Ректор Віталій Коцур долучився до круглого столу щодо визначення ідеологічно історичної дати заснування Київщини

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректор Віталій Коцур долучився до круглого столу щодо визначення ідеологічно історичної дати заснування Київщини

Ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур став учасником наради щодо проекту рішення Київської обласної ради «Про визначення дати заснування Київщини» під головуванням заступниці голови Київської обласної ради Тетяни Семенової. Така нарада стала відповіддю на спільний лист Університету Григорія Сковороди в Переяславі в особі Віталія Вікторовича та НІЕЗ «Переяслав» в особі гендиректора Олексія Лукашевича. Про це пише сайт КОР.

Повідомляється, що окрім нашого ректора до участі в обговорені були запрошені  депутат Київської обласної ради Роман Титикало, заступник голови Київської обласної державної адміністрації Олег Торкунов та директор Департаменту культури та туризму КОДА Анна Куценко, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України Тарас Чухліб, голова Київського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Євген Букет, голова Секретаріату Всеукраїнського об’єднання ветеранів Віктор Ткаченко й директорка Державного архіву Київської області Соф’я Каменєва.

Віталій Вікторович активно долучався до дискусій та обговорень, ділився своїм бачення щодо нової дати заснування Київщини. Тепер Київська обласна рада, на основі підсумків наради підготує відповідне обґрунтування з юридичним фактажем для подальшого обговорення та прийняття відповідного рішення.

«Сьогодні, коли українці героїчно чинять опір повномасштабному російському вторгненню на територію нашої держави, як ніколи, гостро постало питання відмови від усього імперського та тоталітарного спадку.  У нас є своя історія, яка має тисячолітнє коріння. Ми просто не маємо права відзначати День Київщини за сталінською постановою 1932 року – року, коли наш народ переживав геноцид, голод. Я розумію, що у кожного буде своя версія, своє історичне бачення, втім, я закликаю усіх до конструктиву, щоб ми з вами віднайшли істину», – звернулася до учасників зібрання щодо важливості та актуальності перегляду дати заснування Київщини Тетяна Семенова.

«У зв’язку з розгортанням повномасштабної російської агресії в Україні, постало гостре питання позбутися залишків радянських ідеологічних впливів, як «м’якої сили» ведення інформаційної війни, на які росія не шкодує жодних ресурсів. У даному руслі вкрай важливим є святкування і відзначення пам’ятних дат, серед яких чільне місце посідає дата створення Київської області, яка має витоки із геноцидного періоду радянської історії.

Ідея визначення ідеологічної історичної дати заснування Київщини не є новою, бо вона досить давно виникла. Ще до повномасштабного вторгнення ми плідно обговорювали це з пані Тетяною Семеновою. Нині ж, в умовах викликів часу, ці процеси поглибилися. Університет Григорія Сковороди в Переяславі як і НІЕЗ «Переяслав» має серйозну базу істориків й краєзнавців, тому ми можемо фахово розібратися в цьому питанні і вже у найближчій перспективі спільно дійти середині у питанні, яку ж дату ми таки вважатимемо датою заснування Київщини. Ми повинні засвідчити тяглість державницьких традицій, що сягають часів Київської Русі» – додав у коментарі для пресслужби УГСП Віталій Коцур.

Усі присутні «в один голос» погодилися з ініціативою Київської обласної ради про визначення історичної дати заснування Київщини. Зазначають, це зумовлено необхідністю встановлення історичної справедливості під час збройної агресії росії проти нашого народу та утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії Української Державності.

У обласній раді анонсують, що наступними кроками буде підготовка до винесення проєкту рішення на розгляд депутатського корпусу. Процедуру буде визначено юристами КОР. За потребою ще проведуть робочі зустрічі, круглі столи, оскільки це питання надзвичайно важливе і ідеологічно, і історично.

Довідково. Київська область була утворена Постановою «Про утворення обласних виконавчих комітетів на території УСРР» від 9 лютого 1932 р. з метою успішного «виконання величезних завдань 1932 року та другої п’ятирічки – завершення соціялістичної реконструкції всього народнього господарства». До сьогодні датою утворення області є 27 лютого, що відштовхується від вище зазначеної постанови, та сьогодні не відповідає цінностям і державотворчим завданням українців. У період, коли Україна скорботно згадує 90-ту річницю Голодомору – Геноциду, організованого більшовицьким режимом кремля, що знищив від 4,5 до 10 млн. українського населення, десятий місяць чинить героїчну боротьбу, захищаючи територіальну цілісність і державну незалежність перед російськими загарбниками, вважаємо необхідним відмовитися від російського пропагандистського наративу та радянської спадщини, перенісши дату святкування створення Київської області.

У даному контексті науковці вважають доречним перенести дату святкування на 25 січня – день ухвалення в 1918 р. Комітетом Української Центральної Ради IV Універсалу, що проголосив незалежність Української Народної Республіки з центром у Києві, в територіальних межах, окреслених у попередньому Універсалі. Національно-визвольні змагання 1917-1921 рр., століття яких Україна відзначає останні роки, стали періодом державницьких пошуків, відновлення територіальної цілісності, державної символіки, що засвідчила тяглість державницьких традицій із періоду Київської Русі.

 

За матеріалом сайту Київської обласної ради

Перейти до вмісту