Університет Григорія Сковороди в Переяславі вітає з Міжнародним днем молоді: нова дата – нові сенси та реалії

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Університет Григорія Сковороди в Переяславі вітає з Міжнародним днем молоді: нова дата – нові сенси та реалії

Сьогодні українці вперше в історії своє незалежної держави святкують Міжнародний день молоді у нову дату – з метою підтримки прагнення української молоді до інтеграції у європейську спільноту, утвердження цінностей демократії та свободи, а також ураховуючи ініціативу молодіжних організацій та рухів, Президент України Володимир Зеленський установив в Україні День молоді, який тепер щорічно відзначатимуть 12 серпня в Міжнародний день молоді.

Міжнародний день молоді нагадує про роль молодих людей у розвитку та побудові світу, а також у вирішенні різних повсякденних завдань. Цим днем також привертається увага до актуальних проблем молодих людей. Йдеться, зокрема, про кроки щодо поліпшення якості їхнього життя та розширення кола можливостей.

 Від психологів альма-матер. Здійснивши аналіз визначень поняття «молодь» у світовій та українській психології та соціології, утверджуємося у думці, що «молодість – це насамперед час створення сім’ї та побудови сімейного життя, час обраної професії, визначення відношення до громадського життя і своєї ролі в ньому. Молодість охоплює період життя від закінчення юності (20-23 до приблизно 30 років), коли людина «більш-менш міцно утверджується в дорослому житті». І не важливо скільки нам років – кожна особистість, навіть, подекуди, в 90-річному віці, має в душі стимул боротьби за своє визнання, постановку пріоритетів і головне, віру у власне майбутнє.

Хоч нині ми вимушено відзначаємо цей день в умовах повномасштабної війни в Україні, проте наш народ, й зокрема, у левовій частці, молодь, бореться за нашу незалежність. Це проявляється не тільки обороною наших територій та триманням зброї у руках, але й визначними досягненнями в сфері освіти, медицини, агрономії, культури тощо.

«росія розпочала війну в Україні у 2014 році, коли окупувала Крим і частину Донецької та Луганської областей. Для більшості українців ці події стали частиною дорослого життя, але для молоді російська агресія триває все дитинство та юність. У 2022 році молодь, яка виїхала з окупованих територій, зустрілася з російською агресією вже вдруге та проявила себе з найкращих сторін в усіх куточках світу, не словами а справами потвердила поняття патріотизму, усебічної боротьби, підтримки та допомоги» – слушно підкреслюють на кафедрі філософії і соціальної антропології імені професора І.П. Стогнія та додає, що наразі немає жодних досліджень того, які б оцінили освітні втрати внаслідок коронавірусу в Україні.

Хоча, про те, що вони є свідчать дослідження Світового банку, де узагальнено досвід 157 країн. Вони показали, що втрати у навчанні становлять від трьох до дев’яти місяців навчального року. На початку війни навчання взагалі не було там, де велися чи ведуться активні бойові дії.

«Ми розуміємо, що там воно неможливе й надалі. Тому сучасна молодь змушена вчитися швидко орієнтуватися у соціальних та геополітичних процесах, значну увагу приділяти самоосвіті, чітко визначати пріоритети та вибудовувати ціннісні орієнтири. Саме молодь буде визначати подальший шлях розвитку як України, так й усього цивілізованого світу. І тільки якісна освіта може бути гарантом подальшого цивілізаційного розвитку» додають кафедрали.

«Усіх нас молодь приємно вразила ще 24 лютого. Вона правильно зреагувала на загрозу, оскільки практично одразу більшість молодіжних центрів та організацій почали перетворюватися на гуманітарні штаби чи шелтери, вони перебудували свою роботу. Це дозволило їм швидко реагувати на нові виклики, які виникли перед населенням та військовими. Кожен в Україні став волонтером, молодь не виключення. Наша системна робота показала свій результат» – переконана заступниця Міністра молоді та спорту України, добрий друг нашого закладу Марина Попатенко.

Хто як не молодь, наше майбутнє, найбільше наснажує усіх українців до боротьби за свою незалежність, додає віри у те, що українці виграють герць із рашистами й наново, на позір всього цивілізованого світу, житимуть у вільній незалежній, відбудованій державі.

Університет Григорія Сковороди в Переяславі вітає усю сковородинівську спільноту з святом молодості і успіху, та вірить у нашу перемогу та молодь української держави, яка відбудує країну, возвеличить і підкреслить усю тисячолітню історію України. Нехай в це чудове свято відкриваються нові перспективи й можливості. Нехай у ваших душах ніколи не згасає надія, а життя радує своєю яскравістю. Ідіть вперед і досягайте задуманого!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту