УГСП в умовах війни: ректор прозвітував перед конференцією трудового колективу про поступ альма-матер у 2022 році – головні факти та цифри

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > УГСП в умовах війни: ректор прозвітував перед конференцією трудового колективу про поступ альма-матер у 2022 році – головні факти та цифри

У понеділок, 26 грудня 2022 року, у актовій залі Університету Григорія Сковороди в Переяславі у оф-лайн режимі відбулася конференція трудового колективу закладу. На порядку денному стояли питання щодо змін складу делегатів конференції трудового колективу, звітів ректора університету й голови профспілкового комітету за 2022 рік.

У вже другому звіті на посаді ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі доктор історичних наук, кандидат політичних наук, професор кафедри публічного управління та адміністрування Віталій Коцур відмітив, що сьогодні університет системно модернізується шляхом формування нового освітнього простору, оновлення матеріально-технічної та навчально-лабораторної баз, застосування сучасних інформаційних технологій, модульного навчального середовища, формування потужного науково-методичного супроводу освітнього процесу. В університеті послідовно і наполегливо впроваджуються нові наукові, методичні та організаційно-економічні механізми, які забезпечують якість освіти та ефективне використання наявних ресурсів на засадах інноваційного розвитку.

Упродовж звітного періоду в університеті вдосконалювалася організація навчального процесу, запроваджувалися новітні навчальні технології, відпрацьовувалися сучасні інноваційні форми й методи роботи, оновлювався зміст фахової підготовки здобувачів вищої освіти з урахуванням умов воєнного стану в Україні. Пропонуємо тезисно пройтися ключовими фактами й цифрами звіту.

Що по здобувачам та викладачам? Станом на 01 грудня 2022 року в університеті здобувають вищу освіту 5971 особа. Серед здобувачів вищої освіти 5768 студентів, 192 аспіранти та 11 докторантів. З них 2196 здобувачів навчається за держзамовленням, за кошти фізичних та юридичних осіб – 3775. Співвідношення контингенту здобувачів вищої освіти державної та контрактної форм навчання становить 36,8% до 63,2%. Констатуємо, що попри прийом абітурієнтів в умовах війни, складній психологічній ситуації, при спрощеній процедурі вступу, в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі вдалося суттєво збільшити показники вступної кампанії, порівняно із попереднім роком.

Також стало відомо, що наразі в альма-матер освітній процес забезпечують 341 науково-педагогічний працівник, серед яких 312 (91,5%) – штатні працівники. 275 осіб (80,64%) мають наукові ступені та вчені звання: 59 (що становить 21,5%) – доктори наук, професори, 216 (78,5%) – кандидати наук, доценти.

За звітний період науково-педагогічним та трудовим колективом університету підтверджено та забезпечено підготовку здобувачів вищої освіти відповідно до запитів держави, суспільства і особистості на рівні державних вимог з урахуванням потреб регіонального та загальнодержавного ринків праці.

Що по рейтингам? У web-рейтингу університетів світу (Ranking Web of Universities) університет займає 196 місце серед українських та 16887 місце серед більше 30 тисяч університетів світу. У 2022 році в академічному рейтингу «ТОП-200 Україна» за проєктом ЮНЕСКО (формується за сукупністю показників діяльності, якості науково-педагогічного потенціалу, якості навчання та міжнародного визнання) серед двохсот кращих університетів України наш заклад вищої освіти посів 178 місце. У 2022 році в щорічному рейтингу українських закладів вищої освіти за показниками даних наукометричної бази Scopus Університет Григорія Сковороди в Переяславі займає 161 місце.

Що по державних та іших великих наукових проєктах? До тематичного плану НДДКР, що фінансувалися Міністерством освіти і науки України за рахунок державного бюджету у 2022 р. включено одну роботу «Філософсько-просвітницька спадщина Григорія Сковороди (1722–1794): європейський контекст», керівник – кандидат філософських наук, доцент завідувач кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І. П. Стогнія Сергій Рик, із обсягом фінансування 379 тис. грн. Дане дослідження завершиться у грудні 2024 року.

У 2022 році подано на розгляд наукових рад МОН України низку проєктів. Зокрема, один проєкт на секцію «Соціально-історичні науки»: «Формування кадрового потенціалу державної служби в умовах військових операцій та бойових дій», керівник – д. н. з держ. управ., проф. Оксана Пархоменко-Куцевіл і два проєкти на секцію «Педагогіка, психологія, проблеми молоді та спорту», а саме: «Психолого-педагогічні та безпекові аспекти здоров’я дітей і молоді України в умовах військових та епідеміологічних викликів ХХІ століття», керівник – д.і.н., проф. Надія Коцур та «Комунікація як цивілізаційна форма співіснування людства», керівник – д. психол. н., проф. Лариса Калмикова.

Поза тим цього року було розроблено та подано проєкти на конкурс проєктів наукових робіт та науково-технічних (експериментальних) розробок молодих вчених: «Російсько-український конфлікт: теорія й гібридні практики», керівник – к.і.н., доц. Вячеслав Редзюк  й «Управління фінансовими ресурсами в умовах структурних змін в Україні», керівник – д. економ. наук, проф. Марина Ігнатенко.

Що по наукових конференціях, публікаціях і збірниках? Віталій Коцур зауважив, що одним із важливих показників діяльності ЗВО є публікація результатів наукових досліджень науковими та науково-педагогічними працівниками. Відзначимо стабільне зростання кількості праць, які опубліковані науково-педагогічними працівниками в журналах, що індексуються в наукометричних базах даних Scopus та Web of Science. У 2022 р. опубліковано 42 статті, у журналах категорії «Б» – 250 статей. На жаль, доводиться констатувати різке зниження кількості друкованих монографій, але на це є ряд об’єктивних причин.

У 2022 році проведено 30  конференції, з них міжнародного рівня 20 (+11), всеукраїнського рівня 7 та 3 інтернет-конференції. Поза останнім пунктом у цьому розрізі показники дещо зросли.

Наразі в університеті функціонує 12 наукових шкіл, зокрема три нових. Загалом робота викладачів університету, керівників наукових гуртків та проблемних груп знаходить відображення у наукових здобутках студентів. У 2022 р. у конференціях взяли участь 812 студентів.

Станом на кінець 2022 року в університеті видається 5 збірників, які включені до переліку наукових фахових видань України, в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора наук, кандидата наук та ступеня доктора філософії. Зокрема, наукове фахове видання «Psycholinguistics» індексується у наукометричних базах Web of Science та Scopus і входить до категорії «А»; збірники «Економічний вісник», «Професійна освіта», «Український Нумізматичний Щорічник» та «Соціум. Документ. Комунікація» входять до переліку наукових фахових видань України категорії «Б». За звітний рік проведено підготовку періодичних друкованих видань: збірники наукових праць «Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення», «Scientia et societus» (Наука і суспільство),  «Теорія і практика фізичної культури і спорту» до входження до фахових видань України категорії «Б». В 2022 році започатковані періодичні друковані видання: збірник наукових праць «Український літопис» та «Preschool Education: Global Trends».

Що по міжнародній діяльності? 2022 рік став для Університету Григорія Сковороди в Переяславі дуже продуктивним щодо реалізації міжнародної та проєктної діяльності.  Триває реалізація проєкту програми ЄС Erasmus+ КА2 UTTERLY «Центри сертифікації викладачів: інноваційні підходи до досконалості викладання», метою якого є сприяння модернізації системи вищої освіти в Україні, запроваджуючи університетські центри підвищення кваліфікації для просування європейських освітніх інновацій шляхом професійної сертифікації викладачів університетів.

Щороку університет диверсифікує міжнародну співпрацю. Активно розвивається співпраця університету із освітніми, науковими та громадськими організаціями Туреччини. Протягом 2022 року, разом із турецькими та європейськими  партнерськими установами, наш ЗВО став учасником багатьох проєктів Erasmus+ Молодь.

Продовжується реалізація проєкту «Навчаємося разом», учасником якого ще минулого року став Університет Григорія Сковороди в Переяславі, зокрема, факультет педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва.

Завдяки налагодженій співпраці з Посольством Республіки Польща в Києві, та угоді про співпрацю з Університетом імені Адама Міцкевича в Познані у весняному семестрі 2021/2022 навчального року Університет імені Адама Міцкевича в Познані прийняв 2 студентки нашого університету. Також 2 студенти УГСП успішно навчаються за програмою мобільності в поточному навчальному семестрі. Наразі проходить відбір учасників мобільності на весняний семестр 2022/2023 навчального року.

У поточному році УГСП долучився також до україно-польського проєкту «Інноваційний університет та лідерство. Також він ознаменувався участю університету в проєкті з розвитку міжнародної академічної співпраці «Management of Internalization and Development of German-Ukrainian Academic Cooperation», який відбувається за підтримки й фінансування DAAD.

Врешті у 2022 році УГСП отримав фінансування на реалізацію проєкту програми  ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне № 101084787 «Система безпеки і оборони ЄС: перспективи для України» (EUsds:pUA). Проєкт буде зреалізовано протягом 36 місяців – закінчиться наприкінці вересня 2025 року.

Рік Сковороди. У 2022 році, за підтримки UNESCO, Україна відзначає 300-річчя від дня народження видатного українського мислителя Григорія Савича Сковороди. З метою вшанування пам’яті про філософа в університеті протягом року було проведено ряд заходів, як наукового так і культурно-освітнього спрямування, про які протягом року ви могли читати на нашому сайті.

Наостанок виступу Віталій Вікторович зауважив: «У найскладніший для країни час Університет Григорія Сковороди в Переяславі об’єднав усі сили та ресурси для того, щоб кожен здобувач вищої освіти мав доступ до якісного освітнього процесу. Академічна спільнота Університету переконана, що освіта є інструментом протидії пропаганді та дезінформації. З 14 березня 2022 року було відновлено освітній процес з використанням дистанційних технологій навчання. У підвальних приміщеннях університету обладнано укриття (1020 м2) і «Пункт Незламності», які забезпечують безперервний освітній процес та є осередками підтримки усіх, хто того потребує. З метою підтримки здобувачів з постраждалих територій, університет реалізує програму внутрішньої академічної мобільності, пропонує безкоштовний доступ до власних інформаційних ресурсів, баз даних бібліотеки, а також доступ до платформ масової онлайн освіти.

У зв’язку із запровадженням воєнного стану та відповідно до запиту суспільства, в університеті створено та функціонує волонтерський корпус. На базі кафедр університету забезпечено проведення онлайн заходів, спрямованих на всебічний психологічний супровід осіб, які того потребують. У співпраці з Переяславською міською радою було забезпечено функціонування координаційного центру Переяславської громади для допомоги біженцям. З метою протидії воєнним загрозам, а також надання допомоги у захисті цивільного населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, на базі університету сформовано Добровольче формування територіальної громади та осередок кіберспротиву».

Підсумовуючи сказане, Віталій Вікторович зазначив, що організаційно-управлінська діяльність ректора за звітний період була спрямована насамперед на створення безпечних умов для учасників освітнього процесу, досягнення місії та візії університету, подальше підвищення якості освітніх послуг, розвиток наукового потенціалу та міжнародних проєктів, забезпечення стабільного матеріально-технічного та фінансового стану, розвиток студентського самоврядування, зміцнення кадрового потенціалу, забезпечення соціальних гарантій усіх членів трудового колективу та здобувачів університету.  Діяльність усього колективу була підпорядкована служінню суспільству через забезпечення якісної підготовки кваліфікованих фахівців, створення та поширення знань, формування інтелектуального, соціального та духовного капіталу суспільства, готового до викликів майбутнього.

«У звітному 2022 році Університет, завдяки наполегливій і плідній роботі всього колективу, розвивався динамічно, на оновленій матеріально-технічній, модернізованій навчально-лабораторній базах. Завдяки сучасним інформаційним технологіям, потужному науково-методичному супроводу, нам вдалося вийти на новий якісний рівень управлінської роботи, навчально-виховної, науково-дослідної, культурно-просвітницької. І наш обов’язок докласти всі зусилля, щоб університет і в подальшому залишався серед лідерів педагогічної освіти і науки України.

Наступний 2023 рік буде не менш складним, як і попередні. Проте, сподіваюся на подальшу спільну діяльність усіх, хто готовий брати активну участь у розбудові Університету, яка спрямована на виконання стратегічних планів по створенню ефективно працюючої системи багатопрофільної, високоякісної підготовки фахівців, утвердженню Університету як сучасного, інноваційного закладу вищої освіти, діяльність якого базується на глибоких багатовікових традиціях і відповідає сучасним вимогам інформаційного суспільства, кращим зразкам вітчизняної та зарубіжної вищої школи. Переконаний, що спільними зусиллями ми впораємося з усіма викликами, й надалі надаватимемо інноваційну, якісну та доступну освіту, яка забезпечуватиме успішну реалізацію потенціалу особистості. Наша мета – конкурентоспроможний Університет, який завдяки співпраці з науковими установами та підприємницьким сектором формує фаховий та науково-освітній потенціал на засадах безперервного професійного й особистісного розвитку, орієнтований на найкращі досягнення та практики, інтегрований у світовий освітній та дослідницький простори» – завершив свій виступ ректор.

У обговореннях питань порядку денного брали участь проректори Вячеслав Різник та Василь Дудар, декан факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Віктор Куйбіда, завідувачка відділу аспірантури та докторантури університету Антоніна Розсоха, відповідальний секретар Приймальної комісії університету Валентина Губенко, та виконуючий голови Студентської ради університету Роман Беркут. Усі вони схвально відгукнулися про діяльність ректора та колективу університету за звітній період.

Також, у ході конференції, делегати заслухали звіт голови профспілкового комітету університету Сергія Закопайла за 2022 рік. Поза основним звітом він слушно зауважив, що крім своїх безпосередніх службових обов’язків, члени університетської профспілки, на вимогу часу, підсилювали обороноздатність регіону у складі Добровольчого формування Переяславської громади, волонтерили, цілодобово забезпечували життєдіяльність закладу. Загалом же завдання, статті витрат та рівень допомоги профспілкового комітету у 2022 році не відрізнявся від попередніх років. Сергій Анатолійович підкреслив, що в умовах війни додалися витрати на потреби внутрішньо переміщених осіб – студентів та викладачів, бійців Збройних Сил України.

Горді констатувати, що завдяки спільним зусиллям академічної спільноти Університет Григорія Сковороди в Переяславі став провідним центром освіти, науки і культури, який позиціонується як заклад вищої освіти нової формації, спрямований на служіння суспільству шляхом формування людського капіталу та надання якісних освітніх послуг, генерування сучасних знань, створення умов для формування високоосвіченої, національно свідомої, творчої, відповідальної, соціально активної особистості, задоволення попиту суспільства на підготовку конкурентоспроможного фахівця.  Хай так буде і в новому, переможному 2023 році!

Мирних та світлих Нового року та різдвяних свят!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту