованих історичними, політичними та релігійно-церковними чинниками, які негативно вплинули на національний поступ і державотворчі процеси України, сформованої на християнських загальноєвропейських цінностях.

Планується, що зустріч гостей розпочнеться о 10:30 біля каплички Святих Кирила та Мефодія. Надалі учасники зібрання покладуть квіти до погруддя Григорія Сковороди, та презентують монографію. Попередньо до участі в заході запрошені представники вищого керівництва Помісної Церкви України, поважні науковці й музичні гості з Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського.

«Таке явище як соціокультурні (культурно-релігійні) розколи характерні упродовж усієї світової історії у різних державах та часових відрізках. Ми не ставимо собі за мету всебічно проаналізувати усі причини соціокультурних розколів, а зупинимося на тих, які дотичні до матеріалів, викладених у нашій монографії. Саме проблемі соціокультурних розколів і присвячено наше дослідження, метою якого є не необхідність доведення однотипності українського народу та його менталітету. Ми чітко  усвідомлюємо відмінності у стереотипах свідомості і менталітету окремих українських регіонів. Однак, це не є негативною стороною українського суспільства на відміну від тверджень ідеологів «русского міра» про єдність трьох братських народів. На нашу думку, розгляд факторів і фактів породження соціальних розколів та аналіз результатів їхнього впливу на розвиток українського суспільства є надзвичайно актуальним і злободенним», пишуть у передмові автори та додають, що у своїй монографії вони прагнули унаочнити низку соціокультурних розколів, спричинених конфліктами на релігійному ґрунті.

Принагідно академіки наголошують, що прагматизм і новизна роботи полягають передусім в обґрунтуванні консолідаційної національної релігійної та політичної моделі нашої національної ідентичності, в основу якої покладено ідею Бога і України, усвідомлення Його Промислу щодо українського народу, покликаного до виконання особливої історичної, ба, навіть, цивілізаційної місії.

Крім фактичного матеріалу, повідомляється, що у монографії вміщено термінологічний словник, географічні назви, перелік відомих історичних постатей, предметний, географічний та іменний покажчики, цілу низку ілюстрацій, які полегшують та унаочнюють сприйняття викладених фактів.

Автори щиро вдячні рецензентам монографії за слушні рекомендації, які допомогли структурувати матеріал та впорядкувати отримані висновки й додають, що презентація книги, як і саме видання, буде цікавою для студентів та викладачів університету, представників державних і релігійних організацій та установ і всіх тих, хто цікавиться історичним минулим України та її церкви. Зголошуйтесь до участі.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту