Студентська рада УГСП взяла участь у Національному форумі ОСС – захід проходив у місті Ірпінь

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > Студентська рада УГСП взяла участь у Національному форумі ОСС – захід проходив у місті Ірпінь

11-12 травня 2023 року делегація представників Студентської ради Університету Григорія Сковороди в Переяславі долучилася до Національного форуму Органів Студентського Самоврядування, який проходив на базі Державного податкового університету у місті Ірпінь.

Наш заклад освіти на форумі представляли голова Студентської ради Роман Беркут, перший заступник голови СР Богдан Цупко, голова СР факультету української та іноземної філології Андрій Яковлева і студента Вікторія Смірнова.

Захід відбувся з метою обговорення актуальних питань щодо розвитку студентського самоврядування, обмін досвідом та пошук нових партнерів для подальшої співпраці.

У перший день форуму після реєстрації та ранкової кави гості заходу переглянули презентацію університету «Кампус незламного» і прослухали виступи волонтера, захисника Київщини, героя кінореконструкції березневих подій «Область героїв» Олександра Дячка та учасника олімпійських ігор, українського борця вільного стилю, бронзового призера чемпіонату світу, срібного призера чемпіонату Європи, срібного призера Олімпійських ігор, заслуженого майстра спорту України з вільної боротьби Валерія Андрійцева.

Далі розпочалась офіційна частина заходу – дискусія-обговорення на тему «Напрямки розвитку студентського самоврядування в Україні», яка у змішаному форматі об’єднала понад 160 здобувачів з 51-го українського закладу вищої освіти.

З вітальним словом до студентської молоді звернулися: в. о. ректора «Державного податкового університету» Дмитро Серебрянський; народний депутат України, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина; Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь; учасник «Революції на граніті» і на той час заступник голови Української студентської спілки Юрій Зубко; член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, старший програмний асистент МРІ Лідія Фесенко; голова молодіжної ради при Київській обласній державній адміністрації Діана Прідьма; керівниця експертної групи з розвитку новітніх технологій та цифрових інновацій Міністерства цифрової трансформації України Ольга Осінська; голова студентського парламенту ДПУ Олександра Ільніцька; голова правління ГО «УАС» Михайло Рак; доцент Навчально-науковий інститут права ДПУ Наталія Сперкач.

Відбувалася активна дискусія, у ході якої лідери органів студентського самоврядування ставили питання поважним гостям зустрічі. Зокрема, обговорювали:

–  проблеми фінансування студентського самоврядування;

⁃ роль здобувачів освіти у відновленні інфраструктури закладів вищої освіти, яка постраждала під час війни, розглянувши практичний кейс ДПУ;

⁃ як зміниться система вищої освіти після нашої перемоги і які реформи є найбільш актуальними сьогодні;

⁃ як студентське самоврядування може підтримати шкільне самоврядування та сприяти його розвитку, а також багато інших питань, що хвилюють студентство.

Після завершення обговорення на гостей форуму чекав культурний вечір з виступами учасників чемпіонату світу із танцювального спорту групи «КСБТ Адажіо» й чвертьфіналіста «Голосу Країни» Володимира Хоменка, а також оглядова екскурсія «Ірпінь – місто-герой після деокупації».

Протягом другого, заключного, дня форуму учасники та лідери студентського самоврядування активно працювали на тематичних майданчиках, де були представлені наступні теми для обговорення:

– «Сучасний стан правового регулювання студентського самоврядування в Україні»;

– «Імплементація іноземного досвіду студентського самоврядування у вітчизняну практику»;

– «Проблеми фінансування органів студентського самоврядування»;

– «Роль студентського самоврядування у забезпеченні якості освіти в умовах воєнного стану»;

– «Взаємодія студентського самоврядування з адміністрацією ЗВО та органами влади»;

– «Ризики та перспективи студентського самоврядування в умовах онлайн-формату навчання».

Спеціальним гостем другого дня форуму став освітній омбудсмен України Сергій Горбачов. Він подискутував із присутніми на тему ролі студентського самоврядування у забезпеченні якості освіти, дав відповіді на питання студентів щодо забезпечення їхніх прав. Крім цього, в онлайн-режимі до заходу долучилася представниця Європейського Союзу студентів, яка поділилася з учасниками досвідом роботи організації та проектами, які реалізуються у рамках надання освітніх можливостей та програм підтримки для українських студентів.

Заключним етапом Національного форуму Органів Студентського Самоврядування було вручення сертифікатів учасникам. Адміністрація навчального закладу виразила вдячність тим, хто долучився до обговорення питань студентського самоврядування.

Своїми враженнями від заходу поділився голова Студентської ради УГСП Роман Беркут: «На мою думку, як учасника та співорганізатора Національного форуму Органів Студентського Самоврядування, захід пройшов на вищому рівні організації. Починаючи з першого дня нашого приїзду, нас гостинно зустріли та оперативно поселили до гуртожитку. Згодом ми познайомилися із представниками адміністрації закладу освіти. Сама програма проведення форуму була дуже цікава та насичена різносторонніми заходами, які сприяли знайомству студентів та налаштували їх на конструктивні бесіди.

Другий день був дуже вдало продуманий по часу та змісту проведення. Були різноманітні зустрічі й дискусії на теми студентства і навіть старших шкільних років.

Загалом цей форум справив на мене дуже гарне враження, дав змогу почути думки інших голів студентських рад та парламентів, я отримав відповіді на питання, які мене турбували тривалий час. Я, як голова органів студентського самоврядування свого університету, максимально використаю той досвід, який отримав на цьому форумі, задля покращення студентства свого університету та зміцнення зв’язків між іншими університетами по всій країні».

Пресцентр Студентської ради

Перейти до вмісту