«Культ меча у скіфів і сучасна воєнна доктрина України»: у вівторок історик Сергій Червінський проведе цікаву лекцію в УГСП

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Анонси > «Культ меча у скіфів і сучасна воєнна доктрина України»: у вівторок історик Сергій Червінський проведе цікаву лекцію в УГСП

Листопад для сковородинівців розпочнеться з пізнавальної лекції науковця, вихованця Київського національного університету імені Тараса Шевченка, засновника історико-культурного проекту «Скіфський воїн», дослідника клинкової зброї античності та культу меча Сергія Червінського.

Захід розпочнеться 1 листопада о 12:00 в укритті під навчальним корпусом УГСП №1.

У ході лекції пан Червінський розкаже про культ меча у скіфів у сучасну воєнну доктрину України. Зустріч проходитиме у вільному форматі, на неї запрошено усіх охочих.

«Як слушно зазначав Огюст Конт – «Жодна ідея не може бути зрозуміла без її історії». Стрижнем національної ідеї слід, насамперед, вважати систему традицій, тяглості і усвідомлення глибинного зв’язку із минулим, давнім минулим.

Минулим – як фундаментом, що сформував систему звичаєвості і життєвих цінностей, що власне були силою гуртування етносу і акцентуванням уваги на його потенціалі.

У формуванні національної ідеї й воєнної доктрини ключове місце займає коректна історична пам’ять. Маніпуляції і підміни в багаторівневій історичній пам’яті є технологією руйнації духовної етнонаціональної культури, де кульмінацією виступає спотворення і подальше знищення ціннісних орієнтирів.

Наразі ми з вами живемо у моменті, який активував наші архетипи, що є нашим зв’язком з глибинами міфологічної свідомості української нації.

Доцільність цієї активації нашого войовничого духу, як тяглість і звичаєвість у боротьбі за майбутнє народу з посиланням на тисячолітнє минуле є стрижнем майбутньої національної ідеї й воєнної доктрини у сукупності із найвищими життєвими цінностями. Саме це виступає головним об’єднавчим потенціалом нації у боротьбі за майбутнє і перемогу над ворогом.

Від скіфського меча, календарних чи мілітарних літургій скіфів до кібервійськ і високоточної цифрової ери ведення бойових дій.

Пам’ятаємо хто ми і звідки. І чому є любов до своєї землі» – додає дослідник, запрошуючи усіх охочих на зустріч.

Нагадаємо, історик Сергій Червінський ще у 2021 році презентував в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі книгу «Меч і птах». Вона розповідає про культ меча у скіфів і про найдовші стосунки в історії людства – стосунки тварин і людей. Про меч, як інструмент ведення війни, і як вмістилище божества війни із відповідним зооморфним протоколом у своєму оздоблені. Про орнітомагічний сюжет в декорі скіфського меча і про полювання з хижими птахами вже за скіфського часу на теренах Північного Причорномор’я.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту