Пісні сковородинівців, народжені у веремії війни: плейлист до Дня єднання та прийдешньої річниці початку повномасштабного вторгнення росіян

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Пісні сковородинівців, народжені у веремії війни: плейлист до Дня єднання та прийдешньої річниці початку повномасштабного вторгнення росіян

З початком російсько-української війни у 2014 році та повномасштабного вторгнення росії на територію України у лютому 2022 року музична мапа нашої країни видозмінилася та набула мілітарних фарб. Нині її основне завдання – підбадьорити людей, підтримати чи покращити настрій, у мистецькій формі розповісти одне одному та світові правду про нашу Батьківщину.

У День єднання Університет Григорія Сковороди в Переяславі пропонує вам доторкнутися до музики від сковородинівців, написаної під впливом веремій війни, створеної під акомпанемент сирен та канонад обстрілів. Під впливом всього того, що оточує нас вже майже дев’ять років.

ALYONA ALYONA – МАРІУПОЛЬ

Українська реп-виконавиця, випускниця Університету Григорія Сковороди в Переяславі Alyona Alyona (справжнє ім’я – Альона Савраненко) написала пісню про Маріуполь. Кліпом на трек стало відео Ukraїner з проєкту «Хоробрі міста».

Рядки пісні вміщують в себе впізнавані об’єкти в місті, його унікальний колорит і атмосферу. Співачка Alyona Alyona згадує в пісні море, вокзал і порт, Драмтеатр, міські парки, храм Петра Могили, Вежу, хаб і волонтерський центр «Халабуда», фестивалі в Маріуполі, проводить аналогію з виступами артистів і артисток театру «ДАХ».

TALI LIGHT – FIGHT, YOU MY BLOOMING

Пісня випускниці університету Tali Light (справжнє ім’я – Наталія Осадча (Петрашенко)) була написана як звертання до тих, хто тримає на своїх плечах наш сучасний світ.

«Я вірю та молюся, щоб ранок перемоги правди настав скоріше, і мої друзі – туристи, артисти, програмісти, музиканти, рієлтори, баристи, автослюсарі, вчителі та інші знову продовжували квітнути з новою силою у новій Україні! У новій та справжній. Цвіт нації зараз замість квітнути – взяв у руки зброю, щоб захистити свободу, життя та любов», – пише Наталія.

ДРАБАДАН – В ДУШІ ВІЙНА

У жовтні минулого року відомий у нашому місті та далеко поза його межами гурт «Драбадан», у складі якого троє випускників університету – Володимир Петриченко, Володимир Бурлак та Марк Мельник – оприлюднив на стрімінгових платформах свій новий студійний міні-альбом під назвою «В душі війна». 6 пісень, які можна почути на електронній платівці, об’єднані єдиною темою, яка наразі об’єднує не лише всю Україну, а й багато інших країн у всьому світі.

«Пісні зібрані у альбомі та зокрема титульна з них, «В душі війна», описують всю ситуацію, яка склалася на теренах нашої країни починаючи з 24.02.2022 року й донині. Ми розуміли всі ризики цієї справи, проте всі змогли зібратися і в цей тяжкий час вийти із зони комфорту та прикласти всіх зусиль для того, щоб не мовчати, а розповісти світу про те, що тут відбувається», – коментує гурт.

НІНА МИРВОДА – БЛАГОСЛОВЛЯЮ Я ТЕБЕ, МІЙ СИНУ

Пісня «Благословляю я тебе, мій сину» випускниці університету Ніни Мирводи була створена у 2022 році під час трагічних подій у нашій країні, та вперше виконана співачкою восени 2022 року.

Сама пісня та її виконавське втілення відомою співачкою вражають глибоким відтворенням реалій сьогодення, тонким осягненням внутрішнього духовного світу матері та її надією на повернення сина додому.

X-RAYS – ГЕРОЯМ

Ще у перший місяць війни гурт «Х-Rays» з Переяслава на чолі зі своїм незмінним фронтменом, випускником альма-матер Олександром Максименком репрезентував свою пісню «Героям» та підготував кліп на неї.

Музиканти розповідають, що написали цю композицію близько десяти років тому, присвятивши її подіям Революції Гідності. Нині текст наново набув неабиякої актуальності, відтак гурт зважився на її оновлений реліз. Запис відбувався в Переяславі. Слова та музику написав Олександр Максименко, він же виконав партію на піаніно, а соло на трубі композиції подарував Михайло Арсеньєв.

BANDERKA – ЗИМА

Нещодавно випускниця та працівниця Університету Григорія Сковороди в Переяславі BANDERKA (сценічний псевдонім Анастасії Петрової – прим.авт.) презентувала свій новий, другий за ліком трек під назвою «Зима». Пісню присвятила своєму чоловіку, якого чекала з зони проведення АТО, а тепер чекає з повномасштабної війни. Вона про її життя нині, про її емоції та переживання.

«Переконана, в цих словах кожна жінка віднайде себе. Хочу побажати кожній з них дочекатися свою кохану половинку. Надсилаю найтепліші слова всім нашим захисникам. Знаю, їм буде тяжко адаптуватися до звичайного життя та знаю, що кохання неодмінно загоїть всі рани!», – каже співачка.

Пісні – це одвічний спосіб для українців висловити своє ставлення до ворогів. Слухайте, рефлексуйте, пишайтесь нашими!

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту