«Прапор України як ідея держави позначена кольором»: відеолекція викладачки Лесі Коцур з нагоди Дня Державного Прапора України

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Вітання > «Прапор України як ідея держави позначена кольором»: відеолекція викладачки Лесі Коцур з нагоди Дня Державного Прапора України

Уже багато років поспіль «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» у переддень Дня Незалежності України, 23 серпня, в Україні відзначають День Державного Прапора України.

Синьо-жовтий стяг є символом мужності багатьох поколінь українців, прапором свободи, честі та гідності. В умовах повномасштабного вторгнення російських військ на територію України цей знаменний день наново набуває ще більшого значення. Навіть в умовах безпекових викликів, які прогнозує влада, ми не маємо жодного морального права знехтувати цим святим для нашої державності днем, а відтак кандидат історичних наук, доцент кафедри публічне управління та адміністрування, кафедри політології факультету гуманітарно-природничої освіти та соціальних технологій Леся Коцур спільно з командою відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю підготувала відеолекцію під назвою «Прапор України як ідея держави позначена кольором».

У опублікованій лекції викладачка наводить загальні факти про прапор, пояснює чому він саме синьо- жовтий, та наводить передумови становлення та значення Дня Державного Прапора України в календарі знаменних дат українського народу.

«За правилами векселогії порядок кольорів у багатоколірних прапорах ведеться зверху вниз – першим називається той колір, який є верхнім. Історично кольори українського прапора сягають середини ХІІІ ст., оскільки ці кольори поєднувалися на прапорах Галицько-Волинської держави. У історичній традиції України немає інших кольорів (окрім синьо-жовтих), поєднання яких проходило б через усю багатовікову історію» – говорить Леся Михайлівна та пояснює, що коли на початку 1992 р. Комісія Верховної Ради України з питань державного суверенітету, міжреспубліканських і міжнаціональних відносин розглядала подані на конкурс емблеми прапора, то дійшла висновку, що в них близько 70 відсотків кольорів якраз синьо-жовтих

З відеолекції можна довідатися, що серед аргументів на користь синьо-жовтого прапора у 1992 р. були синьо-жовті фрески Софії Київської, Михайлівського золотоверхого собору й Володимирського собору.

«28 січня 1992 р. було прийнято Постанову ВРУ «Про Державний прапор України». «За» проголосувало 253 депутати. На державному рівні це свято почали відзначати з 23 серпня 2004 р. Серед передбачених у цей день заходів урочисте підняття прапора о 9:00 ранку над державними установами, роз’яснювально-просвітницькі заходи й широке висвітлення заходів, пов’язаних із відзначенням Дня Державного Прапора України у засобах масової інформації тощо» – додає лекторка.

З нагоди свята Університет Григорія Сковороди в Переяславі сердечно бажає усім нам щедрих урожаїв жовтих полів, мирного блакитного неба, насичених фарб у житті народу, успішного розвитку країни, великої гордості та почуття патріотизму у кожного українця за чудовий прапор та найкращу у світі країну. Працюємо на перемогу!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту