У Переяславі відзначили Всеукраїнський день краєзнавства: цьогоріч НІЕЗ «Переяслав» втілив цю ініціативу з УГСП

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > У Переяславі відзначили Всеукраїнський день краєзнавства: цьогоріч НІЕЗ «Переяслав» втілив цю ініціативу з УГСП

29 травня 2023 року з нагоди відзначення Всеукраїнського дня краєзнавства в конференц-залі імені В. О. Сухомлинського Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбувся науково-просвітницький захід «Краєзнавчі зустрічі». Цьогоріч традиційна ініціатива, що реалізується науково-дослідним відділом історичного краєзнавства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» була втілена у партнерстві з підрозділами кафедрою історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін; навчально-науковим центром історичного краєзнавства Київщини та науковою бібліотекою Університетом Григорія Сковороди в Переяславі, а також Переяславським міським осередком Національної спілки краєзнавців України.

З вітальним словом від імені Національної спілки краєзнавців України (далі – НСКУ) до присутніх звернувся заступник голови НСКУ доктор історичних наук, професор Віктор Коцур, який наголосив на важливості краєзнавчої роботи для збереження історичної пам’яті українського народу. Натомість ректор університету, доктор історичних наук, професор Віталій Коцур зауважив на важливій місії Переяслава як історичного та культурно-освітнього центру та актуальних напрямках співпраці з НІЕЗ «Переяслав».

Також до виступаючих приєднався голова Переяславського осередку НСКУ кандидат історичних наук, професор Олександр Колибенко, який розповів про важливі краєзнавчі проєкти, які втілюються переяславськими краєзнавцями, а також зауважив на важливості вивчення візуальних джерел й, зокрема, розповів присутнім про найдавніші літописні зображення пов’язані з Переяславщиною.

Надалі в основній частині зібрання, модератором якого був кандидат історичних наук, завідувач навчально-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» Тарас Нагайко, старшим науковим співробітником навчально-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» кандидатом історичних наук, доцентом Оленою Колибенко було прочитано лекцію на тему: «Переяслав на мініатюрах Радзивіллівського літопису».

На наочному матеріалі спікерка здійснила огляд найбільш виразних сюжетів з історії середньовічного Переяслава, відображених у пам’ятці, а також продемонструвала потенціал подальшого вивчення вказаних візуальних джерел.

Загалом було окреслено сім сюжетів, пов’язаних з історію одного з найдавніших міст України, та проаналізовано одинадцять зображень Радзивіллівського літопису. Поза тим, вона ознайомила аудиторію з історією створення, побутування та вивчення літописної пам’ятки.

 

Інформацію надано НІЕЗ «Переяслав»

Перейти до вмісту