Керівництво Університету Григорія Сковороди в Переяславі долучилося до відзначення 150-річчя від дня народження ідеолога українського націоналізму Миколи Міхновського на його малій батьківщині

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Керівництво Університету Григорія Сковороди в Переяславі долучилося до відзначення 150-річчя від дня народження ідеолога українського націоналізму Миколи Міхновського на його малій батьківщині

Сьогодні, 31 березня 2023 року виповнилося 150 років від дня народження Миколи Міхновського – громадського та політичного діяча, учасника боротьби за незалежність України в XX столітті, основоположника українського самостійницького руху та ідеолога української державної незалежності, автора «Кредо молодого українця» та «Самостійної України».

З цієї прекрасної нагоди у селі Турівка, на батьківщині Миколи Міхновського, було проведено урочистості з нагоди 150-ої річниці з дня його народження. Серед інших у заході взяли участь ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур та проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Василь Дудар.

Захід розпочався з Гімну України, потім присутні вшанували пам’ять загиблих у боротьбі за незалежність України хвилиною мовчання. Надалі кожен з гостей свята сказав своє слово про значення діяльності та творчості Миколи Міхновського, порівнюючи із сьогоденням. Серед промовців, господарів та гостей свята були голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак; віце-прем’єр-міністр України 2005-2006 роки, Віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань 2014-2019 роки В’ячеслав Кириленко; голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрій Бутенко; народний депутат IV-VIII скликань, ексзаступник Голови Верховної ради України, Віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань 2005 року Микола Томенко; президент Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту Юрій Телячий; ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександр Самойленко; Згурівський селищний голова Василь Цвик та інші відомі науковці, громадські діячі України, представники закладів вищої освіти, громадськість Згурівщини.

У своєму вітальному слові до учасників зібрання ректор Віталій Коцур згадав про те, що брат Микола Міхновського проживав в Ташані поблизу Переяслава й порівнював Другий Універсал з подіями Переяславської Ради, оцінюючи його так само негативно. Віталій Вікторович окремо наголосив на важливості ідей Міхновського у контексті актуальності національно-патріотичного виховання. Зазначив, що сьогодні як ніколи, починаючи з дошкільного віку, дітям потрібно прищеплювати любов до України, її мови та культури.

По закінченню заходу відбулося покладання квітів до пам’ятника М.І. Міхновського. Потім гості мали нагоду  відвідати шкільний музей пам’яті видатних земляків села Турівка, оглянули експозицію, приурочену 150-річчю від дня народження Миколи Міхновського та стали учасниками урочистого висадження лип, які привіз ректор Ніжинського університету та дубів, які привіз ректор Переяславського, на території Турівської гімназії.

З плином часу ми все більше розуміємо те, наскільки важливою була боротьба за збереження національної ідентичності Миколою Міхновським. Уже тоді він чітко розумів, що без неї український народ може втратити свою культуру, мову та історію. Відтак докладав великих зусиль для активної участі у національно-визвольній боротьбі та сприяв розвитку української культури та мови. Наша пам’ять вічна і жива. Все починається з ідеї.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту