Доктор філологічних наук Тетяна Левченко представила УГСП в Колегії національної комісії зі стандартів державної мови

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Доктор філологічних наук Тетяна Левченко представила УГСП в Колегії національної комісії зі стандартів державної мови

5 квітня 2023 року Національна комісія зі стандартів державної мови провела перше засідання Колегії, до якої увійшли провідні науковці та науково-педагогічні працівники України. У складі колегії від Університету Григорія Сковороди в Переяславі працює доктор філологічних наук, доцент кафедри української лінгвістики та методики навчання Тетяна Левченко.

Голова Національної комісії зі стандартів державної мови Володимир Мозгунов представив усіх членів колегії і подякував за співпрацю та небайдужість до актуальних проблем української мови. Під час засідання було розглянуто стратегічні цілі та завдання Національної комісії зі стандартів державної мови на 2023-2025 рр. У своєму виступі Мозгунов закцентував увагу на тому, що повноваження комісії – це не тільки іспити на рівень володіння державною мовою, а й напрацювання і затвердження стандартів державної мови.

Також члени Колегії зосередилися на важливості питань про мову права, правописні норми та стандарти української жестової мови. Доповідачі наголошували й на тому, що профільні наукові інституції мають опрацювати правничу термінологію, а комісія – урегулювати цей процес.

Учасники зустрічі висловили сподівання на те, що Національна комісія зі стандартів державної мови стане модератором у стандартизації мов спільно з іншими країнами – членами Європейського Союзу.

Науковці-філологи готові долучитися до напрацювання та затвердження стандартів державної мови, а комісія вже розробила макет документа під назвою «Стандарт державної мови» і пропонує його для подальшого опрацювання й обговорення.

 

Пресцентр кафедри української лінгвістики та методики навчання

Перейти до вмісту