Нинішня війна не є випадковою – це черговий етап того протистояння, яке триває вже тисячу років: в УГСП презентували проєкт про війни із Zаклятим сусідом

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Нинішня війна не є випадковою – це черговий етап того протистояння, яке триває вже тисячу років: в УГСП презентували проєкт про війни із Zаклятим сусідом

19 січня 2023 року до Університету Григорія Сковороди в Переяславі завітав український краєзнавець, журналіст і громадський діяч, головний редактор газети «Культура і життя», член правління Національної спілки краєзнавців України, член Національної Спілки журналістів України Євген Букет. Він презентував новий проєкт Інформаційного агентства Міністерства оборони України «Армія Inform» про коротку історію збройних конфліктів з росією – «30 війн із Zаклятим сусідом».

Проєкт було реалізовано в час повномасштабного вторгнення рф в Україну. Першу серію оприлюднили на YouTube-каналі та сайті АрміяInform 5 липня, останню – в День захисників і захисниць України 14 жовтня 2022 року. Наразі окремі серії вже мають понад 5000 переглядів. Наприкінці минулого року побачили світ однойменні друковані видання українською й англійською мовами, які й були презентовані сьогодні.

Представляючи гостя ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур сказав наступне:

«У нас є чимало спільних проєктів, які ми реалізовуємо. Крім того, Євген Васильович – член правління Національної спілки краєзнавців України, і він займається не тільки загальною історією України, а й, якщо взяти Київщину, то він тут майже про кожне село знає. Особливо те, що стосується правобережної Київщини – це дійсно дуже важливо. Нині Євген долучився ще до одного дуже цікавого проєкту. До речі, всім раджу подивитися його відео в TikTok про 30 війн – там дуже доступно, дуже класно і дуже зрозуміло все пояснено. Я і сам їх дивлюся. Зараз пан Євген розповість вам про свій проєкт більш детально».

Після цього для презентації книги був запрошений Євген Букет:

«Реалізували ми цей проєкт в інформаційному агентстві АрміяInform, де я зараз працюю. З 5 липня до 14 жовтня ми випускали 30 невеличких фільмів в YouTube, які так і називаються – «30 війн із Zаклятим сусідом». Ви можете знайти їх в YouTube, на сайті АрміяInform або в TikTok. Власне, підсумком цього дослідження став альбом українською і англійською мовами, який вийшов наприкінці минулого року. Тут на кожному розвороті – одна війна. Цікавий цей проєкт ще й тим, що у книзі ми вмістили всі військові конфлікти, починаючи із східних походів Святослава Хороброго 964-966 рр., і закінчуючи російсько-українською війною, яка триває з 2014 року».

За словами Букета, цей проєкт допомагає зрозуміти, що нинішня війна не є випадковою – це черговий і, сподіваємося, завершальний етап того протистояння, яке триває вже тисячу років: «Усі козацькі війни, які відбувалися практично кожне століття, Україна воювала. Воювала з одним і тим же ворогом».

Євген Васильович розповідає, що найскладнішим у створенні альбому було вмістити розповідь про кожен військовий конфлікт в один розворот: «Причому не лише текстово, а й розмістити там дві інфографіки, які показують власне карту цього конфлікту, а також якогось основного діяча, який брав участь у ньому участь. Особливо складно було з тими подіями, які відбувалися у ХІХ-ХХ ст. тому що про них написані багатотомники, а тут – всього-навсього розворот, і треба людям дуже коротко і просто пояснити, що це таке».

Надалі один з розробників проєкту розказав, які саме конфлікти представлені у цьому альбомі. Між іншим, однією з фішок книги є QR-коди, за допомогою яких можна перейти на сторінку АрміяInform з тим же текстом, інфографіками і посиланням на відео в YouTube про кожну із цих 30 воєн.

Розповів пан Євген і про концепцію проєкту:

«Власне, ідея ця абсолютно не нова. На цей факт звертали увагу багато науковців, зокрема Микола Посівнич, мабуть, першим почав говорити про це. Також хочу зазначити велику монографію доктора історичних наук Віктора Брехуненка, який розповів про ці конфлікти. Щоправда, він нарахував їх трошки менше 30. Так само 22 конфлікти називає історик Олександр Палій у своїй лекції, яку можна переглянути в YouTube. Але на YouTube-каналі імені Т. Г. Шевченка, який ведуть брати Капранови, ви можете дізнатися, що таких воєн було майже 40 … Аналізуючи ці всі роботи, ми вирішили зупинитися на цифрі 30, тому що вона легше запам’ятовується і вона якось прив’язана до 30-річчя незалежності, яке ми нещодавно відзначили. І взагалі деякі з цих конфліктів можна об’єднати, що ми і зробили, власне кажучи. До прикладу, не розділяючи повномасштабне вторгнення і війну з 2014 року, бо це одна війна насправді. Так само ми зробили із кампаніями Івана Мазепи і Пилипа Орлика, тому що у Північній війні це був один великий етап, який завершився українською перемогою».

Наприкінці своєї презентації наш гість наголосив: «Дуже цікавий момент – насправді серед цих 30 воєн 17 закінчилися перемогою українців. Тобто українці – це велика нація воїнів, яка в усі часи доводила те, що вона є господарем на своїй власній землі і що з нею мають рахуватися всі сусіди». І це при тому, що в альбомі представлені лише війни із північно-східним сусідом: «А війни з південними сусідами – Османською імперією – ми не розглядали. Конфліктів із західним сусідом – Річчю Посполитою – також тут немає. І навіть немає великої монгольської навали 1240 року».

Наостанок зустрічі, промовець передав до фондів книгозбірні Університету Григорія Сковороди в Переяславі два видання альбома «30 війн із Zаклятим сусідом» українською та англійською мовами. Книги створені під егідою Міністерства оборони України і висвітлюють 30 збройних конфліктів України зі своїм північно-східним сусідом, починаючи від східних походів Святослава Хороброго 964-966 років і закінчуючи нинішньою Великою Визвольною війною. Альбоми належать до тих новосучасних видань, що доповнені віртуальною реальністю, тобто містять QR-коди, які можна зчитувати смартфоном і отримувати додаткову інформацію. Видання сприятимуть формуванню патріотичної самосвідомості молоді.

Наполегливо і щиро радимо вам не тільки ознайомитися з проєктом а й поділитися ним з друзями, аби якнайбільше людей у всьому світі дізналися про історію наших конфліктів із Zаклятим сусідом:

Відмітимо також, що крім безпосереднього автора історичного дослідження Євгена Букета над проєктом працювали кореспондент АрміяInform, підполковник Тетяна Мороз, начальник інформагентства, підполковник Віталій Саранцев, чимало зробив дизайнер Сергій Поліщук і багато інших працівників які долучалися до того, щоб цей надзвичайно важливий проєкт побачив світ.

АВТОР: АЛІНА НЕСТЕРУК

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту